Finaalisarja on katkolla ensimmäistä kertaa - Saako Tapparan voittokulku jatkoa Turun illassa?

26.4.2022
Finaalisarja on katkolla ensimmäistä kertaa - Saako Tapparan voittokulku jatkoa Turun illassa?

Christian Heljanko on päästänyt finaaleissa selkänsä taakse ainoastaan kolme kiekkoa. (Kuva: Tappara)

Suomen mestaruus ja Kanada-maljan nosto ovat Tapparalla enään yhden voiton päässä. TPS pyrkii kääntämään kurssiaan vielä kerran loppunmyydyn Gatorade Centerin tuella.

TPS-Tappara

>> Kokoonpanot

Tasaisista otteluista huolimatta finaalisarja on jo tänään ensimmäistä kertaa katkolla Tapparalle Turussa. Kaksi ensimmäistä kohtaamista päättyivät Tapparalle maalein 2-1 ja eilen pelattu kolmas finaaliottelu päättyi sekin Tapparan voittoon maalein 3-1. Finaalisarjassa ollaan pelattu varsinkin Nokia Areenan kamppailuissa erittäin tiukkaa ja tarkkaa jääkiekkoa, joka on puoltanut vahvasti Tapparan koneistoa. Eilisessä kamppailussa Tappara repi itselleen toisessa erässä kahden maalin johdon Veli-Matti Savinaisen ja Otto Leskisen maaleilla. TPS tuli kolmannessa erässä maalin päähän, mutta Petteri Puhakka varmisti joukkueelleen kolmannen voiton osumalla tyhjään maaliin. Ottelussa itsessään oli vähän hyviä maalipaikkoja, mutta Tapparasta esiin nousivat erikoistilannepelaaminen yhden ylivoimamaalin myötä ja kokenut Savinainen tehopistein 1+1.

TPS tarvitsee kurssilleen täyskäännöksen ja loppuunmyyty Gatorade Center on takuulla oivallinen paikka siihen. TPS on pelannut playoffseissa kahdeksan kotiottelua, joista se on voittanut kuusi. TPS ei ole kertaakaan hävinnyt kotona varsinaisella peliajalla, sillä tappiot ovat tulleet HIFK:lle ja Tapparalle vasta jatkoajan jälkeen.

Tapparalla kulkee tällä hetkellä todella hyvin. Tamperelaiset liitävät tällä hetkellä seitsemän ottelun mittaisessa voittoputkessa, jonka aikana joukkue on kaatanut vastustajansa yhteismaalein 26-10. Tappara on ottanut kaikki viisi edellistä voittoaan maalivahti Christian Heljangon johdolla siten, että vastustaja on onnistunut maalinteossa vain kertaalleen ottelua kohden. Tappara on ottanut playoffseissa isoja vierasvoittoja ja joukkue onkin keskiviikkoon saavuttaessa voittanut kaikki neljä edellistä vierasotteluaan maalierolla 16-7.

Tappara pelaa tällä hetkellä tasakentällisin vakuuttavaa ja ennen kaikkea voittavaa jääkiekkoa. TPS:n tulee tänään löytää uusia keinoja Tapparan maalille pääsemiseksi, sillä se oli maanantain ottelussa aika-ajoin erittäin vaikeaa. Tapparalla oli kolmannessa finaalissa ottelu pitkälti omissa käsissä, mutta tänään turkulaisten tulee rikkoa Tapparan pelaamisen rytmi tavalla tai toisella. Yksinkertaisesti kolme tehtyä maalia kolmeen otteluun on mestaruudesta puhuttaessa liian vähän. TPS:n kohdalla iso kysymysmerkki on kuitenkin henkinen puoli. Joukkue on syvällä kuopassa selkä seinää vasten ja uskoa olisi revittävä lisää kolmen erittäin kirvelevän tappion jälkeen. Tappiot ovat taatusti olleet henkisesti raskaita, kun mietitään kuinka tasaisia kenttätapahtumat ovat joukkueiden välillä olleet.

Maalivahtipelaamiseen kummankaan menestys ei kaadu. Tapparan maalilla Heljanko on yksi suurimpia suosikkeja Jari Kurri-palkinnon saajaksi. Maalivahti on päästänyt finaaleissa taakseen kolme kiekkoa huimalla torjuntaprosentilla 95,8%. TPS:n maalilla Andrei Karejev on ottanut finaaleissa kiekkoja kiinni 89,06%.

Eilen ottelun kesken jättänyt Eemil Viro on tänään poissa TPS:n kokoonpanosta ja tilalle nousee yhden ottelun huilin jälkeen Valtteri Pulli. Tapparalla puolestaan Jukka Peltola palaa takaisin kokoonopanoon ja hänelle tilaa tekee Charles Bertrand.


---
Julkaisija: Henri Niemelä