Ässät ja Lukko taistelevat Satakunnan herruudesta, Kärpät ja TPS someklassikossa − lauantaina kolmen ottelun kierros

22.1.2022
Ässät ja Lukko taistelevat Satakunnan herruudesta, Kärpät ja TPS someklassikossa − lauantaina kolmen ottelun kierros

Nähdäänkö Kärppien ja TPS:n pelaajien välillä kiivasta keskustelua? (Kuva: Jussi Määttä)

Liigassa pelataan launataina kolmella paikkakunnalla: Kärpät isännöi TPS:ää, Jukurit JYPiä ja Ässät Lukkoa paikallistaistossa. Kärpät ja TPS taistelevat jännittävässä someklassikossa, Jukurit hakee kasvojenpesua JYPin kustannuksella ja Lukko ja Ässät mittelevät Satakunnan herruudesta kauden neljännessä kohtaamisessaan.

Kärpät−TPS

>> Kokoonpanot

Kärpät ja TPS ovat kohdanneet tällä kaudella kahteen otteeseen: molemmat ottelut olivat tiukkoja yhden maalin pelejä. Voitot ovat tasan 1−1, mutta pisteet ovat menneet turkulaisille 4−2. Kärpät on yhdeksän pistettä TPS:ää edellä, mutta turkulaiset ovat pelanneet peräti seitsemän ottelua vähemmän kuin oululaiset. Otteluun Kärpät lähtee sarjataulukon 4. sijalta, TPS seitsemänneltä.

Kärppien viime aikojen mollivoittoisuus sai duurillisia piirteitä torstaina, kun se onnistui kaatamaan Pelicansin kotikentällään 2−0-lukemin. Oululaisten peli ei vakuuttanut, mutta Kärpät sai ottelusta elintärkeät kolme pistettä. Kärpät on porskuttanut hyvin pitkälti hyvän erikoistilannepelaamisen turvin kauden heikomman jakson, ja joukkueen peli luistaa tilastojen valossa myös viidellä viittä vastaan koko kauden mitassa, mutta yhtenäisyys ja tehokkuus ovat olleet viime peleissä oululaisten akilleenkantapää.

TPS katkaisi edellisessä ottelussaan jo pitkäksi venähtäneen tappioputkensa. Turkulaiset ovat pelanneet koko kauden laadukasta puolustuspeliä, mikä on ollut mustavalkoisten selkänoja. TPS:n ylivoima on sarjan yhdeksänneksi parasta ja alivoima viidenneksi pitävintä. TPS on 11. eniten ylivoimamaaleja tällä kaudella, mikä kertoo oman osansa joukkueen tehottomuudesta.

Ässät−Lukko

>> Kokoonpanot

Porissa kohtaavat lauantaina varsin erilaisessa tilanteessa olevat joukkueet. Kotijoukkue Ässät on hävinnyt viisi ottelua peräkkäin, ja vierailija, paikallisvastustaja Lukko on voittanut kymmenen edellistä otteluaan. Lukko ja Ässät ovat kohdanneet kolmesti aikaisemmin tällä kaudella. Kaikki ottelut ovat olleet tuloksellisesti selvänumeroisia, eikä viime hetkien tiukkaa taistelua ole juuri nähty. Lukko vei nimiinsä kaksi ensimmäistä ottelua peräti maalierolla 11−1. Viimeisin peli päättyi Ässien 4−1-voittoon.

Ennen viiden ottelun tappioputkea Ässät voitti viisi ottelua peräkkäin, mitä ennen porilaiset hävisivät seitsemän ottelua perätysten. Ässien otteista paistaa edelleen epätasaisuus. Ässät on nykyisen viiden ottelun tappioputkensa aikana onnistunut tekemään vain kahdeksan maalia. Ässäpakan ykköspistemies Derek Barach on ollut Ässien viime otteluiden valopilkkuja. Jenkkipeluri on tehnyt viiteen viimeiseen otteluun kolme maalia.

Hallitseva Suomen mestari Lukko ei suostu häviämään saatuaan jalan kunnolla kaasulle. Lukko on noussut kohisten tasaisessa sarjataulukossa perättäisten voittojen ansiosta. Lukon maalierokin on kohonnut yhdeksi sarjan parhaista (+19). Raumalaisten laukauserotus on sarjan paras (+391). Lukko on viime aikoina ollut kaukalossa selvästi hallitsevampi osapuoli ja dominoinut kiekollista peliä.

Ässillä on vaikea iltapuhde edessään hyvävireisiä paikallisvastustajiaan vastaan. Onnistuuko Ässät kääntämään kurssinsa juuri Lukkoa vastaan?

Jukurit−JYP

>> Kokoonpanot

Jukurit ja JYP kohtaavat lauantaina jo viidennen kerran tälle kautta. JYP on hallinnut kaksikon välisiä kohtaamisia voitoin 3−1. Pisteet JYP on vienyt 8−4. Jukurit sai purettua edellisessä JYP-kohtaamisessa jo muodostuneen JYP-peikon 4−1-voitolla. JYP liukuu hyvävireistä Jukurit-joukkuetta vastaan sarjan jumbosijalta. Jukurit on sarjavitonen.

Jukurit koki perjantaina todellisen ravistelun, kun HPK haki kolme pistettä Mikkelistä 5−1-voitolla. Kyseinen tappio oli 12:een otteluun ensimmäinen, jossa Jukurit jää kotikentällään ilman pisteitä. Jukurien viime aikojen vahvoja otteita selittää tehokkuus. Jukurit on kymmenestä viimeisestä ottelustaan seitsemässä tehnyt kolme maalia tai enemmän. Jukurit ei myöskään päästä paljoa maaleja, vaan joukkueen puolustuspeli on tiivistä, vaikka alivoimalla joukkueella on vielä parantamisen varaa.

JYPin oli tarkoitus kohdata Tappara perjantaina, mutta ottelu siirrettiin pelattavaksi myöhempään ajankohtaan. JYP koki edellisessä ottelussaan murskatappion HPK:lle 6−0-lukemin. JYP on yksi kuntopuntarin häntäpään joukkueista: jyväskyläläisnippu on voittanut kymmenestä edellisestä ottelustaan vain yhden varsinaisella peliajalla. Yhteensä voittoja on kertynyt kolme.

Jukurit on yksi sarjan parhaista ylivoimajoukkueista, kun taas JYP on antautunut neljässä edellisessä ottelussaan pelatessaan alivoimaa. Koko kauden mitassa JYPin alivoima ei ole sarjan pohjalla, mutta viime otteluissa verkko on soinut.


---
Julkaisija: Aki-Petteri Pulkkinen