Tapparan Santtu Kinnuselle yhden ottelun pelikielto

4.2.2022

Liigan kurinpitodelegaatio on määrännyt Tapparan Santtu Kinnuselle yhden ottelun pelikiellon 2.2.2022 Sport–Tappara-ottelussa tapahtuneesta tilanteesta.

Kurinpitopäätös kokonaisuudessaan

Ottelu: Sport–Tappara
Peliaika: 57.42
Ottelupäivä: 2.2.2022

1. Selostus asiasta

Sport–Tappara-ottelun peliajassa 57.42 Tapparan Santtu Kinnunen heittää kiekottoman Sportin Valtteri Viljasen jäähän. Ottelussa tilanteesta ei tuomittu rangaistuksia.

Tilannehuone on katsonut kyseisen tilanteen, ja päävideotuomari on asettanut teon edelleen kurinpitokäsittelyyn, koska päävideotuomarin näkemyksen mukaan tilanteesta tulisi määrätä ottelurangaistus Kinnuselle estämisestä (sääntökohta 56.5).

Tilanne näkyy ottelun videotallenteelta. Kinnusen teon kohteena ollut Viljanen loukkaantui jäähän heiton seurauksena, eikä jatkanut pelaamista.

Kinnunen/Tappara on antanut kirjallisen lausuman.

2. Sovellettavat säännöt ja ratkaisun perustelut

Sääntökirjan säännön 56 mukaan vastustajan estäminen on rangaistavaa. Pelaaja, joka estää tai pidättelee kiekotonta vastustajaa luistelemasta, vastaanottamasta syöttöä tai liikkumasta jäällä vapaasti, katsotaan syyllistyvän estämiseen. Sääntökohdan 56.5 mukaan estämisestä voidaan tuomita ottelurangaistus pelaajalle, joka piittaamattomasti vaarantaa vastustajaa estämällä. Tällaisen piittaamattoman vaarantamisen perusteena on rikkeen vakavuus, kontaktin vakavuus, väkivallan aste ja teon yleinen moitittavuus.

Kurinpitodelegaatio on katsonut käsiteltävänä olevaa tilannetta koskevat ottelutallenteet ja lukenut lausuman. Kurinpitodelegaatio toteaa, että Sportin Viljanen ajautuu Sportin hyökkäyksellä Tapparan maalille ja osuu Tapparan maalialueen kaarella Tapparan maalivahtiin. Tässä vaiheessa Viljanen on jo kiekoton pelaaja. Tämän jälkeen Tapparan puolustaja Kinnunen heittää Viljasen taaksepäin ylävartalosta painaen. Kinnusen heiton seurauksena Viljanen menettää tasapainonsa ja lentää hallitsemattomasti selälleen/niskalleen jäähän.

Videolta tehtyjen havaintojen perusteella kurinpitodelegaatio toteaa, että tilanteessa on lähtökohtaisesti kyse Tapparan puolustajan oman maalivahdin suojelusta. Kinnusen teko tilanteessa aiheuttaa kuitenkin Viljasen vaarallisen kaatumisen jäähän ja myös loukkaantumisen. Delegaatio toteaa, että Kinnusen teko täyttää estämisen tunnusmerkistön, ja lisäksi teolla on piittaamattomasti vaarannettu vastustajaa. Ottaen huomioon sen, kuinka vastustaja kaatuu heiton johdosta jäähän ja loukkaantuu, kurinpitodelegaatio pitää tekoa ottelurangaistuksen ja yhden ottelun pelikiellon arvoisena tekona.

3. Ratkaisu

Tapparan Santtu Kinnuselle määrätään yhden (1) ottelun pelikielto. Kinnunen on pelikiellossa Tapparan seuraavan ottelun ajan.

4. Muutoksenhaku

Tähän päätökseen saa hakea muutosta valittamalla Urheilun oikeusturvalautakunnalle sen sääntöjen 9-12 §:ien mukaisella tavalla. Valitus tulee toimittaa oikeusturvalautakunnalle 30 päivän kuluessa tämän päätöksen tiedoksisaannista.

5. Päiväys ja allekirjoitus

3. helmikuuta 2022

Liigan kurinpitodelegaatio

Sampo Liusjärvi
Kurinpitodelegaation puheenjohtaja


---
Julkaisija: Antti Seppänen