Wasama-palkinto 2022 – Yksi heistä on vuoden tulokas Liigassa

27.5.2022
Wasama-palkinto 2022 – Yksi heistä on vuoden tulokas Liigassa

Ehdokkaat vuoden Liiga-tulokkaaksi: Joakim Kemell (vas.), Ville Koivunen ja Nick Malik.

Liiga julkistaa kauden 2021–22 palkittujen nimet 10. kesäkuuta. Paras tulokaspelaaja palkitaan Jarmo Wasaman muistopalkinnolla. Äänestyksen kärkikolmikkoon sijoittuivat JYPin Joakim Kemell, Kärppien Ville Koivunen ja KooKoon Nick Malik.

"Wasama-palkinnon saa Liigan ensimmäisen kauden pelaaja, joka on osoittanut taitoa kehittyä kansainväliseksi huippupelaajaksi. Voittaja valitaan jääkiekkotoimittajien äänestyksellä."

17-vuotias Joakim Kemell nousi ryminällä kiekkokansan tietoisuuteen huimilla syyskauden esityksillään. Kemellistä tuli syyskuussa historian nuorin kolmessa ensimmäisessä Liiga-ottelussaan maalin tehnyt pelaaja. Syys- ja lokakuun otteluissaan Kemell takoi peräti 12 maalia ja johti Liigan maalipörssiä. Sen jälkeen loukkaantumiset sotkivat kautta, mutta runkosarja tuotti laitahyökkääjän tilille 15 maalia 39 ottelussa.

Kemell oli tulokkaiden paras maalintekijä ja kautta aikojen neljäs pelaaja, joka on tehnyt vähintään 15 maalia kaudella ennen 18-vuotissyntymäpäiväänsä. JYPistä vuoden tulokkaana on palkittu aikaisemmin vain Risto Kurkinen (1986).

U20 SM-sarjan parhaaksi tulokkaaksi kaudella 2020–21 valittu Kärppien Ville Koivunen lunasti paikkansa oululaisten vakiokokoonpanosta heti avauskaudellaan Liigassa. Vuodenvaihteessa Nuorten MM-kisajoukkueeseen nousseen Koivusen tulokaskausi Liigassa tuotti 53 ottelussa 29 pistettä, joilla 18-vuotias hyökkääjä kuittasi tulokkaiden pistepörssin ykkössijan.

Kärppien Liiga-historian aikana vain Sebastian Aho on pystynyt keräämään yhtä paljon pisteitä alle 19-vuotiaana pelaajana. Wasama-palkinto on mennyt viimeisten 40 kauden aikana vain kerran Kärppien pelaajalle, kun Janne Pesonen voitti tittelin 2004.

Tshekin ja Yhdysvaltain passit omistava Nick Malik osoitti huipputason osaamista KooKoon maalilla. Malik kantoi päävastuuta kevään ratkaisuotteluissa playoffseissa, kun kouvolalaiset nousivat ensimmäisen kerran Liigan mitalipeleihin seurahistoriansa aikana.

19-vuotias Malik pelasi runkosarjassa 34 ottelua tilastoin 1,97 / 92,2 ja kirjasi tililleen neljä nollapeliä. Neljännesfinaalisarjassa Jukureita vastaan Malik oli joukkueensa tärkein palanen, kun KooKoo nappasi paikan semifinaaleista.

Viime kaudella Jarmo Wasaman muistopalkinnon sai KooKoon Kasper Björkqvist.

* * *

Liiga-kauden parhaiden valinnat julkistetaan perjantaina 10. kesäkuuta järjestettävässä Jääkiekkogaalassa.


---
Julkaisija: Antti Seppänen