Muistatko nämä mestarivalmentajat Liigasta? Yksi nousee ylitse muiden

12.1.2022
Muistatko nämä mestarivalmentajat Liigasta? Yksi nousee ylitse muiden

Hannu Jortikka (vas.), Kari Jalonen ja Hannu Virta juhlivat kolmea peräkkäistä Suomen mestaruutta TPS:ssä 1999–2001. Jortikalla ja Jalosella on päävalmentajauriltaan yhteensä 10 mestaruutta. (Kuva: Jukka Rautio)

Mestarivalmentajan titteli on tarjolla vain yhdelle päävalmentajalle kerrallaan. Liigan aikakaudella (1975–) Suomen mestaruutta on juhlinut kaikkiaan 28 päävalmentajaa. Useamman mestaruuden päävalmentajaurallaan on vuosien varrelta voittanut yhdeksän valmentajaa. Heidän joukossaan TPS:n peräti kuudesti Suomen mestariksi luotsannut Hannu Jortikka nousee menestysvertailun ykköseksi.

Pelaajana Suomen mestaruuden keväällä 1976 voittanut Jortikka päätti pelaajauransa kaudella 1982-83. Valmennustehtäviin hän siirtyi heti seuraavalla kaudella, kun paikka tarjoutui Kärppien B-nuorten päävalmentajana. Kärppien U20-joukkueen Jortikka johdatti mestariksi keväällä 1985.

Voimakastahtoinen Jortikka eteni uudella urallaan nopein askelin ja nousi pari vuotta myöhemmin Nuorten Leijonien päävalmentajaksi. Toinen kausi oli täysosuma, kun Suomi voitti Jortikan johdolla vuonna 1987 ensimmäisen U20-ikäluokan maailmanmestaruutensa.

Kaudella 1987-88 Jortikka nosti I divisioonassa pelanneen HPK:n Liigaan. Helmikuussa 1988 hän oli mukana Calgaryn ikimuistoisen olympiahopeajoukkueen valmennuksessa päävalmentajana toimineen Pentti Matikaisen apuna.

Täysosumia TPS:ssä

Turkuun Jortikka palasi syksyksi 1988. Uran alku Liiga-valmentajana oli täynnä menestystä, jota ei aikaisemmin oltu nähty: Jortikka palautti 32-vuotiaana tulokasvalmentajana Kanada-maljan Turkuun 13 vuoden tauon jälkeen ja johdatti TPS:n kaikkiaan kolmeen peräkkäiseen Suomen mestaruuteen.

Mestarivalmentaja vuosimallia 1990. (Kuva: Suomen Jääkiekkomuseon arkisto)

Jortikan menestystarina erityisesti valmennusuran alkupuolella oli vertaansa vailla. Sanottiin jopa, että kaikki mihin Jortikka tarttui, muuttui kullaksi. Turussa Jortikka nimettiin valmentajaksi, joka paransi TPS:n kiekkoilijat ns. Turun taudista.

Kolminkertainen mestarivalmentaja haki TPS-vuosiensa jälkeen kokemuksia Liigassa myös HPK:n ja JyP HT:n visiiteillään sekä Sveitsin ja Ruotsin pääsarjoista. Paluu Turkuun ja TPS:ään koitti kaudelle 1998-99.

Toinen tripla

Seuraavien kausien aikana Jortikka toisti 10 vuoden takaisen temppunsa. TPS voitti Jortikan johdolla kolme peräkkäistä Suomen mestaruutta vuosina 1999–2001. Samalla Jortikasta tuli kaikkien aikojen menestynein Liiga-valmentaja kuudella mestaruudellaan.

– Tämän vuoden mestaruus on ehdottomasti kaikkien kovin ja yllättävin. Ei oikein itsekään uskottu menestykseen ja tavoite oli päästä neljän joukkoon. Kyllä tämä kaikki odotukset täyttää. Mutta tämä on vain urheilua. Arki koittaa aika nopeasti, Jortikka summasi kevään 2001 mestaruusjuhlien tiimellyksessä.

Jortikan kuudes. TPS on voittanut Tapparan neljännessä finaaliottelussa Tampereella 14.4.2001. (Kuva: Jukka Rautio)

Neljään mestaruuteen Liigassa ovat yltäneet Tapparaa 1980-luvulla menestyksekkäästi luotsannut Rauno Korpi sekä Kärpissä ja HIFK:ssa mestaruuksia maistellut Kari Jalonen. SM-sarjan aikakauden valmentajavelhona voidaan pitää Ilveksen kuudesti Suomen mestariksi valmentanutta Risto Lindroosia.

Valmentajien mitalitaulukko / Liigan aikakaudella valmentaneet

6–2–0 // Hannu Jortikka, TPS, HPK ja Jokerit
4–1–1 // Rauno Korpi, Tappara
4–0–1 // Kari Jalonen, Kärpät ja HIFK
3–3–1 // Kalevi Numminen, Tappara
3–2–0 // Lasse Heikkilä, Karhut ja Ässät
2–3–2 // Hannu Aravirta, JyP HT, Jokerit ja HIFK
2–3–0 // Vladimir Jurzinov, TPS
2–1–0 // Jussi Tapola, Tappara
2–0–1 // Lauri Marjamäki, Kärpät
2–0–0 // Jorma Rikala, HIFK

SM-sarjassa

6–0–3 // Risto Lindroos, Ilves
5–2–3 // Jarl Ohlson, TBK ja Tappara
3–1–0 // Aarne Honkavaara, Ilves

Eniten mitaleja Liigassa

8 // Hannu Jortikka, TPS, HPK ja Jokerit
8 // Jukka Rautakorpi, Tappara ja HPK
7 // Kalevi Numminen, Tappara
7 // Hannu Aravirta, JyP HT, Jokerit ja HIFK

Eniten mitaleja SM-sarjassa

10 // Jarl Ohlson, TBK ja Tappara
9 // Risto Lindroos, Ilves

Nuorimmat päävalmentajat Liigassa

Nuorin mitalivalmentaja: 28 v 11 kk – Seppo Hiitelä, Ilves 1983, pronssia
Nuorin valmentaja finaaleissa: 29 v 8 kk – Rauno Korpi, Tappara 1981, hopeaa
Nuorin mestarivalmentaja: 30 v 8 kk – Rauno Korpi, Tappara 1982


---
Julkaisija: Antti Seppänen