Tapparalle historiallinen vierasvoitto - KalPalle kaksi pistettä voittomaalikilpailun päätteeksi

13.1.2022
Tapparalle historiallinen vierasvoitto - KalPalle kaksi pistettä voittomaalikilpailun päätteeksi

Tappara tuulettaa Petteri Puhakan tekemää 0-2 -maalia voitossa SaiPaa vastaan. (Kuva: Kimmo Metsälä)

Torstain kahden ottelun kierrokselta voittajina ulos selvisivät Tappara ja KalPa. Tamperelaisten 11 peräkkäinen vierasvoitto sivuaa peräkkäisten vierasvoittojen ennätystä Liigassa.

SaiPa-Tappara 3-4 (0-1, 0-1, 3-2)

>> Tilastot
>> Maalikooste
>> Lehdistötilaisuus

SaiPa ja Tappara kohtasivat toisensa tänään kolmatta kertaa tällä kaudella. Tappara oli voittanut kauden aiemmat kohtaamiset kun ensin syyskuun lopulla pisteet irtosivat Lappeenrannasta lukemin 0-1 ja joulukuun alussa kotivoitto irtosi lukemin 4-2. SaiPa saapui illan otteluun neljän ottelun tappioputkessa kun taas Tapparalla oli alla peräti kahdeksan ottelun mittainen voittoputki.

Ennakkoasetelmat illan otteluun olivat hyvin haastavat SaiPalle ja samankaltainen myös illan ottelusta heille tuli heti ensihetkistä lähtien. SaiPa joutui heti ensimmäisen minuutin aikana alivoimalle, mikä päästi Tapparan välittömästi niskan päälle. Ylivoimalla Tappara ei maalia tehnyt, mutta tasakentällisiin siirryttäessä pistepörssin johtaja Anton Levtchi vei vierasjoukkueen 0-1 johtoon kauden 15 maalillaan. Ottelu oli isossa kuvassa Tapparan selvää hallintaa SaiPan pyristellessä mukana.

Tappara tuplasi johtonsa ottelun puolessa välissä ja kolmanteen erään lähdettiin vieraiden 0-2 johdosta. Illan ottelussa ratkaisu nähtiin kolmannen erän alussa kun Tappara iski kaksi maalia lisää yhden minuutin ja 38 sekunnin sisällä toisistaan. Vierasjoukkueen neljännestä maalista vastasi Patrik Virta, joka iski jo kauden kolmannen maalinsa SaiPan verkkoon. Tapparan ykköskentällisestä Anton Levtchi vankisti omaa paikkaansa pistepörssin kärjestä tehopistein 1+1 ja Waltteri Merelä iski vierellä tehopisteet 0+2.

SaiPan kahdeksan erää kestänyt maaliton putki katkesi vielä myöhemmin erässä Jaakko Haartin uran ensimmäisellä Liiga-maalilla ajassa 53.41. SaiPa lähti virittelemään tästä maalista ottelun loppuun omaa loppukiriään, mikä riitti tuomaan sen ottelussa lopulta yhden maalin päähän lukemiin 3-4.

Tappara otti näillä lukemilla jo seitsemännen peräkkäisen vierasvoittonsa Lappeenrannasta. Edellisen kerran SaiPa on ottanut kotonaan voiton Tapparasta 8. joulukuuta vuonna 2018.

Illan voitto venytti Tapparan voittoputken jo yhdeksän ottelun mittaiseksi. Samalla vierasvoitto oli joukkueelle jo 11 peräkkäinen, mikä sivuaa peräkkäisten vierasvoittojen ennätystä Liigassa. SaiPan kurimus puolestaan hyvästä ottelun lopusta huolimatta jatkuu viidennen peräkkäisen tappion myötä.


KalPa-Ilves 4-3 VL (1-1, 1-1, 1-1, 0-0, 1-0)

>> Tilastot
>> Maalikooste
>> Lehdistötilaisuus

KalPalle ja Ilvekselle illan kohtaaminen oli niin ikään kauden kolmas. Aiemmat kohtaamiset tällä kaudella olivat päättyneet kotivoittoihin voittojen ollessa tasan 1-1. KalPa voitti syyskuussa joukkueiden kauden ensimmäisen kohtaamisen 5-0 ja Ilves voitti oman kotiottelunsa lokakuussa lukemin 5-2. Ilves saapui tänään Kuopioon kolmen ottelun mittaisessa voittoputkessa.

Kuopiossa illan ottelu alkoi erittäin vauhdikkaasti molempien joukkueet päästyä osaksi maalintekoa jo ensimmäisen kymmenen minuutin aikana. Kaiken kaikkiaan avauserä oli hieman kuopiolaispainotteinen maalia kohden suuntautuneiden laukausten mentyä KalPalle lukemin 14-7.

Toisessä erässä riitti myös vauhtia, mutta varsinkin KalPan pelaamista sotki erän kolme itse otettua kahden minuutin rangaistusta. Ilves siirtyi illan ottelussa toistamiseen johtoon ajassa 33.01 puolustaja Aleksi Elorinteen kauden viidennellä maalilla. Elorinne ei ole urallaan aiemmin ollut tunnettu tehopisteiden tai maalien tekijänä, mutta maali oli puolustajalle jo kolmas viimeiseen viiteen otteluun. Toinen viime aikojen tehokas Ilves-puolustaja Simon Johansson keräsi johtomaaliin syöttöpisteen nostaen oman iltapuhteensa pistesaldoksi jo 1+1. Viimeiseen neljään otteluun ruotsalaispuolustaja on tehnyt komeat tehopisteet 2+3=5. Toiselle erätauolle lähdettiin lopulta jälleen tasatilanteesta kun Matti Järvinen toi kotijoukkueen tasoihin ajassa 34.46.

Ottelun kolmas erä noudatteli kahden ensimmäisen mukaista kaavaa maalein 1-1. Ottelun loppuun saatiinkin oikein urakalla draamaa kun Joonas Oden vei Ilveksen ottelussa jo kolmatta kertaa johtoon vajaat kaksi minuuttia ennen varsinaisen peliajan loppua. 21-vuotiaalle Odenille maali oli jo kauden seitsemäs ja kolmas viimeiseen kahteen otteluun. Hyökkääjä ratkaisi Ilveksen voiton Ässistä viime lauantaina kahdella maalillaan. KalPa onnistui kuitenkin nousemaan ottelussa vielä kertaalleen tasoihin kun ylivoimalla Aapeli Räsäsen lavasta syntyi maali vain 17 sekuntia ennen varsinaisen peliajan loppua.

Ottelun jatkoajalla ei nähty maaleja hyvistä maalipaikoista huolimatta, joten kahden pisteen kohtalo ratkaistiin voittomaalikilpailussa. Voittomaalikilpailuissa KalPa on ollut tällä kaudella erittäin vahva ja myös tänään kaksi kotijoukkueen onnistunutta suoritusta riittivät kahteen sarjapisteeseen loppulukemin 4-3.

KalPa palasi täten kahden peräkkäisen tappion jälkeen takaisin voittokantaan kiinni. KalPa pysyy kahdella kerätyllä pisteellä sarjataulukossa sijalla 11, mutta kymmenenteen sijaan ero kaventui joukueella enään kolmeen pisteeseen. Ilveksellä meni tappiolla kolmen ottelun voittoputki poikki, mutta pisteputki taas venyi jo kahdeksan ottelun mittaiseksi. Ilves pysyy tappiosta huolimatta edelleen sarjan kärjessä.


---
Julkaisija: Henri Niemelä