HIFK:n Otto Karviselle ja Jukurien Nikita Krivokrasoville kahden ottelun pelikiellot

19.2.2022
HIFK:n Otto Karviselle ja Jukurien Nikita Krivokrasoville kahden ottelun pelikiellot

Liigan kurinpitodelegaatio on määrännyt HIFK:n Otto Karviselle ja Jukurien Nikita Krivokrasoville kahden ottelun pelikiellot 16.2.2022 HIFK–Jukurit-ottelussa tapahtuneesta tilanteesta.

Kurinpitopäätös kokonaisuudessaan

Ottelu: HIFK–Jukurit
Peliaika: 52.04
Pelipäivä: 16.2.2022

1. Selostus asiasta

HIFK–Jukurit-ottelun peliajassa 52.04 aloituksen kanssa samaan aikaan alkaa tappelu Jukurien Nikita Krivokrasovin ja HIFK:n Otto Karvisen välillä. Ottelussa tilanteesta tuomittiin kummallekin pelaajalle 5 minuuttia ja iso rangaistus (5+PR) tappelusta.

Tilannehuone on katsonut kyseisen tilanteen, ja päävideotuomari on asettanut teon edelleen kurinpitokäsittelyyn, koska päävideotuomarin näkemyksen mukaan tilanteesta tulisi määrätä ottelurangaistus Krivokrasoville ja Karviselle tappelusta.

Videotallenteen perusteella tappelu alkaa suoraan aloitustilanteesta. Välittömästi kiekon tippumisen jälkeen pelaajat tiputtavat mailansa ja pelihanskansa ja aloittavat nyrkkitappelun.

Kurinpitodelegaatio on määrännyt Jukurien Krivokrasovin väliaikaiseen pelikieltoon 17.2.2022 tehdyllä päätöksellä.

Kumpikin pelaaja on antanut tilanteesta lausuman.

2. Sovellettavat säännöt ja ratkaisun perustelut

Sääntökirjan säännön 46.1 mukaan tappeleminen ei kuulu kansainvälisen jääkiekon piirteisiin. Vapaaehtoisesti nujakkaan / tappeluun osallistuvia pelaajia, niin sanottuja halukkaita tappelijoita rangaistaan ja heidät voidaan poistaa pelistä. Muita täydentäviä kurinpitorangaistuksia voidaan määrätä.

Liigan kurinpitokäytännössä on pääasiassa sovellettu tappelu-sääntöä siten, että ns. spontaanit tappelut rangaistaan 5 + PR -rangaistuksella. Ei-spontaaneista tappeluista määrätään kurinpidossa ottelurangaistus ja pelikieltoa harkinnan mukaan.

Ei-spontaaniksi tappeluksi katsotaan tappelu, joka ei liity käynnissä olevaan pelitilanteeseen: esim. yksipuolinen "nouto", suoraan aloituksesta aloitettu tai pelitilanteeseen liittymätön tappelu tai jos muutoin voidaan havaita pelaajien sopivan keskenään tappelusta. Liigassa on linjattu, että ei-spontaanit tappelut rangaistaan ottelurangaistuksin.

Kurinpitodelegaatio toteaa, että videotallenteelta käy ilmi, ettei kumpikaan pelaaja yritä osallistua peliin normaalisti. Aloitustilanteessa kumpikin pelaaja tiputtaa samanaikaisesti pelihanskansa jäähän ja aloittaa tappelun. Kyseessä on suoraan aloituksesta aloitettu ei-spontaani tappelu, jossa kumpikin pelaaja on yhtälailla osaltaan tappelun aloittaja ja halukas tappelemaan.

Kurinpitodelegaatio toteaa, että tilanteesta tulee määrätä ottelurangaistus kummallekin pelaajalle. Kurinpitomenettelyssä ei-spontaanista tappelusta on vakiintuneesti määrätty kahden ottelun pelikielto.

3. Ratkaisu

HIFK:n Otto Karviselle määrätään kahden (2) ottelun pelikielto. Karvinen on pelikiellossa HIFK:n kahden (2) seuraavan ottelun ajan.

Jukurien Nikita Krivokrasov määrätään kahden (2) ottelun pelikielto. Krivokrasov on kärsinyt pelikiellostaan yhden ottelun väliaikaisen pelikiellon aikana ja on vielä seuraavan Jukurien ottelun ajan pelikiellossa.

4. Muutoksenhaku

Tähän päätökseen saa hakea muutosta valittamalla Urheilun oikeusturvalautakunnalle sen sääntöjen 9-12 §:ien mukaisella tavalla. Valitus tulee toimittaa oikeusturvalautakunnalle 30 päivän kuluessa tämän päätöksen tiedoksisaannista.

5. Päiväys ja allekirjoitus

18. helmikuuta 2022

Liigan kurinpitodelegaatio

Sampo Liusjärvi
Kurinpitodelegaation puheenjohtaja


---
Julkaisija: Antti Seppänen