Pelicans ja KalPa taistelevat viimeisestä playoffs-paikasta - Runkosarjan voitto ratkaistaan kolmen joukkueen kesken

22.3.2022
Pelicans ja KalPa taistelevat viimeisestä playoffs-paikasta - Runkosarjan voitto ratkaistaan kolmen joukkueen kesken

Playoffseihin pääseminen on Pelicansilla tänään omissa käsissä kotona HPK:ta vastaan. (Kuva: Tomi Natri)

Runkosarjan viimeisestä seitsemän ottelua sisältävästä kierroksesta ei panosta puutu. Pelicans ja KalPa taistelevat viimeisestä playoffs-paikasta kun taas runkosarjan voitto jaetaan Tapparan, Ilveksen ja Jukurien kesken.

Jukurit-Lukko

>> Kokoonpanot
>> Liput

Jukurit ja Lukko kohtaavat tänään neljättä kertaa tällä kaudella. Aiemmat kohtaamiset ovat päättyneet Jukurien hyväksi voitoin 2-1. Jukurit lähtee viimeiselle kierrokselle kolmannelta sijalta ja se omaa vielä mahdollisuuden runkosarjan voittoon, mikäli Jukurit voittaa ja edellä Tappara sekä Ilves häviävät omat ottelunsa. Jukurien lopullinen sarjasijoitus on täten 1.-3. Lukko lähtee iltaan sijalta kahdeksan. Raumalaisilla on voitolla mahdollisuus kivuta sijalle kuusi, mutta tappiolla jopa sija kymmenen on mahdollinen tämän illan jälkeen.

Jukurit on playoffsien korvilla Liigan kuumin joukkue. Edellisestä seitsemästä ottelustaan joukkue on voittanut peräti kuusi. Edellisestä viidestä ottelusta Jukurit on kerännyt 12 pistettä vakuuttavalla maalierolla 11-4. Edellisen voittonsa joukkue otti lauantaina HIFK:ta vastaan maalein 4-0. Maalivahti Oskari Salminen on kyseisellä nollapelillä Liigan nollapelitilaston kärjessä. Lukko pelasi edellisen ottelunsa eilen vieraissa HIFK:ta vastaan. Kyseisestä ottelusta raumalaisille tuli 5-1-tappio kun HIFK karkasi neljän maalin johtoon jo toisessa erässä. Lukolla on ollut viime aikoina erityisen hankalaa vieraissa, sillä joukkue on vierasotteluissa seitsemän ottelun mittaisessa tappioputkessa.


KalPa
-JYP

>> Kokoonpanot
>> Liput

Tämän illan Järvi-Suomen derbyssä on erittäin suuret panokset. JYP on ollut näiden kohtaamisien herra tällä kaudella voitoin 3-2. KalPalla on illan ottelussa pakkovoiton paikka, mutta joukkueen playoffs-paikka ei ole enään sen omissa käsissä. KalPa lähtee kierrokselle sijalta 11 ja playoffseihin mieliäkseen joukkueen on otettava JYPistä voitto varsinaisella peliajalla. Tämän lisäksi Pelicansin tulee jäädä omassa ottelussaan pisteittä HPK:ta vastaan. JYPin lopullinen sijoitus on tästä illasta riippuen joko 13. tai 14.

KalPa on ajautunut ratkaisevilla hetkillä peräti viiden ottelun mittaiseen tappioputkeen. Tappioputken aikana kolme joukkueen ottelua on päättynyt varsinaisen peliajan jälkeen tasan, minkä lisäksi jokaisella kerralla joukkue on kokenut myös tappion. Tappioputken aikana KalPa on onnistunut maalinteossa ainoastaan kahdeksan kertaa ja omissa on soinut yhteensä 16 kertaa. JYP oli neljän ottelun mittaisessa pisteputkessa ennen viime torstain Lukko-ottelua, jossa joukkueen 1-0-johto vaihtui kolmannessa erässä 4-1-tappioon. JYP on tehnyt edelliseen viiteen otteluun yhteensä 16 maali, mikä on kyseisellä ajanjaksolla sarjan paras lukema yhdessä TPS:n kanssa.


Kärpät-KooKoo

>> Kokoonpanot
>> Liput

Kärpät ja KooKoo kohtaavat tänään neljättä kertaa tällä kaudella. Kauden kaikki aiemmat kohtaamiset ovat päättyneet kotivoittoihin KooKoon hyväksi voitoin 2-1. KooKoo on ottanut historiassaan vain kaksi vierasvoittoa Oulusta, mutta ei yhtään kolmeen pisteen voittoa. Molemmilla joukkueilla on tänään voitolla pieni mahdollisuus kivuta sarjataulukossa kuudenneksi. KooKoo lähtee iltaan sijalta seitsemän ja sille mahdolliset loppusijoitukset ovat 6.-9. Kärpät lähtee kotiotteluun sijalta yhdeksän ja sille mahdollisia loppusijoituksia ovat 6.-10.

Kärpät on voittanut edellisestä kuudesta ottelustaan vain kaksi, mutta se on ollut pisteillä peräti viisi kertaa. Tämän selittää se, että näistä kuudesta ottelusta peräti viisi on päättynyt varsinaisen peliajan jälkeen tasan. Joukkueen kaikki kuusi edellistä ottelua ovat päättyneet yhden maalin erotuksella. Tasaisuuden lisäksi Kärppien ottelut ovat olleet vähämaalisia, sillä viiteen edelliseen otteluun joukkueen peleissä ollaan nähty keskimäärin kolme maalia. KooKoo lähtee runkosarjan viimeiseen mittelöön neljän ottelun pisteputkessa kahden peräkkäisen voiton saattelemana. Joukkue otti viime viikonloppuna 2-1-voitot Pelicansista sekä HPK:sta. Myös KooKoon kaikki neljä edellistä ottelua ovat päättyneet yhden maalin erotuksella.


Pelicans-HPK

>> Kokoonpanot
>> Liput

Pelicans hakee tänään isojen panosten ottelussa kauden ensimmäistä voittoaan HPK:sta. Kaikki joukkueiden kolme aiempaa kohtaamista ovat päättyneet hämeenlinnalaisten voittoon yhteismaalein 9-4. Pelicans on ennen iltaa kiinni viimeisessä playoffs-paikassa ennen KalPaa. Lahtelaiset varmistavat kyseisen paikkansa tänään yhdellä pisteellä. Jos Pelicans jää nollille, on KalPalla mahdollisuus tulla ohi kolmen pisteen voitolla JYPistä. HPK lähtee viimeiselle kierrokselle sijalta kuusi, jonka se voi varmistaa tänään kolmen pisteen voitolla. Muussa tapauksessa jopa sija yhdeksän on joukkueen kohdalla mahdollinen.

Pelicansin onneksi se saa pelata viimeisen runkosarjaottelunsa kotona, sillä lähiaikoina joukkue on kerännyt lähes kaikki pisteensä kotiyleisönsä edessä. Pelicans on voittanut neljästä viimeisestä ottelustaan vain yhden, mutta kotona joukkue on voittanut viimeistä kuudesta ottelustaan peräti viisi. Lahdessa joukkue on jäänyt pisteittä vain yhden kerran viimeisen 11 ottelun aikana. HPK on puolestaan kolmen ottelun mittaisessa tappioputkessa ja vieraissa joukkue on hävinnyt niin ikään kolme ottelua peräkkäin. Tappioputken aikana joukkue on onnistunut maalinteossa ainoastaan neljä kertaa ja omissa taas on soinut yhteensä kahdeksan kertaa.


SaiPa
-TPS

>> Kokoonpanot
>> Liput

SaiPa ja TPS kohtaavat tänään neljättä kertaa tällä kaudella. Kaikki kauden kolme aiempaa kohtaamista ovat päättyneet kotivoittoihin TPS:n hyväksi voitoin 2-1. Erikoista näissä kohtaamisissa on ollut se, että jokainen kotivoitto on päättynyt samoihin lukemiin 3-1. TPS tulee kohtaamaan playoffsien toisella kierroksella HIFK:n ja tänään voitolla SaiPasta joukkueella on mahdollisuus saada kotietu kyseiseen ottelupariin. TPS on siis joko runkosarjan neljäs tai viides kun taas SaiPan lopullinen sijoitus on tästä illasta riippuen joko 13. tai 14.

SaiPa on pelannut viimeisimmät ottelunsa pirteästi, sillä edelliseen neljään otteluun joukkue on ottanut peräti kolme voittoa. Joukkueen edellinen ottelu viime lauantaina päättyi Hämeenlinnassa 2-1-voittoon HPK:sta Roni Karvisen kolmannen erän ylivoimamaalilla. SaiPan voitot ovat tulleet tiiviillä puolustuspelaamisella, sillä joukkue on päästänyt viimeiseen viiteen otteluun ainoastaan kahdeksan maalia. TPS on ollut niin ikään lähiaikoina upeassa vireessä, mistä kertoo neljän ottelun mittainen voittoputki. Vieraissa turkulaiset ovat seitsemän ottelun mittaisessa pisteputkessa, jonka aikana joukkue on voittanut peräti kuusi ottelua. TPS on ollut viimeisen viiden ottelun aikana Liigan tehokkain joukkue 16 maalilla yhdessä JYPin kanssa.


Sport-Ilves

>> Kokoonpanot
>> Liput

Sport ja Ilves kohtaavat tänään kuudetta kertaa tällä kaudella. Vaasalaiset ovat olleet Ilvekselle pitkään ilkeä vastustaja ja Sport onkin voittanut viidestä kohtaamisesta kolme. Edellisen kerran joukkueet kohtasivat sunnuntaina, jolloin Ilves otti kotonaan niukan 2-1-voiton Marko Anttilan iskettyä tehopisteet 1+1. Ilves lähtee iltaan toiselta sijalta ja tänään kolmen pisteen voitolla joukkueella on mahdollisuus varmistaa kyseinen sijoitus itselleen. Ilves taistelee tänään runkosarjan voitosta yhdessä Tapparan sekä Jukurien kanssa ja joukkueelle mahdolliset sijoitukset ovat 1.-3. Sportin kohtalo on puolestaan runkosarjan 12. sija, mutta joukkue voi vielä viimeisessä runkosarjaottelussaan aiheuttaa kiusaa tupsukorville.

Sport on onnistunut voittamaan viimeisestä viidestä ottelustaan ainoastaan yhden ja joukkueen edellinen kolmen pisteen voitto on tullut 8. maaliskuuta Tapparaa vastaan. Näiden viiden ottelun aikana joukkue on onnistunut tekemään vain seitsemän maalia, mikä on sarjan pienin lukema yhdessä Kärppien kanssa. Ilves taas on kolmen ottelun mittaisessa voittoputkessa ja viimeisestä seitsemästä ottelustaan joukkue on voittanut kuusi. Ilves pelasi viime viikolla peräti neljä ottelua. Viikko alkoi 3-0-tappiolla Pelicansille, mutta se päättyi kolmeen voittoon HIFK:sta, KalPasta ja Sportista. Joukkueen viidestä viimeisestä ottelusta peräti kolme on päättynyt varsinaisen peliajan jälkeen tasan, mutta Ilves on onnistunut voittamaan näistä otteluista jokaisen.

Sportista tähän iltaan pelaajauransa päättävät Jonne Virtanen ja Filip Riska. 34-vuotias Virtanen on upealla urallaan pelannut Liigassa 15 kauden aikana yhteensä 625 runkosarjaottelua sekä 77 playoffs-ottelua viidessä eri seurassa. Hyökkääjä voitti Liigan mestaruuden JYPissä keväällä 2012 ja kaksi pronssia keväällä 2010 ja 2013. 37-vuotias Filip Riska on omalla mittavalla urallaan pelannut Liigassa 16 kauden aikana yhteensä 750 runkosarjaottelua sekä 122 playoffs-ottelua neljässä eri seurassa. Hyökkääjä voitti urallaan Liigan mestaruuden kolmesti 2009, 2012 ja 2019. Kaksi ensimmäistä mestaruutta tulivat JYPissä ja viimeisin HPK:n paidassa.


Tappara-Ässät

>> Kokoonpanot
>> Liput

Ässät hakee tänään runkosarjan viimeisessä ottelussaan kauden ensimmäistä voittoaan Tapparasta. Tappara on voittanut kauden kaikki kolme aiempaa kohtaamista yhteismaalein 8-1. Tappara on pitänyt Ässät nollilla kahdessa edellisessä kohtaamisessa 5-0- ja 1-0-voitoissa. Edellisen kerran Ässät on onnistunut voittamaan Tapparan Tampereella 11. lokakuuta 2019. Tappara lähtee viimeiselle kierrokselle sarjan kärjestä ja se varmistaa tänään runkosarjan voiton kahdella pisteellä Ässistä. Tappiolla Tappara antaa mahdollisuuden runkosarjan voittoon sekä Ilvekselle että Jukureille. Ässät jää runkosarjassa viimeiseksi sijalle 15.

Tappara lähtee kotiotteluun kuuden ottelun mittaisesta pisteputkesta, jonka aikana joukkue on ottanut viisi voittoa. Tappara pelasi viime viikolla peräti neljä ottelua, joista se keräsi kolmella voitolla yhteensä yhdeksän pistettä. Joukkueen puolustus on kunnossa kevään korvilla, sillä edelliseen viiteen otteluun Tappara on päästänyt ainoastaan seitsemän maalia. Ässät lähti puolestaan viime viikkoon seitsemän ottelun mittaisessa tappioputkessa, jonka se sai paineettomassa tilassa poikki kahdella peräkkäisellä voitolla KalPasta ja Sportista. Voitoissa Ässät päästi omiin yhteensä vain kaksi maalia. Vieraissa porilaisilla on ollut hankalaa, sillä joukkue matkaa Tampereelle viidellä peräkkäisellä vierastappiolla.

Tappara-hyökkääjä Anton Levtchi johtaa Liigan piste- ja maalipörssiä ennen viimeistä kierrosta tehopistein 25+35=60. Pistepörssissä Jukurien hyökkääjä Petrus Palmu on kolmeen tehopisteen päässä ja maalipörssissä Palmu sekä Pelicans-hyökkääjä Jiri Smejkal ovat yhden osuman päässä Levtchistä.


---
Julkaisija: Henri Niemelä