Liigassa viiden ottelun kierros − SaiPa hakee kurimukselleen päätöstä, Ilves kasvojenpesua

8.12.2021
Liigassa viiden ottelun kierros − SaiPa hakee kurimukselleen päätöstä, Ilves kasvojenpesua

SaiPan ja Tapparan kauden avauskohtaaminen päättyi tamperelaisjuhliin. (Kuva: Kimmo Metsälä)

Liigan keskiviikkoilta on täynnä mielenkiintoisia ottelupareja, kun edessä on viiden pelin kierros. SaiPa ja JYP metsästävät parempaa virettä, Ilves kasvojen pesua ja HPK paluuta takaisin voittokantaan.

JYP−Pelicans

>> Kokoonpanot
>> Liput

Sarjan toinen ja toiseksi viimeinen kohtaavat keskiviikkoillan ottelussa Jyväskylässä. JYP on hävinnyt kolme viimeistä otteluaan, kun taas Pelicans on voittanut viidestä viimeisestä ottelustaan neljä. JYP on onnistunut tekemään kolmessa edellisessä kamppailussaan vain neljä maalia. JYPin alkukauden heikkous on ollut puolustus ja maalivahtipeli, mistä kertoo 99 päästettyä maalia. Lukema on sarjan korkein. Pelicans on päästänyt 33 osumaa vähemmän.

Erikoistilannepelaaminen on kutakuinkin tasavertaista. JYPin ylivoima on sarjan neljänneksi parasta, Pelicansin 7. Pussinokkien alivoima puolestaan on neljänneksi pitävintä, jyväskyläläisten 10. Pelicans ja JYP ovat sarjan heikoimmat joukkueet mitä tulee laukauserotukseen viidellä viittä vastaan. Pelicansin lukema on Liigan huonoin: -305. Jypin toiseksi huonoin: -159.

KooKoo−HPK

>> Kokoonpanot
>> Liput

KooKoo nipisti tiistaina niukan 4−3-voiton KalPasta voittolaukauskilpailun päätteeksi. KooKoo joutuu kovaan puntariin heti keskiviikkona, kun yksi Liigan kuumimmista joukkueista saapuu vierailulle Kouvolaan alle vuorokausi kisaisäntien edellisen ottelun päättymisestä. KooKoo on pelannut edelliset kuusi otteluaan voitto−tappio-tahdilla. HPK:n kymmenen ottelun voittoputki katkesi lauantaina, kun sarjakärki TPS haki Hämeenlinnasta 1−0-jatkoaikavoiton. KooKoo ja HPK ovat kohdanneet tällä kaudella kerran aikaisemmin. Tuon ottelun HPK voitti kotikaukalossaan 4−2-lukemin.

HPK on pelannut Jarno Pikkaraisen alaisuudessa tällä kaudella 18 ottelua, joista se on voittanut 13. Pikkaraisen otettua komennon, HPK:n taso on noussut niin pelillisesti kuin tuloksellisesti uudelle tasolle. HPK:n erikoistilannepelaamisessa on sekä hyvää että huonoa: HPK:n alivoima on sarjan parasta, mutta ylivoima puolestaan kehnointa. HPK:n torjuntaprosentti viidellä viittä vastaan on sarjan neljänneksi paras (91,50). HPK on puolustussuuntaan tiivis ja hyvä joukkue, mutta hyökkäystehoja joukkue tarvitsee enemmän. KooKoon torjuntaprosentti viidellä viittä vastaan lyö HPK:n lukeman, sillä kouvolalaiset ovat tilastossa sijalla 2 (93). KooKoo ei ole ollut erikoistilannepelaamisen suhteen Liigan kärkipäätä. Sekä ylivoima- että alivoimapelaaminen ovat tilastojen mukaan sarjan keskikastin heikommalla puolella.

Ässät−Jukurit

>> Kokoonpanot
>> Liput

Sarjan jumbosijalle jumittunut ässäpakka ei ole onnistunut avaamaan voittotiliään vielä Karri Kiven aikana. Kivi on luotsannut porilaisjoukkuetta nyt kolmen pelin ajan, joissa Ässät on tehnyt yhden ja päästänyt kymmenen maalia. Kiven uusi aika Ässien peräsimessä ei käynnistynyt ruusuisesti. Ässillä on ennen keskiviikon Jukurit-ottelua allaan kuuden ottelun mittainen tappioputki. Tappioputken katkaisu ei ole helppo tehtävä vahvasti viime aikoina suoriutunutta Jukureita vastaan. Jukurit on voittanut edelliset neljä otteluaan. Se on noissa otteluissa antautunut vain neljästi. Kymmenestä edellisestä ottelustaan Jukurit on voittanut seitsemän. Noista otteluista se on jäänyt pisteittä vain kerran.

Jukurien ylivoima on sarjan viidenneksi parasta, kun taas Ässien alivoima Liigan heikointa. Erikoistilannepelaaminen näytteleekin suurta osaa keskiviikon ottelussa. Jos Ässät kykenee tukahduttamaan Jukurien ylivoiman ja kuuman Petrus Palmun, Ässien tappioputki voi hyvinkin katketa.

Kärpät−Ilves

>> Kokoonpanot
>> Liput

Kärpät nollasi lauantaina Ässät kotonaan, ja Ilves puolestaan jäi nollille ja Tappara-nimisen jyrän alle. Kärpät kaatui viime viikolla sarjakärki TPS:lle, mutta otti rutiininomaisen voiton sarjajumbo Ässistä. Ilveksen viikonloppu oli kaksijakoinen: se otti komean 6−3-voiton perjantaina Nokia Arenan avausottelussa Tapparaa vastaan, mutta lauantaina sisuuntunut Tappara kylvetti tupsukorvia peräti 7−0-lukemin. Ilves haluaa taatusti pestä kasvonsa heti keskiviikkona Kärppiä vastaan. Ilveksen voi odottaa tulevan todella kovalla intensiteetillä ottelun alkuun.

Kärpät on sarjan paras erikoistilannejoukkue, joten Ilveksen ei kannata luottaa siihen, että oululaiset kaatuisivat nimenomaan yli- tai alivoimapeliinsä. Ilves on puolestaan ollut sarjan tehokkain joukkue viidellä viittä vastaan pelatessa, mikä antaa tamperelaisille hyvät lähtökohdat otteluun. Ilveksen laukaisuprosentti viidellä viittä vastaan on 14, mikä on sarjan paras. Kärppien vastaava 11,80, mikä oikeuttaa kolmanteen sijaan. Ottelun mielenkiintoa lisää se, että Kärpät on yhden ottelun enemmän pelanneena Ilvestä kaksi pistettä edellä. Kolmen pisteen voitolla Ilves ottaisi niskalenkin pienpedoista.

Tappara−SaiPa

>> Kokoonpanot
>> Liput

Joukkueet saapuvat illan kamppailuun hyvin erilaisista lähtökohdista: Tapparalla on allaan murskavoitto paikallisvastustaja Ilveksestä, SaiPa puolestaan on hävinnyt kahdeksan ottelua putkeen. SaiPa on runkosarjassa sijalla 13., Tappara 8. Tappara pelasi myöhään tiistai-iltana CHL-kotiottelun ranskalaista Rouen Dragonsia vastaan, mikä saattaa vaikuttaa joukkueen vireystilaan SaiPaa vastaan. Tamperelaisten onneksi molemmat ottelut ovat kotipelejä, joten kirvesrinnat säästyvät matkustamiselta.

Viime kierroksilla pelinsä kanssa hukassa ollut SaiPa pistekeskiarvolla mitattuna valunut runkosarjan hännänhuipuksi. SaiPa on ollut viidellä viittä vastaan yksi parhaista puolustusjoukkueista, sillä sen viidellä viittä vastaan torjuntaprosentti on sarjan viidenneksi paras. Tehokkuus on lappeenrantalaisleirissä ollut murheenkryyni koko kauden: illan vierasjoukkueen laukaisuprosentti viidellä viittä vastaan on sarjan toiseksi heikoin. SaiPan PDO-lukema eli on 98. Tapparan vastaava luku on 101,40.


---
Julkaisija: Aki-Petteri Pulkkinen