Muistatko nämä menestysvalmentajat tulokaskaudellaan? Jukurien Olli Jokisen kauden menestys kestää vertailun

15.3.2022
Muistatko nämä menestysvalmentajat tulokaskaudellaan? Jukurien Olli Jokisen kauden menestys kestää vertailun

Menestysvalmentajia tulokaskaudellaan: Olli Jokinen (vas.), Hannu Jortikka, Jyrki Aho ja Mikko Manner.

Jukurit on ollut kuluvan Liiga-kauden ehdoton yllättäjä. Päävalmentajaksi pestatun Olli Jokisen mahdollisuuksia nostaa Jukurit playoffs-joukkueeksi epäiltiin ennen kauden alkua monella suulla. Runkosarjan kalkkiviivoilla Jukurit kamppailee kuitenkin jopa runkosarjan voitosta. Liiga-historiasta löytyy muitakin tulokaskaudellaan osaamistaan väläyttänyttä valmentajavelhoa.

Oman pelaajauransa jälkeen juniorivalmentajaksi siirtynyt Reino Ruotsalainen tunnettiin Kärppien huippulupaavan 1960 syntyneiden valmentajana. Ikäluokasta aikuisten huipputasolle nousivat sittemmin muun muassa Kari Jalonen, Pekka Arbelius, Juha Huikari, Arto Ruotanen ja kirkkaimpana tähtenä "Papan" poika Reijo Ruotsalainen. Suomen mestaruuksia ikäluokka kahmi E-junioreista aina A-junioreihin saakka.

Kärppien Liiga-joukkueen valmennusryhmässä Ruotsalainen toimi apuvalmentajana. Päävalmentajaksi hän nousi KalPassa, jonka hän nosti I divisioonaan keväällä 1982. Liigaan päävalmentajaksi Ruotsalainen nimitettiin 41-vuotiaana seuraavalle kaudelle, kun hän aloitti Jokerien ruorissa. Tulokaskausi pääsarjatasolla oli menestys.

Edellisillä kausilla yhdeksänneksi jäänyt Jokerit voitti sensaatiomaisesti runkosarjan, kaatoi semifinaalipeleissä hallitsevan mestarijoukkue Tapparan ja johti finaalisarjaa HIFK:ta vastaan jo 2-0. HIFK tuli kuitenkin takaa ohi ja voitti mestaruuden viiteen otteluun venyneessä sarjassa.

Reino Ruotsalaisen menestys runkosarjassa suomalaisten tulokasvalmentajien vertailussa on kaikkien aikojen paras. Vaikka Ruotsalaisen seuraavien kausien menestys Liigassa ei enää yltänyt lähelle tulokaskauden tasoa, Ruotsalaisen voittoprosenttiin 76,4 ei ole yltänyt yksikään toinen tulokasvalmentaja.

Tulokkaana suoraan mestariksi

Tulokaskaudellaan päävalmentajana joukkueensa ovat Suomen mestariksi nostaneet Jorma Rikala (HIFK 1980), Hannu Jortikka (TPS 1989), Raimo Summanen (Jokerit 2002), Jyrki Aho (JYP 2012) ja Mikko Manner (Kärpät 2018).

Lähimmäksi Reino Ruotsalaisen voittoprosenttia tulokaskaudellaan on yltänyt Jorma Rikala, jonka johdolla HIFK voitti 30 kauden 43 ottelustaan, playoffs-pelit mukaan lukien. Runkosarjassa 1979-80 Rikalan ja HIFK:n voittoprosentti oli 73,6.

Kuuden mestaruuden Hannu Jortikan valmennusura Liigassa tuotti huippumenestystä myös erinomaisen tulokaskauden jatkoksi. U20-maajoukkuevalmentajana menestystä maistellut ja HPK:n Liigaan nostanut Jortikka voitti TPS:ssä kolme mestaruutta putkeen vuosina 1989-91.

Ilveksen luotsina kaudella 1987-88 debytoinut Sakari Pietilä johdatti tamperelaiset runkosarjan voittoon 16 vuoden tauon jälkeen. Ilveksen kevät päättyi tuolloin kuitenkin pettymykseen, kun Ilves hävisi semifinaaleissa Lukolle. Pietilän voittoprosentti runkosarjassa oli sama kuin Hannu Jortikan tulokaskaudella, 71,6.

Jokinen ja Jukurit kohti playoffseja

Jukureita tällä kaudella luotsaavan Olli Jokisen ja Jukurien kausi on ollut upea menestystarina. Mikkeliläiset ovat pelanneet lyhyen Liiga-historiansa ylivoimaisesti parhaan kauden ja rikkoneet kaikki seuraennätyksensä. Tällä hetkellä Jukurien voittoprosentti on 60,7.

Jo lähes 30 pisteellä piste-ennätyksensä murskannut joukkue on vakuuttanut tällä kaudella erityisesti vieraspelien menestyksellään. Jukurien vieraspelien keskiarvo on 1,93 pistettä ottelua kohden.

Keväällä 2015 pelaajauransa lopettanut Jokinen oli Jukureilta kiekkokansan yllättänyt valinta Liiga-valmentajaksi viime keväänä. Kuusi kautta U16-ikäluokan juniorivalmentajana Floridassa toiminut Jokinen on kuitenkin kiistattomasti osoittanut kuuluvansa Liiga-valmentajien kärkeen.

Tosipelit kuitenkin ovat vielä odottamassa. Playoffsit ovat ensimmäiset Jukureille ja ensimmäiset Liiga-valmentajana myös Jokiselle. Seuraava kuukausi näyttää, miten tulokkaille käy.

Liigan playoffs-ottelut käynnistyvät torstaina 24. maaliskuuta. Neljännesfinaaleita pelataan sunnuntaista 27. maaliskuuta alkaen.


---
Julkaisija: Antti Seppänen