Liiga-viikko huipentuu neljän pelin kierrokseen − voittaako Jukurit Pelicansin kotikentällään kolmen vuoden tauon jälkeen?

29.1.2022
Liiga-viikko huipentuu neljän pelin kierrokseen − voittaako Jukurit Pelicansin kotikentällään kolmen vuoden tauon jälkeen?

Tuoko Joachim Rohdin Jukureille voiton lauantaina? (Kuva: Mikko Kankainen)

Liiga-viikon huipentavalla lauantain kierroksella pelataan neljä ottelua. Jukurit ei ole voittanut Pelicansia kotonaan sitten helmikuun 2019, joten onkin mielenkiintoista seurata, jatkuuko Pelicansin voittoputki Mikkelissä.

KalPa−JYP

>> Kokoonpanot

Kohtaaminen on JYPille ja KalPalle kauden neljäs keskinäinen. JYP on voittanut tämän kauden otteluista kaksi. Ottelut ovat olleet tasaisia, ja JYP onkin vienyt pisteet 5−4. Maalitkin ovat menneet kaksikon kohtaamisissa liki tasan: JYP on tehnyt KalPan verkkoon kymmenen osumaa, KalPa on onnistunut maalinteossa kahdeksasti.

Joukkueet saapuvat otteluun voitot allaan, kun KalPa on voittanut kaksi edellistä peliään ja JYP onnistui ryöstämään keskiviikkona kolme pistettä HIFK:n kotiluolasta. Voitoista huolimatta molemmat joukkueet notkuvat yhä pudotuspeliviivan huonommalla puolella. Vastakkain ovat PDO-tilaston hännänhuiput.

Sarjataulukon 11. sijalla sinnittelevä KalPa hamuaa tosissaan pääsyä pudotuspeleihin. Sen olisikin todella tärkeää saada tililleen voitto ennakolta heikommasta JYPistä. KalPa on Liigan parhaita erikoistilannejoukkueita, mihin sen on tarvittaessa helppo turvata. KalPan ylivoima on sarjan kolmanneksi tehokkainta ja alivoima neljänneksi pitävintä.

Viidellä viittä vastaan joukkue on ollut suuremmissa ongelmissa. Kuopiolaisten laukaisuprosentti 8,40 on sarjan keskikastia, mutta tehokas yv-pelaaminen kompensoi kyseistä tilastoa. Kilpirintojen 5 vs. 5 torjuntaprosentti puolestaan on suurin yksittäinen tekijä KalPan sarjasijoituksessa. KalPan kyseinen tilasto on karu 87,60, mikä oikeuttaa sarjan viimeiselle sijalle. Kuopiolaisten maalivahtipeli ei ole onnistunut tällä kaudella, eivätkä kuopiolaiset ole olleet puolustussuuntaan terävimmillään.

JYP palasi edellisessä ottelussaan takaisin voittamisen makuun, kun se peittosi keskiviikkona siipirikkoisen HIFK:n maali-ilottelussa. JYP on erikoistilanteissa ollut tällä kaudella sarjan keskikastia, mutta ongelmat ovat ilmentyneet tasakentällisin. JYP osoitti edellisessä ottelussaan HIFK:ta vastaan, että se kykenee hyvänä päivänä olemaan myös tehokas. JYP latoi helsinkiläisten verkkoon peräti viisi ylivoimaosumaa. JYPin ylivoima on ollut koko kauden mitassa Liigan viidenneksi tehokkainta.

Puolustus- ja maalivahtipelaamisessa on piilenyt jyväskyläläisten suurin murheen kryyni. JYP on päästänyt selvästi eniten maaleja tällä kaudella (148), ja hurrikaanipaitojen maaliero on sarjan kehnoin (-53).

Jukurit−Pelicans

>> Kokoonpanot

Jukurit ja Pelicans ovat kohdanneet tällä kaudella kaksi kertaa aikaisemmin: voitot ovat tasan 1−1 ja pisteet 3−3. Kaksikon kahdessa aiemmassa kohtaamisessa on nakutettu kosolti maaleja, sillä avauskohtaaminen Mikkelissä päättyi Pelicansin 2−6-vierasvoittoon ja lokakuun lopulla Lahdessa pelattu toinen ottelu päättyi Jukurien eduksi 7−4. Jukurit on voittanut kotonaan Pelicansin edellisen kerran helmikuussa 2019 eli lähes kolme vuotta sitten.

Jukurit on yksi sarjan kuumimmista joukkueista ja saapuu lauantain kamppailuun kaksi voittoa allaan. Edellisessä ottelussaan mikkeliläiset nollasivat Sportin 1−0. Jukurit on noussut viime aikojen loisto-otteillaan runkosarjassa kohisten ja miehittää tällä hetkellä sarjan neljättä sijaa. Jukurit on sarjan parhaita ylivoimajoukkueita (4. paras), mutta alivoimalla on yhä tukkoista (12. paras).

Olli Jokisen johtama ryhmä on pelannut kurinalaisesti. Se on ottanut Liigan viidenneksi vähiten jäähyjä ja viisikkopelaaminen on parantunut kierros kierrokselta.

Pelicans taipui perjantaina viidenteen perättäiseen tappioonsa KooKoota vastaan, ja sen tuska syveni entisestään. Pelicans on voittanut edellisestä kymmenestä ottelustaan vain yhden. Pelicans on ollut viidellä viittä vastaan sarjan viidenneksi tehokkain ja puolustussuuntaakin peli on luistanut torjuntaprosentin näyttäessä lukemaa 91,20 (Liigan viidenneksi pitävin).

Hyvistä tilastoista huolimatta Pelicans päästää eniten laukauksia kohti omaa maalia. Pelicans on 347 laukausta pakkasella, mikä on selvästi eniten.

Sport−TPS

>> Kokoonpanot

Lauantain kohtaaminen on Sportille ja TPS:lle kuluvan kauden toinen keskinäinen. Avauskohtaamisen Turussa vei nimiinsä Sport lukemin 3−2.

Sekä Sportin että TPS:n vire ei ole ollut viime viikkoina paras mahdollinen. Sport on kymmenestä edellisestä ottelustaan voittanut vain kaksi, joista vain toinen oli varsinaisen peliajan voitto. TPS on niin ikään onnistunut voittamaan kymmenen viime ottelunsa aikana vain kahdesti. Kumpikin joukkue liukuu otteluun tappio niskassaan, kun TPS hävisi Lukolle perjantaina ja Sport Ilvekselle keskiviikkona.

Sport kärsii yhä tehottomuudesta hyökkäyspäässä. Sport on kymmenessä viime pelissä onnistunut vain 17 kertaa maalinteossa, kun vastaavasti omissa on soinut 34 kertaa. Sport on tehnyt vähiten maaleja tämän kauden Liigassa (75). Sportin maalierotus on neljänneksi heikoin (-33).

Kotkapaitojen ylivoimapeli on sarjan kolmanneksi heikointa ja alivoima heikointa. Viime otteluissa vaasalaisten ylivoimapeli on kuitenkin antanut viitteitä paremmasta. Vaikka Sportin alivoima on ollut kehnoa, se ottaa vähän rangaistuksia. Sport on ottanut tällä kaudella kolmanneksi vähiten kahden minuutin jäähyjä.

TPS:n vaikeat ajat saivat jatkoa perjantaina. TPS ei ole tappioputkessa, mutta peräkkäisiä voittoja se ei tunnu saavan aikaan. Laadukas Lukko löi turkulaiset orrelta 4−1 Turun perjantai-illassa.

TPS on viimeisestä kymmenestä mittelöstään poistunut kahdesti voittajana. Alkukaudella suvereenisti runkosarjaa hallinneet mustavalkoiset ovat nyt pistekeskiarvolla tarkasteltaessa sarjan kahdeksas joukkue.

TPS:n erikoistilannepelaaminen on sarjan keskikastia ja viidellä viittä vastaan -tilastot ovat kaksijakoiset. TPS on ollut tasaviisikoin tehoton hyökkäyspäässä, mutta puolustuspäässä se on ollut laadukas.

SaiPa−KooKoo

>> Kokoonpanot

SaiPan ja KooKoon vaikeat viime ajat saivat pientä helpotusta perjantaina, kun molemmat joukkueet voittivat omat ottelunsa peräkkäisten tappioiden jälkeen. SaiPa oli hävinnyt kuusi ottelua putkeen ennen perjantain voittoa, KooKoo neljä.

Kaksikko on kohdannut tällä kaudella neljä kertaa aikaisemmin. Voitot ovat tasan 2−2 ja pisteet 6−6. Viimeksi joukkueet pelasivat keskenään 26. joulukuuta, milloin SaiPa haki vieraspisteet Kouvolasta.

SaiPa palasi takaisin voittojen makuun kaadettuaan Ässät perjantain maali-ilottelussa. SaiPa oli ottelussa tehokas takoen kuusi maalia. Kuuden maalin iltapuhde oli lappeenrantalaisille kauden ensimmäinen.

SaiPa on Liigan kahdeksanneksi paras erikoistilannejoukkue, mikä puhuisi pudotuspelipaikan puolesta, mutta tällä hetkellä 17 pisteen päässä viimeisestä pudotuspelipaikasta. Hyvä erikoistilannepelaaminen ei ole kuitenkaan poikinut tulosta muilla osa-alueilla. SaiPan maaliero on Liigan häntäpäätä (-35) ja tilastot tasaviisikoin jättävät parantamisen varaa. SaiPan torjuntaprosentti viidellä viittä vastaan on Liigan neljänneksi heikoin ja laukaisuprosentti toiseksi heikoin.

KooKoo sai perjantaina niin ikään pientä helpotusta viime aikojen esityksiin peilaten. Kymmenestä viime ottelusta kolme voittanut kouvolalaisryhmä voitti Pelicansin jämäkän esityksen päätteeksi.

KooKoo on tuskaillut viimeisen kuukauden maalinteko-ongelmista. Kymmenessä viime ottelussaan KooKoo on tehnyt 16 osumaa. KooKoo ei päästä paljoa maaleja, mutta tehottomuuden vaivatessa vähäisistä päästetyistä maaleista ei ole yhtä paljon iloa.

Viidellä viittä vastaan KooKoo on ollut koko kauden mitassa sarjan parhaita joukkueita – ellei paras. KooKoon PDO-lukema on sarjan kärki lukemalla 103,60. Torjuntaprosentti tasaviisikoin on paras 93,40 ja laukaisuprosentti kuudes (9,80).


---
Julkaisija: Aki-Petteri Pulkkinen