Jukurien Libor Zabransky ja JYPin Ville Ottavainen pelikieltoon

25.1.2022
Jukurien Libor Zabransky ja JYPin Ville Ottavainen pelikieltoon

Liigan kurinpitodelegaatio määräsi Jukurien Libor Zabranskylle ja JYPin Ville Ottavaiselle kahden ottelun pelikiellon viime lauantain Jukurit–JYP-ottelussa tapahtuneesta tilanteesta.

Kurinpitopäätös kokonaisuudessaan

Ottelu: Jukurit–JYP
Peliaika: 59.56
Ottelupäivä: 22.1.2022

1. Selostus asiasta

Jukurit–JYP-ottelun peliajassa 59.56 alkaa samanaikaisesti B-pistealoituksen kanssa tappelu Jukurien Libor Zabranskyn ja JYP Ville Ottavaisen välillä. Ottelussa tilanteesta tuomittiin kummallekin pelaajalle 5 minuuttia ja iso rangaistus (5+PR) tappelusta.

Tilannehuone on katsonut kyseisen tilanteen, ja päävideotuomari on asettanut teon edelleen kurinpitokäsittelyyn, koska päävideotuomarin näkemyksen mukaan tilanteesta tulisi määrätä ottelurangaistus Zabranskylle ja Ottavaiselle tappelusta.

Videotallenteen perusteella tappelu alkaa suoraan aloitustilanteesta, kun ottelua on jäljellä neljä sekuntia. Välittömästi kiekon tippumisen jälkeen pelaajat tiputtavat mailansa ja pelihanskansa ja aloittavat nyrkkitappelun.

Kumpikin pelaaja on antanut tilanteesta lausuman ja lisäksi JYP on antanut lausuman.

2. Sovellettavat säännöt ja ratkaisun perustelut

Sääntökirjan säännön 46.1 mukaan tappeleminen ei kuulu kansainvälisen jääkiekon piirteisiin. Vapaaehtoisesti nujakkaan / tappeluun osallistuvia pelaajia, niin sanottuja halukkaita tappelijoita rangaistaan ja heidät voidaan poistaa pelistä. Muita täydentäviä kurinpitorangaistuksia voidaan määrätä.

Liigan kurinpitokäytännössä on pääasiassa sovellettu tappelu-sääntöä siten, että ns. spontaanit tappelut rangaistaan 5 + PR -rangaistuksella. Ei-spontaaneista tappeluista määrätään kurinpidossa ottelurangaistus ja pelikieltoa harkinnan mukaan.

Ei-spontaaniksi tappeluksi katsotaan tappelu, joka ei liity käynnissä olevaan pelitilanteeseen: esim. yksipuolinen "nouto", suoraan aloituksesta aloitettu tai pelitilanteeseen liittymätön tappelu tai jos muutoin voidaan havaita pelaajien sopivan keskenään tappelusta. Liigassa on linjattu, että ei-spontaanit tappelut rangaistaan ottelurangaistuksin.

Kurinpitodelegaatio toteaa, että videotallenteelta käy ilmi, ettei kumpikaan pelaaja yritä osallistua peliin normaalisti. Aloitustilanteessa kumpikin pelaaja tiputtaa samanaikaisesti pelihanskansa jäähän ja aloittaa tappelun. Kyseessä on suoraan aloituksesta aloitettu ei-spontaani tappelu, jossa kumpikin pelaaja on yhtälailla osaltaan tappelun aloittaja ja halukas tappelemaan.

Kurinpitodelegaatio toteaa, että tilanteesta tulee määrätä ottelurangaistus kummallekin pelaajalle. Kurinpitomenettelyssä ei-spontaanista tappelusta on vakiintuneesti määrätty kahden ottelun pelikielto.

3. Ratkaisu

Jukurien Libor Zabranskylle määrätään kahden (2) ottelun pelikielto. Zabransky on pelikiellossa Jukurien seuraavien kahden (2) ottelun ajan.

JYPin Ville Ottavaisen määrätään kahden (2) ottelun pelikielto. Ottavainen on pelikiellossa JYPin kahden (2) seuraavan ottelun ajan.

4. Muutoksenhaku

Tähän päätökseen saa hakea muutosta valittamalla Urheilun oikeusturvalautakunnalle sen sääntöjen 9-12 §:ien mukaisella tavalla. Valitus tulee toimittaa oikeusturvalautakunnalle 30 päivän kuluessa tämän päätöksen tiedoksisaannista.

5. Päiväys ja allekirjoitus

24. tammikuuta 2022

Liigan kurinpitodelegaatio

Sampo Liusjärvi
Kurinpitodelegaation puheenjohtaja


---
Julkaisija: Antti Seppänen