TPS ja Lukko viidettä kertaa vastakkain, Ässät ja SaiPa jumbokamppailussa − perjantaina kolme ottelua

28.1.2022
TPS ja Lukko viidettä kertaa vastakkain, Ässät ja SaiPa jumbokamppailussa − perjantaina kolme ottelua

Lukon ja TPS:n tämän kauden kohtaamiset ovat olleet tasaisia. (Kuva: Teemu Saarinen)

Liigan viikonloppu käynnistyy kolmen ottelun voimin. Lukko hakee voittoputkelleen jatkoa TPS:n kustannuksella, Pelicans ja KooKoo yrittävät korjata kurssiaan ja Ässät ja SaiPa ottelevat jumbofinaalissa.

TPS−Lukko

>> Kokoonpanot

Viime kauden finaalikaksikko kohtaa toisensa perjantaina jo viidennen kerran kuluvalle kaudelle. Tämän kauden voitot on kirjattu toistaiseksi TPS:lle 3−1. TPS kairasi kolmesta ensimmäisestä ottelusta pisteet itselleen, mutta Lukko juhli joukkueiden edellisessä kohtaamisessa ennen joulua.

TPS ja Lukko saapuvat illan otteluun hyvin erilaisista lähtökohdista. Lukko on ollut viime viikkoina hurjassa lyönnissä ja viilettää 11 ottelun voittoputkessa. Lukon voittoputki alkoi joulukuun 11. päivä KooKoon vieraana. KooKoo-voiton jälkeen oli TPS:n vuoro nöyrtyä hallitseville mestareille. TPS puolestaan suorittaa tällä hetkellä alavireisesti. Alkukaudella voitosta voittoon marssinut joukkue on voittanut edellisestä kymmenestä ottelustaan vain kaksi. Voitotkin ovat tulleet häntäpään SaiPaa ja Ässiä vastaan.

TPS peittosi edellisessä ottelussaan Ässät 2−1 ja palasi takaisin voittokantaan. Perjantaina turkulaisia odottaa kuitenkin huomattavasti kovempi vastus, kun mustavalkoiset kohtaavat 11 ottelun voittoputkessa viilettävän Lukon. TPS:n alkukauden riemumarssi on enää muisto vain, kun TPS on valahtanut pistekeskiarvossakin sarjan 7. sijalle. TPS:n puolustuspeli on ollut läpi kauden hyvällä tasolla, ja turkulaisjoukkue on päästänyt kolmanneksi vähiten maaleja tällä kaudella. Tosin TPS on tehnyt toiseksi vähiten maaleja, joten maalien tuottaminen on ollut maltillista myös vastustajien päähän.

Lukolle ei näytä tällä hetkellä löytyvän pysäyttäjää. Raumalaiset ovat voittoputkensa aikana voittaneet vain neljä kertaa yhdellä maalilla. Muulloin Lukko on vienyt pelin vähintään kahden osuman marginaalilla. Lukko on tehnyt viimeiseen 11 otteluun peräti 45 (4,1 per peli) osumaa ja päästänyt vain 17 maalia (1,5 per peli) omiin. Lukon laukaisuerotus on ylivoimaisesti sarjan paras (+412), mikä kielii siitä, että raumalaiset pitävät vastustajaansa enemmän kiekko ja pelaavat tiivistä puolustuspeliä niin, etteivät vastustajat pääse juurikaan laukaisupaikoille.

KooKoo−Pelicans

>> Kokoonpanot

KooKoo ja Pelicans hakevat kumpainenkin parempaa virettä. Sekä KooKoo että Pelicans ovat olleet viime aikoina heikkoja. KooKoo on voittanut kymmenestä viime pelistään kolme, Pelicans vain kaksi. Ennen perjantain kierrosta molemmat ovat neljän ottelun tappioputkessa. Kumpikin joukkue jäi viime ottelussaan nollille.

KooKoon tammikuu on ollut erikoinen. Kouvolalaisilla on allaan melkein kuukauden tauko peleistä. KooKoo pelasi edellisen kerran 30. joulukuuta. Kouvolalaisten piti pelata ennen perjantain Pelicans-ottelua, mutta muiden joukkueiden koronatartunnat ovat siirtäneet myös KooKoon pelejä. Vaikka KooKoon viime pelit ovat olleet heikkoja, on muistettava, että pitkä tauko on tuonut joukkueelle myös positiivisia tekijöitä arkeen, kuten harjoittelun ja yksityiskohtien viilauksen. KooKoon PDO-lukema on sarjan paras, mihin kouvolalaisten on helppo tukeutua. KooKoon puolustaminen viidellä viittä vastaan on ylivoimaisesti Liigan paras.

Jos KooKoo ei ole avannut pelitiliään vuodelle 2022, Pelicans ei ole avannut voittotiliään kuluvalle kalenterivuodelle. Pelicans on taipunut tappioon kaikissa neljässä tammikuun ottelussaan. Noissa otteluissa pussinokat ovat onnistuneet maalinteossa neljä kertaa. Omissa on soinut yhteensä 15 kertaa. Pelicansin työtä parin seuraavan viikon ajan hankaloittaa se, että se menetti Jiri Smejkalin olympialaisiin. Korvaajaksi kaavailtu Brad Lambert ei ole vielä avannut pistetiliään Pelicans-nutussa.

Pelicans on sarjan hännänhuippu mitä tulee laukaisuerotukseen. Pelicans on tilastossa peräti 319 laukausta pakkasella. Tästäkin huolimatta lahtelaiset ovat päästäneet vain 94 osumaa, mikä kielii laadukkaasta puolustus- ja maalivahtipelaamisesta.

Ässät−SaiPa

>> Kokoonpanot

Ässät ja SaiPa kohtaavat Liigan jumbotaistossa. Kohtaaminen on joukkueille kauden kolmas keskinäinen: voitot ovat tasan 1−1 ja pisteet 3−3. Edellisestä kohtaamisesta on vierähtänyt jo tovi – kaksikko pelasi edellisen kerran marraskuun alussa. Kumpikin joukkueista ui syvissä vesissä ennen perjantain kierrosta. Ässät on hävinnyt seitsemän ottelu peräkkäin, SaiPa kuusi.

Ässien ja SaiPan maaliero sama: -36. Joukkueiden suurimmat heikkoudet löytyvät hyökkäyksestä. Kummankin joukkueen laukaisuprosentti viidellä viittä vastaan on alle 8. SaiPa on tuskaillut tehottomuuden kanssa läpi kauden, mutta Ässien maalinteko-ongelmat ovat ilmestyneet vasta kauden vanhetessa.

Ässien erikoistilannepelaaminen on niin ikään ollut tällä kaudella heikkoa. Porilaisten sekä yli- että alivoimapelaaminen on sarjan toiseksi vaisuinta. Erityisesti porilaisten ylivoima heikkous on yllättänyt. Ässistä löytyy kuitenkin kovan tason pistelinkoja muun muassa Jarno Kärjen, Sakari Salmisen ja Derek Barachin muodossa.

SaiPan erikoistilannepelaaminen on parempaa kuin sarjasijoitus antaa ymmärtää, mutta viidellä viittä vastaan joukkue ei saa tehoja aikaiseksi. SaiPan ykköspistemies Ville Petman (12+15) on hoitanut ruutunsa mallikkaasti, mutta Petmanin takana on ollut hiljaista. Heikon viimeistelyn lisäksi SaiPan laukaisuerotus on sarjan toiseksi huonoin (-254), mikä kertoo siitä, että SaiPa on ollut enimmäkseen puolustuskannalla ja ottanut laukauksia vastaan.


---
Julkaisija: Aki-Petteri Pulkkinen