Christian Heljanko nollasi HIFK:n ja nousi nollapelitilaston kärkeen − Pelicansin tappiokierre katkesi tärkeällä hetkellä

26.2.2022
Christian Heljanko nollasi HIFK:n ja nousi nollapelitilaston kärkeen − Pelicansin tappiokierre katkesi tärkeällä hetkellä

Tappara ja HIFK väänsivät tasaväkisesti. (Kuva: Mika Kylmäniemi)

Lauantain Liiga-kierroksella nähtiin paljon kotivoittoja. Ainoastaan Porissa todistettiin vierasryöstöä, kun Jukurit haki voiton Ässistä. SaiPa, TPS ja Tappara kaatoivat jo tällä kaudella heille muodostuneet peikkonsa.

Pelicans−JYP 3−0 (1−0, 1−0, 1−0)

>> Tilastot
>> Ottelukooste
>> Lehdistötilaisuus

Pelicans oli tyly isäntä lauantaina JYPiä vastaan. Pelicansin maalilla torjunut Patrik Bartosak pelasi kauden ensimmäisen nollapelinsä neljännessä Pelicans-ottelussaan. Pelicans oli kokonaisuudessaan ottelussa parempi ja kiekkoa hallitsevampi osapuoli. Pelicans vei laukaukset lukemin 33−19. JYP kehitteli kolmannessa erässä kiriä ja sai aikaan muutamia laadukkaita maalipaikkoja, mutta Pelicans puolustus ja Bartosak pitivät JYPin poissa tulostaululta. Ottelun tehokkain pelaaja oli kahden pisteen (1+1) Antti Tyrväinen, joka teki joukkueensa 2−0-osuman toisen erän lopussa ylivoimalla ja syötti Miika Roineen tyhjiin tehdyn 3−0-maalin. Ottelun voittomaalin iski avauskympillä olympiakävijä Jiri Smejkal.

Tappioputken katkaisu oli playoff-paikasta kamppailevalle lahtelaisryhmälle tärkeä, sillä viime aikojen heikot otteet ovat pudottaneet sen jo kevään pelien ulkopuolelle.

JYP ei kyennyt vastaamaan Pelicansin lauantain iskuun. JYP-pelaajat olivat ajoittain askeleen pussinokkia perässä. JYP sortui ottelussa myös jäähyilyyn: jyväskyläläispelureille jaettiin yhteensä kuusi kahden minuutin rangaistusta. Konstantin Shostak piti joukkuettaan pystyssä miltei koko pelin, mutta joutui taipumaan muun JYP-joukkueen tavoin.

Tappara−HIFK 2−0 (1−0, 1−0, 0−0)

>> Tilastot
>> Ottelukooste
>> Lehdistötilaisuus

Tappara otti kauden avausvoittonsa HIFK:sta jännittävän ja tasaisen ottelun päätteeksi. Loppulukemat merkattiin Tapparalle 2−0. Tapparan suurin sankari oli kauden seitsemännen nollapelinsä torjunut Christian Heljanko. Voitto oli veräjänvartijan kauden 20:s.

Ottelu oli pelillisesti tasainen, eikä joukkueiden huikeasta taitomäärästä huolimatta ottelussa nähty huippumaalipaikoilla mässäilyä. Kumpikin joukkue puolusti oman maalinsa erittäin tarkasti. HIFK vei laukaukset nimiinsä 24−20, mutta ei onnistunut ohittamaan erinomaisesti pelannutta Tappara puolustusta.

Toinen erä oli helsinkiläisten ottelun paras, missä se sai hyvää pöhinää Tappara-maalin tuntumaan, mutta ei saanut työlleen kruunua. Erän ainoan maalin teki Tappara ja Joona Luoto ennen erän puolta väliä. Tapparan voittomaalista avauserän lopulla vastasi illan tehokkain pelaaja, puolustaja Brady Austin (1+1).

HPK−Kärpät 2−1 VL (0−0, 1−1, 0−0, 0−0, 2−1)

>> Tilastot
>> Ottelukooste
>> Lehdistötilaisuus

HPK tasoitti kauden keskinäiset voitot 3−3:een. Voitto oli HPK:lle kolmas peräkkäinen ja toinen putkeen Kärppiä vastaan. HPK:n voitto puolestaan syvensi Kärppien tuskaa. Oululaiset ovat voittaneet viidestä viime ottelustaan vain yhden, mikä tuli sarjajumbo JYPistä. Kovia hankintoja kesken kauden tehnyt oululaisjoukkue on pudonnut pistekeskiarvolla jo sijalle 9.

Avauserä oli kotijoukkueen selkeää hallinta, ja HPK veikin erän laukaukset 9−2. Koko ottelun mitassa laukaukset kääntyivät kotijoukkueelle 29−19. Kärpät onnistui rimpuilemaan avauserän lävitse ilman takaiskuja.

Toisessa erässä kamppailu tasoittui hieman, mutta HPK oli silti enemmän kiekkoa hallitsevampi osapuoli. Kärpät sai erän alussa ikäviä uutisia, kun joukkueen ykkösmaalivahti Stanislav Galimov joutui jättämään ottelun kesken loukattuaan itseään. Tolppien väliin luistellut Joel Blomqvist kuitenkin hoiti ruutunsa mallikkaasti. Kärpät aloitti maalinteon kokonaisajassa 25.00, kun Juhamatti Aaltonen vei joukkueensa edelle. HPK ei kuitenkaan kauaa suostunut olemaan takaa-ajoasemassa, vaan tuli tasoihin kultakypärä Michael Jolyn osumalla erän jälkimmäisellä kympillä.

Varsinaisella peliajalla eikä jatkoajalla lisäosumia nähty, ja voittoa siirryttiin hakemaan voittomaalikilpailusta. Ässät onnistui toisella ja kolmella laukojallaan, kun Kärpiltä onnistui vain viimeinen laukoja.

KooKoo−Lukko 3−2 VL (0−0, 1−1, 1−1, 0−0, 2−1)

>> Tilastot
>> Ottelukooste
>> Lehdistötilaisuus

KooKoon ja Lukon välisen ottelun avauserä oli tasaista vääntöä. Laukaukset ja aloitukset menivät miltei tasan, eikä tuossa vaiheessa osannut sanoa, kumpi ottelun tulisi voittamaan. Kumpikin joukkue puolusti läpi ottelun tiiviisti, eikä parhailla maalintekopaikoilla juuri juhlittu. Ainoastaan ottelun maalit tulivat hyviltä sektoreilta.

Ottelun maalihanat aukesivat ennen toisen erän puolta väliä. KooKoo siirtyi ajassa 28.02 johtoon Samuli Ratisen osumalla, ja kouvolalaisyleisö sai aihetta tuulettaa. Villitys loppui kuitenkin lyhyeen, kun alle minuutti myöhemmin peli oli jälleen tasan. Lukon tasoituksesta vastasi tehokas puolustaja Thomas Gregoire.

Kolmannessa erässä Lukko karkasi maalin johtoon viiden pelatun minuutin jälkeen, mutta KooKoo ei hätääntynyt tai lähtenyt hätiköimään. Kouvolalaiset tekivät rauhallisesti ja säntillisesti töitä, eikä tasoitusosumaa tarvinnut odottaa reilua kahta minuuttia kauempaa. KooKoolla oli erän lopussa oiva sauma hoitaa ottelu varsinaisella peliajalla Lukon saatua kaksi peräkkäistä jäähyä, mutta Lukon alivoima kesti.

KooKoo veti lopulta pidemmän korren voittolaukauksilla, kun se onnistui kahdella viimeisellä laukojallaan, ja Lukolta onnistui vain toinen ampuja.

SaiPa−KalPa 5−4 (3−1, 2−2, 0−1)

>> Tilastot
>> Ottelukooste
>> Lehdistötilaisuus

SaiPa ja KalPa aloittivat ottelun räväkästi – erityisesti SaiPa, joka takoi ensimmäiseen 11 peliminuuttiin kolme maalia. Lappeenrantalaiset saivat onnistumisia laajalta rintamalta. SaiPan nuori puolustaja Henri Hietala vietti Liiga-uransa ensimmäistä kolmen pisteen ottelua (1+3) ja nelosketjussa rouhinut Mikko Juusola nakutti kaksi maalia. SaiPalta muita onnistujia olivat kaksi pistettä saalistaneet Valtteri Lipiäinen (1+1) ja Kalle Maalahti (0+2). KalPalta kahden täpän iltaa vietti kahden maalin Kasper Simontaival.

Hyvävireinen KalPa osoitti sitkeytensä, eikä se jäätynyt tai luovuttanut SaiPan karattua varhaisessa vaiheessa kolmen maalin karkumatkalle. SaiPa johti ottelua kahteen kertaan kolmella maalilla, mutta KalPa punnersi itsensä lopulta maalin päähän.

KalPa oli lähellä tasoittaa ottelun kolmannessa erässä, mutta viimeistä puristusta ei tällä kertaa löytynyt. Savolaiset veivät päätöserän laukaukset peräti 12−2, mikä kertoo hurjasta loppurynnistyksestä.

Ässät−Jukurit 1−4 (0−3, 1−0, 0−1)

>> Tilastot
>> Ottelukooste
>> Lehdistötilaisuus

Jukurit otti kolmannen peräkkäisen kolmen pisteen voiton Ässistä ja tukevoitti samalla asemaansa Liigan kärkijoukkueiden joukossa. Jukurit on ollut tällä kaudella inhottava ja vaikea vierailija: Jukurit on voittanut kymmenestä edellisestä vierasottelustaan peräti kahdeksan. Tappio oli Ässille toinen peräkkäinen. Ässät on puolestaan ollut tällä kaudella pienoisissa ongelmissa kotikaukalossaan. Porilaiset ovat voittaneet kymmenestä viimeisestä kotiottelustaan vain kolme.

Jukurit ratkaisi ottelun jo aikaisessa vaiheessa. Mikkeliläiset iskivät kolme maalia ensimmäisellä 20-minuuttisella, eikä Ässät kyennyt vastaamaan tähän koko ottelussa. Jukurit aloitti maalinteon toisella peliminuutilla, kun pistepörssin voitosta kamppaileva Petrus Palmu avasi maalihanat. Maaliin syötön merkkauttivat ketjukaverit Pekka Jormakka ja Aatu Räty.

Jukurit karkasi jo 2−0-johtoon samaisella peliminuutilla, 16 sekuntia myöhemmin. Kyseinen Libor Zabranskyn tekemä osuma jäi ottelun voittomaaliksi, ja se syntyi ajassa 01.17. Jukurit kaunisteli erän lukemiaan vielä viimeisellä minuutilla Jarkko Immosen ylivoimaosumalla.

Toinen erä oli hienokseltaan vierasjoukkueen, mutta erän ainoasta osumasta vastasi Ässät. Ässien Kalle Myllymaa antoi kauden toisella maalillaan joukkueelleen vielä toivoa, mutta Ässien kiri jäi Myllymaan kavennusosumaan.

Kolmas erä oli tasainen, mutta loppua kohti Ässät paineisti kovemmin hakiessaan kavennusosumia. Pelin viimeiseksi maaliksi jäi Simon Stranskyn tyhjiin tekemä osuma.

TPS−Sport 6−1 (3−0, 1−1, 2−0)

>> Tilastot
>> Ottelukooste
>> Lehdistötilaisuus

TPS onnistui kaatamaan Sportin ensimmäistä kertaa kuluvan kauden aikana. TPS voitti ottelun selvin 6−1-lukemin. Turkulaiset ratkaisivat ottelun edukseen jo avauserässä, mihin joukkue tuli todella kovaa. TPS takoi avauserään kolme osumaa, ja erätauolle liu'uttiin kotijoukkueen 3−0-johdossa. TPS:n kaikki avauserän maalit syntyivät viiden viimeisen peliminuutin aikana. Maalitehtailun aloitti Jack Rodewald alivoimalla.

Toisessa erässä TPS karkasi jo neljän maalin karkumatkalle, kun Mikael Pyyhtiä (2+0) teki toisessa ottelussa peräkkäin kaksi maalia. Pyyhtiä nakutti viikonloppuna Sportia vastaan yhteensä neljä täysosumaa.

Sport tuli Sebastian Stålbergin kauden 11. maalilla kolmen maalin päähän, mutta Sport ei enempää maaleja ottelussa saanut.

Vaikka TPS takoi hurjat kuusi osumaa Sportin yhtä vastaan, kotkapaidat veivät laukaukset selvällä erolla 31−19. TPS:n maalilla torjunut Andrei Karejev oli mies paikallaan ja torjui 31:sta laukauksesta yhtä vaille kaiken.

Pyyhtiän lisäksi TPS:ltä kahden pisteen iltaa viettivät kahden maalin Rodewald (2+0), Aarne Intonen (0+2) sekä Markus Nurmi (1+1).


---
Julkaisija: Aki-Petteri Pulkkinen