Liiga-joukkueilta tilinpäätöksiä kaudelta 2021–22 – tässä kooste avainluvuista

5.8.2022
Liiga-joukkueilta tilinpäätöksiä kaudelta 2021–22 – tässä kooste avainluvuista

Kuva: Aarno Vuorinen

Liiga-joukkueet ovat julkistaneet tilinpäätöksiään päättyneeltä toimintakaudelta. Edellisen kauden poikkeusoloista päästiin vähitellen palaamaan normaalimpaan päiväjärjestykseen, mikä on vaikuttanut merkittävästi yhtiöiden taloudelliseen kehitykseen.

HPK

HPK Liiga Oy:n seitsemännen toimintavuoden liikevoitto oli 174 166 euroa (2020-21: -81 734). Tilikauden voitto rahoitustuottojen ja -kulujen sekä muiden tuottojen ja verojen jälkeen oli 354 248 euroa. Yhtiön liikevaihto nousi 5,225 miljoonaan euroon (3,956). Yhtiön taseen loppusumma oli 3,308 miljoonaa euroa.

– Nyt tehty liikevaihto ja tulos osoittavat, että HPK:ssa on tehty monella eri sektorilla erinomaista työtä. Tämä nyt tehty tulos antaa hyvät lähtökohdat strategian mukaisille toimenpiteille, panostuksiin niin Liiga-joukkueen, naisten Liiga-joukkueen kuin nuorten joukkueiden osalta sekä jatkaa liiketoiminnan kehittämistä mm. led-investoinnilla Pohjantähti Areenaan, kertoo HPK Liiga Oy:n toimitusjohtaja Antti Toivanen.

Sarjamuotoinen urheilu pääsi keväällä 2022 sulkukorvauksen piiriin. HPK Liiga Oy sai Valtiokonttorin kustannustukea ja sulkukorvausta yhteensä 913 000 euroa.

– Liiketoiminnan sulkukorvaus oli meille tärkeä apu koronarajoituksien keskellä. Pystyimme rekrytoimaan kauden aikana sekä pelaajavahvistuksia että ravintola- ja toimistotyöntekijöitä vakituisiin työsuhteisiin. Myös kumppaneidemme tuki on ollut korona-ajan keskellä äärimmäisen tärkeää, kiitämme luottamuksesta HPK:hon, kertoo Toivanen.

HPK Liiga Oy:n yhtiökokous päätti yhtiön hallituksen alkavalle tilikaudelle. Uusina jäseninä HPK:n hallitukseen valittiin Jouni Monto ja Miika Liljedahl. Monto valittiin myös hallituksen uudeksi puheenjohtajaksi.

Ilves

Ilves-Hockey Oy:n liikevaihto tilikaudella 2021-22 oli 11,1 miljoonaa euroa. Edellisellä tilikaudella liiketoimintaan vaikutti merkittävästi koronapandemia, liikevaihdon jäädessä 5,2 miljoonaan euroon. Tilikauden tulos oli päättyneellä tilikaudella 2,4 miljoonaa euroa (-113 000).

Päättynyt tilikausi oli hankalasti ennustettavissa johtuen epäselvästä pandemiatilanteesta sekä yhtiölle merkittävästä toimintaympäristön muutoksesta. Varovaisuusperiaatetta noudattaen kustannukset pyrittiin pitämään kurissa. Joukkueen hyvä pelivire ja Ilves-ilmiön syntyminen virittivät lopulta yhtiön historiallisen hyvään taloudelliseen tulokseen, jota osaltaan tukivat myös 827 000 euron suuruiset NHL-kasvattajakorvaukset sekä 654 610 euron suuruinen Valtiokonttorin myöntämä sulkemiskorvaus.

Yhtiön oma pääoma kasvoi 2,87 miljoonalla eurolla (168,5 %) 4,58 miljoonaan euroon. Yhtiön strategisena tavoitteena on ollut vahvistaa yhtiön pääomarakennetta ja sen vuoksi yhtiö järjestikin tilikauden aikana suunnatun osakeannin, jossa merkittiin 461 000 euron edestä uusia osakkeita.

JYP

JYP Jyväskylä Oy:n yhtiökokous vahvisti tilikauden tulokseksi 351 641 euroa. Tulokseen vaikuttivat reilun 1,7 miljoonan euron liikevaihdon kasvu edelliseen tilikauteen verrattuna sekä saadut NHL-korvaukset ja valtion sulkemiskorvaukset koronan aiheuttamista rajoituksista.

– Tulos on erinomainen ottaen huomioon urheilullisen menestyksen ja koronan aiheuttamat haasteet. Viimeiset kaksi kautta ovat olleet haasteellisia, eikä seutukunta ole päässyt juurikaan urheilumenestyksestä nauttimaan. Siitä huolimatta JYPin ympärillä oleva yhteisö niin työntekijät, yhteistyökumppanit kuin kannattajat ovat kaikki omalta osaltaan olleet erittäin sitoutuneita ja ymmärtäväisiä seuraa kohtaan. Nyt on JYPin vuoro tehdä kaikkensa, jotta tämä hieno yhteisö saisi nauttia tulevalla kaudella myös paremmasta urheilullisesta menestyksestä, JYP Jyväskylä Oy:n hallituksen puheenjohtaja Jukka Seppänen kommentoi.

KalPa

KalPa Hockey Oy teki päättyneellä tilikaudella voittoa 111 643 euroa (kausi 2020–21: -666 430 euroa). Yhtiön liikevaihto kasvoi 6,69 miljoonaan euroon (4,61). Yhtiön omavaraisuusaste nousi 39,7 prosenttiin (31,7).

– Urheilullisella puolella kausi oli pettymys. Talouden puolella kausi oli puolestaan melko vaiherikas ja korona vaikeutti edelleen tekemistämme lyhyen sulkujakson myötä. Valtio kuitenkin korvasi tämän sulkujakson aiempia vuosia paremmin meille, joten se oli helpompi hyväksyä. Osasimme myös ennakoida hieman paremmin olosuhteita joissa elämme, kun olemme joutuneet muutaman vuoden harjoittelemaan tämän koronan kanssa elämistä, KalPa Hockey Oy:n toimitusjohtaja Toni Saksman kertoo seuran tiedotteessa.

– Liikevaihtomme nousi nyt lähelle normaalitasoa. Pelasimme muutaman runkosarjaottelun ilman yleisöä, joka hieman söi liikevaihtoa. Hyvä nousu kuitenkin viime kaudesta ja tämä antaa uskoa meille, että meidän liiketoiminnan pohja on hyvässä kunnossa.

– Tilikauden tulostamme voi pitää kohtuullisena suorituksena. Jos olisimme onnistuneet urheilupuolella paremmin, olisi taloudellinen tuloskin luonnollisesti ollut parempi. Oikeilla jäljillä kuitenkin ollaan.

KooKoo

KooKoo Hockey Oy:n tilikauden 2021–22 liikevoitto oli ennätyksellinen, sillä yhtiö teki voittoa 902 916,33 euroa. Myös liikevaihto nousi ennätyslukemiin ja oli 5,53 miljoonaa euroa. Edellisestä tilikaudesta liikevaihto kasvoi yli kahdella miljoonalla eurolla (3,446 miljoonaa euroa).

Yhtiön omavaraisuusaste on 52,3 % (35,5). Yhtiön oma pääoma oli 1 708 951,49 euroa.

– Taloudellinen tulos on erinomainen ja se antaa meille tukijalkaa, sillä tässä liiketoiminnassa tulos voi helpostikin painua parisataatuhatta miinukselle. Tukijalkaa pitää olla, sillä emme halua, että mahdolliset yksi tai kaksi epäonnistunutta vuotta vaikeuttaisivat niiden jälkeisiä kausia automaattisesti. Olemme aina pyrkineet siihen, että matikka on 10 ja uskonto 4, eikä toisinpäin, KooKoon toimitusjohtaja Sakari Välimaa kommentoi onnistunutta tilikautta.

– Luotamme siihen, että meidän vajaan 700 yrityksen kumppaniverkostolle on merkitystä sillä, miten järkevästi toimimme myös taloudellisesti. Kuten viime vuosina olemme joutuneet huomamaan, vuodet eivät todellakaan ole veljiä keskenään. Vaikka tuotamme elämyksiä ja luomme tunteita, tunteen pitää olla sivuroolissa, kun puhutaan taloudesta, Välimaa jatkaa.

KooKoon voitokkaan tilikauden taustalla suurimmat yksittäiset tekijät ovat organisaation onnistuminen yhteistyösopimuksissa ja pitkälle venyneen kevään playoffs-otteluiden tuotoissa.

– Olen erittäin ylpeä seuramme menneestä kaudesta niin talouden kuin urheilullisenkin menestyksen näkökulmasta. Taustayhtiömme liikevaihto, tulos, oma pääoma sekä omavaraisuus ovat kehittyneet suotuisasti ja seuramme on siten entistä vahvempi tulevien kausien haasteisiin, KooKoo Hockey Oy:n hallituksen puheenjohtaja Mikko Pulkkinen sanoo.

Tappara

Tamhockey-konsernin päättyneen tilikauden liikevaihto yli kaksinkertaistui edellisestä tilikaudesta 12,5 milj. euroon (2020-21: 6,0 milj. euroa). Konsernin tulos oli 1,4 milj. euroa (-0,72) eli 11 % liikevaihdosta (-12,0 %). Kummatkin lukemat ovat yhtiön historian parhaat.

Tilikauden liikevaihdon ja tuloksen kasvuun vaikuttivat etenkin siirtyminen uudelle Nokia Arenalle, urheilumenestys, Liigalta saatu 200 000 euron osinko ja koronapandemian edelliskautta vähäisempi negatiivinen tulosvaikutus johtuen sulkemiskorvauksesta, jota Tamhockey Oy sai 979 000 euroa.

Tamhockey Oy konserniin kuuluvat urheilutapahtumaliiketoimintaa harjoittava emoyhtiö Tamhockey Oy ja fanituotteita myyvä Tappara Sport Oy. Fanituotemyynti kasvoi 52 % edelliskaudesta.

Konsernin oma pääoma on 5,6 milj. euroa (3,6). Tuloksen lisäksi omaa pääomaa kasvatti tilikauden aikana järjestetty osakeanti, jossa yhtiön osakkeita merkittiin 0,6 miljoonalla eurolla. Konsernin investoinnit tilikaudella olivat 2,4 milj. euroa.

– Teimme tilikaudella historiamme parhaan tuloksen sekä urheilullisesti että taloudellisesti. Tämä oli erinomainen lähtölaukaus Nokia Arena -aikakauteen ja palkinto pitkäjänteisestä työstä. Ennen kaikkea meillä on nyt hyvä pohja ponnistaa kohti tulevaa. Haluamme, että kovan työn myötä Suomen menestynein jääkiekkoseura olisi tulevaisuudessa myös Suomen paras urheilubrändi, Tamhockeyn toimitusjohtaja Mika Aro kertoo seuran tiedotteessa.

Tapparan hallitusta yli 12 vuotta varapuheenjohtajana ja puheenjohtajana johtanut Heikki Penttilä sekä hallituksen pitkäaikaiset jäsenet Sirkka Hagman, Tommy Westerberg ja Jouni Oja jäivät pois yhtiön hallituksesta 1.7.2022 alkaen. Uuden hallituksen muodostavat puheenjohtajaksi valittu Mikko Leinonen, hallituksessa jatkavat Ronald Grönlund, Antti Peltonen, Ari Penttilä ja Pasi Näkki sekä yhtiökokouksen uusina jäsenenä hallitukseen valitsemat Niklas Mattsson ja Antti Toiviainen.

TPS

HC TPS Turku Oy:n tilikauden tappio oli 1,1 miljoonaa euroa. Edelliseen tilikauteen verrattuna taloudellinen tulos parani noin 1,5 miljoonalla eurolla.

Koronaviruspandemia vaikutti jääkiekko-otteluiden katsojamääriin ja useita muita tapahtumia jouduttiin peruuttamaan tai siirtämään. Joukkueen menestys ja eteneminen aina finaaleihin asti täytti kuitenkin katsomot keväällä. Urheilupuolen onnistuminen näkyi myös NHL-sopimusten määrässä, joita syntyi kaikkiaan neljä.

HC TPS Turku Oy:n tytäryhtiö Turku Live, joka vastaa Gatorade Centerin ravintola- ja kioskitoiminnasta, teki päättyneellä tilikaudella voittoa 220 000 euroa.

– Lähdimme viime kauteen tavoitteena puolittaa edelliskauden tappio 1,3 miljoonaan euroon. HC TPS:n ja Turku Liven yhteenlaskettu tappio saatiin painettua alle miljoonaan, mutta tämä selittyy pitkälti urheilupuolen odotettuakin paremmalla menestymisellä, HC TPS Turku Oy:n hallituksen puheenjohtaja Kai Koskinen kommentoi seuran tiedotteessa.


---
Julkaisija: Antti Seppänen