Ilveksen Les Lancasterille ei pelikieltoa

11.3.2022
Ilveksen Les Lancasterille ei pelikieltoa

Liigan kurinpitodelegaatio ei määrännyt Ilveksen Les Lancasterille pelikieltoa 9.3.2022 Ilves–SaiPa-ottelussa tapahtuneesta tilanteesta.

Kurinpitopäätös kokonaisuudessaan

Ottelu: Ilves–SaiPa
Peliaika: 43.54
Ottelupäivä: 9.3.2022

1. Selostus asiasta

Tilannehuoneen raportin mukaan Ilves–SaiPa-ottelun peliajassa 43.54 Ilveksen Les Lancaster taklaa SaiPan Joona Huttulaa SaiPan hyökkäysalueella. Ottelussa tilanteesta ei tuomittu rangaistusta.

Tilannehuone on katsonut kyseisen tilanteen, ja päävideotuomari on asettanut teon edelleen kurinpitokäsittelyyn, koska päävideotuomarin näkemyksen mukaan tilanteesta tulisi määrätä ottelurangaistus Les Lancasterille pään tai niskan/kaulan alueelle kohdistuneesta taklauksesta (sääntö 48).

Lancaster on antanut suullisen lausuman tilanteesta.

2. Sovellettavat säännöt ja ratkaisun perustelut

Sääntökirjan säännön 48 mukaan sääntöjenvastaisella päähän kohdistuvalla taklauksella tarkoitetaan tilannetta, jossa taklauksen tuloksena:

1) aiheutuu kontakti vastustajan päähän,
2) isku kohdistuu valtaosin vastustajan päähän ja
3) taklauksen osuminen päähän oli vältettävissä.

Kurinpitodelegaatio on katsonut tilanteesta olevat videot ja kuullut Lancasterin lausuman. Kurinpitodelegaatio toteaa, että SaiPan hyökkäyksen aikana irtokiekko kimpoaa hyökkäysalueen laitaan. Huttula reagoi tilanteeseen ja lähtee tavoittelemaan irtokiekkoa pyrkien ohittamaan Lancasterin tämän takapuolelta. Ohittaessaan Lancasteria Huttula osuu mailallaan tätä oikeaan jalkaan, joka aiheuttaa osittain Lancasterin tasapainon menetyksen ja vasemman kyynärvarren nousemisen ja osumisen Huttulaa päähän.

Kurinpitodelegaatio toteaa, että videolta edellä todetusti tehtyjen havaintojen mukaan Lancasterin käsivarren nousu aiheutuu tasapainon menetyksestä. Tällä perustella – vaikka Lancasterin kyynärpää osuu Huttulaa päähän – kurinpitodelegaatio toteaa, että Lancasterin toiminnassa ei ole sellaista moitittavuutta, josta tulisi määrätä ottelurangaistus. Edelleen kurinpitodelegaatio toteaa, ettei tilanteessa ole muutakaan sääntörikettä, josta tulisi määrätä ottelurangaistus.

3. Ratkaisu

Ilveksen Les Lancasterille ei määrätä pelikieltoa.

4. Muutoksenhaku

Tähän päätökseen saa hakea muutosta valittamalla Urheilun oikeusturvalautakunnalle sen sääntöjen 9-12 §:ien mukaisella tavalla. Valitus tulee toimittaa oikeusturvalautakunnalle 30 päivän kuluessa tämän päätöksen tiedoksisaannista.

5. Päiväys ja allekirjoitus

10. maaliskuuta 2022

Liigan kurinpitodelegaatio

Sampo Liusjärvi
Kurinpitodelegaation puheenjohtaja


---
Julkaisija: Antti Seppänen