Tässä ovat alkavan eLiiga-kauden pelaajat – Mukana nousevia tähtiä ja hallitsevia mestareita

3.12.2021
Tässä ovat alkavan eLiiga-kauden pelaajat – Mukana nousevia tähtiä ja hallitsevia mestareita

NHL 22 -pelin herruudesta taistelee nyt alkavalla eLiiga-kaudella 15 Liiga-seuraa, joista kullakin on yksi edustaja. Mukana nähdään niin nuoria lupauksia kuin vanhoja konkareitakin.

Jääkiekon virallinen e-urheilusarja eLiiga starttaa tänään perjantaina 3. joulukuuta. Sarjan toisella kaudella jokaista Liiga-seuraa edustaa yksi pelaaja.

Alkavalle kaudelle on jälleen valikoitunut mukaan kovatasoinen joukko suomalaisen ja kansainvälisen konsolikiekon aatelia. Tapparaa edustaa viime kaudella kultaa napannut Arttu "Artuzio" Mustila. Viime vuonna Mustilan kanssa Tapparan väreissä pelannut Erik "ENCEKI" Tammenpää pukee tällä kaudella ylleen Pelicansien paidan. Ennakkosuosikkikaksikkoa haastaa HIFK:n edustaja Niklas "NikkeDangles" Tukiainen, joka on viime kauden tapaan myös tällä kaudella eLiigan nuorin pelaaja. Jukureita edustaa viime kaudella hopeaa napannut Tuukka "FlyerKungen" Kuha. Huippupelaajia haastavat ensimmäistä kertaa eLiigassa ottelevat JYPin Juuso "Juusoskari" Laukkanen ja TPS:n Roope "Pikkuroger" Bergström.


eLiiga-kauden nuorin pelaaja Niklas Tukiainen, eli NikkeDangles, on vasta 17-vuotias. Nuoresta iästään huolimatta vantaalainen pelaajalupaus on menestynyt kilpaillessaan niin SM- kuin EM-tasollakin.

Konsolipelaamisen HIFK:n riveissä kilpaileva Tukiainen on aloittanut jo pienenä. Rakkaus jääkiekkoon ajoi alun perin NHL-pelien pariin.

– Änäriä aloin pelaamaan NHL 09:stä eteenpäin. Kilpailullisesti on tullut pelattua NHL 18:sta saakka, Tukiainen sanoo.

Pelaajana nuori lupaus kertoo olevansa nopea ja aggressiivinen. Vahvuudekseen hän mainitsee hyökkäyspelaamisen. Kehityskohtia Tukiainen puolestaan löytää muun muassa puolustuspelaamisestaan.

– Kiekon kanssa voisi olla enemmän malttia ja tyhmiä virheitä voisi vähentää puolustuspäässä.

Alkavalla kaudella HPK:ta edustaa Oskar "OsquuG" Hautala. 20-vuotias hämeenlinnalainen on eLiigassa uusi pelaajatuttavuus, joka on kilpapelannut noin kahden vuoden ajan. Suurimmat menestykset ovat tulleet GWC:stä ja SM-kilpailuista. Ensimmäiseksi mainitussa Hautala sijoittui 12 parhaan joukkoon ja jälkimmäisessä kahdeksan parhaan joukkoon.

Pelaajana Hautala kuvaa itseään taitavaksi ja vaaralliseksi. Hän toivoo kehittyvänsä puolustamisessa ja oikeiden pelaajien löytämisessä hyökkäyspäässä.

Ilvestä edustaa 19-vuotias Tomi "Tomboo-_-" Laitinen. Myös viime kaudella Ilveksen paitaan pukeutunut tuusulalainen kilpaili ensimmäisen kerran NHL 20 -pelissä.

– NHL 20 -turnauksissa aloin jo pärjäämään ihan hyvin. NHL 21:ssä olin mukana yhdessä Tampa Bayn järjestämässä finaalissa, jossa oli mukana kaikki Euroopan parhaat pelaajat. Itselleni se oli ensimmäinen turnaus, jossa oikeasti pääsin pitkälle, Laitinen kertoo.

Pelaajana Laitinen kertoo olevansa rauhallinen ja fiksu. NHL 09 -pelin aikoihin änärin pelaamisen aloittanut taituri koittaa aina miettiä, mitä voisi tehdä paremmin.

– Ehkä puolustamisessa voisin kehittyä vielä entistä enemmän, koska tosipeleissä yleensä se voittaa, kumpi puolustaa paremmin.

Jukurien riveissä pelaava 24-vuotias Tuukka "FlyerKungen" Kuha kertoo omistavansa kaikki NHL-pelit NHL 04:sta asti. Netissä pelaamisen konkari aloitti 15-vuotiaana NHL 13:ssa.

– Ensimmäiseen turnaukseen osallistuin NHL 15:ssa. Silloin saavutukseni oli SM-kisojen top 8 -sija. Siitä se oikeastaan lähti, ja siitä alkoi tasaiseen tahtiin turnauksiin osallistuminen. Siirryin 1v1-pelikentiltä 6v6-pelimuodon puolelle, Kuha sanoo.

Parhaiksi 1v1-suorituksikseen menestyjä listaa SM-pronssin vuodelta 2019, GWC EU top 8 -sijoituksen vuodelta 2018 sekä ensimmäisen eLiiga-kauden hopeamitalin. 6v6-puolella taskusta löytyy muun muassa kaksi Euroopan mestaruutta, yksi Suomen mestaruus sekä yksi Ruotsin mestaruus.

Jääkiekkoon Kuha rakastui jo esikouluaikoinaan. Nuorukainen pelasi seitsemän vuotta maalivahtina Jukureiden junioreissa.

– Nykyään en enää itse pelaa edes mitään höntsäkiekkoa, mutta rakkauteni jääkiekkoa ja Mikkelin Jukureita kohtaan tulee kestämään koko elinikäni ajan. Siitä ei ole epäilystä.

JYPiä edustamaan hyppää 26-vuotias jyväskyläläinen Juuso "Juusoskari" Laukkanen. Jo pikkupojasta lähtien konsolikiekkoa pelannut eLiiga-tulokas alkoi panostaa kilpapelaamiseen korona-aikana. Suurimpiin saavutuksiin lukeutuu top 16 -sija viime kevään EM-kisoissa.

Laukkanen kuvailee itseään kärsivälliseksi ja helposti innostuvaksi pelaajaksi. Pelaamisensa hän toivoisi olevan vielä nykyistä monipuolisempaa ja arvaamattomampaa.

Liikuntabiologiaa Jyväskylän yliopistossa opiskeleva Laukkanen pelaa vapaa-ajallaan jääkiekkoa jyväskyläläisessä Liikunnan Riemussa.

– Jääkiekko on ollut elämäntapa ja intohimo minulle pienestä asti ja on sitä yhä edelleen.

Alkavalla kaudella KalPan edustajana nähdään kokenut pelikonkari Mikko "EABUNKA" Kärkkäinen. 27-vuotias rovaniemeläinen aloitti videopelaamisen jo nuorena, mutta kiinnostus pelaamista kohtaan alkoi kasvaa toden teolla 17-vuotiaana, kun salibandyharrastus joutui sairastumisen vuoksi hyllylle.

– Olen kilpaillut NHL-pelissä vuodesta 2014 lähtien. Vuosina 2014–2017 kilpailin pääpainoisesti 1v1-puolella. Silloin ei vielä hirveästi kilpailullisia turnauksia järjestetty, mutta paras saavutukseni on IS CUP -lopputurnauksen 7–8. sija, Kärkkäinen kertoo.

Fiilispohjaiseksi pelaajaksi itseään kuvaileva Kärkkäinen kertoo viettävänsä vapaa-aikansa niin urheillen kuin ystävien kanssa rentoutuenkin. Tulevaa eLiiga-kautta kohti taituri suuntaa hyvillä mielin.

– Altavastaajana lähden, mutta valitsin draftissa itselleni sellaisen joukkueen, millä jaksetaan painaa hommia koko kausi.

Edellisen kauden tapaan KooKoota edustaa jälleen 24-vuotias Nico Tuoreniemi, eli zNicoPS. Espoolainen on viihtynyt videopelien maailmassa pienestä pitäen. Kilpaura alkoi NHL 14- ja NHL 15 -pelien aikoihin. Vuonna 2015 tulokas nappasi SM-voiton.

Pelitaktiikkaansa Tuoreniemi kuvailee yksinkertaiseksi. Tulosta on tarkoitus tehdä perusasioiden hallitsemisen kautta. Kehittymisen varaa on pelaajan mukaan hyökkäämisessä ja puolustamisessa.

Konsolikiekon ulkopuolella Tuoreniemi opiskelee ammattikorkeakoulussa ja käy töissä. Jääkiekkoa hän on seurannut jo vuosien ajan.

Kärppiä edustamaan astuu 22-vuotias Janne "Nieppii" Niemelä. KooKoosta Kärppiin siirtynyt rovaniemeläinen ylsi edellisellä kaudella neljännesfinaaleihin.

– NHL 17 oli ensimmäinen peli, jota pelasin kilpailullisesti. Kilpailtua on tullut useissa eri turnauksissa. Parhain saavutukseni on viides sija NHL 18 -pelin MM-kisoissa, Niemelä kertoo.

Pelaajana Niemelä kertoo olevansa tosipaikan tullen rauhallinen ja hyökkäysvoittoinen. Taiturin vahvuudet ovat hyökkäyspäässä ja paineensietoa vaativissa tilanteissa. Kehitystä sen sijaan kaipaavat puolustuspelaaminen ja illasta toiseen jatkuva tasaisuus.

Niemelä on viihtynyt virtuaalisten pelikenttien lisäksi perinteisessä jääkiekkokaukalossa koko elämänsä.

– Vieläkin tulee pelattua 3-divisioonassa Lapissa eli niin sanotussa Lappi-Liigassa. Jääkiekko on antanut minulle tosi paljon vuosien varrella ja on omasta mielestäni hienoin urheilulaji.

Lukkoa edustaa jo toista kertaa 23-vuotias Juuso "Kemppane_" Kemppainen. Säännöllisen pelaamisen Kemppainen aloitti NHL 14 -pelin aikoihin. Kisakentille uusikaupunkilainen siirtyi NHL 17 -pelissä. Menestystä on tullut sekä NHL 18- että NHL 20 -peleissä, joista ensimmäisenä mainitussa taituri ylsi Suomen kahdeksan parhaan joukkoon. Jälkimmäisessä pelaaja taisteli itsensä Euroopan top 8:aan.

Pelaajana Kemppainen on omien sanojensa mukaan melko suoraviivainen. Kehityskohdakseen hän mainitsee puolustuspelaamisen.

Koko ikänsä Lukkoa fanittanut ja lempiseuraansa viime kaudellakin edustanut pelaaja suuntaa hyvillä mielin kohti uutta eLiiga-kautta.

– Hienoa päästä jälleen edustamaan Lukkoa, Kemppainen iloitsee.

Viime kaudella voittoisasti Tapparan riveissä pelannut 22-vuotias Erik Tammenpää eli "ENCEKI", jahtaa kultamitalia tällä kertaa Pelicansin väreissä. Hallitsevan Euroopan mestarin kilpaura alkoi puolivahingossa NHL 17 -pelissä. Loppua menestykselle ei ole näkynyt.

– Vuonna 2018 tuli MM-mestaruus ja vuosina 2018, 2019 ja 2021 EM-mestaruudet. 1v1- ja 6v6-pelimuodoissa olen voittanut yhteensä neljä SM-kultaa, Tammenpää luettelee.

Helsinkiläinen kuvaa itseään maltilliseksi niin pelikentällä kuin sen ulkopuolellakin. Suurimpana valttikorttinaan hän pitää pelinsä tasaisuutta.

– Tasaisuus on itselleni se ykkösasia, josta taputtaisin itseäni selkään. En koe huonon ja hyvän päivän välillä olevan isoa eroa pelissäni.

Pelaajataiturin vapaa-aika kuluu tyttöystävän ja kavereiden kanssa. Sivussa syntyy Youtube-videoita ja pelistriimejä.

SaiPan keltamustan pelipaidan pukee päälleen jo toistamiseen 22-vuotias Kristian "Krisutus_" Räsänen. Kiinnostus NHL-peleihin syttyi ala-asteikäisenä.

– Ala-asteella tuli pelailtua kyläillessä kaikkia mahdollisia änäreitä lähinnä offlinessa tai vastakkain. Ensimmäinen oma NHL:ni oli 12. NHL 19:ssä aloin kilpailla. Isoissa turnauksissa sijoitukset olivat yleensä top 8 -luokkaa, Räsänen kertoo.

Tahtotila ja fiilis vaikuttavat Räsäsen mukaan paljon hänen pelaamiseensa. Kehityskohdikseen hän mainitsee johtoaseman säilyttämisen ja siinä pelaamisen.

Sport on valinnut edustajakseen viime kaudella TPS:n riveissä kilpailleen Väinö "Pikkarii" Pikkaraisen. 18-vuotias joensuulainen aloitti kilpapelaamisen vuonna 2018, josta lähtien hän on kisannut kaikissa järjestetyissä turnauksissa. Parhaisiin sijoituksiin lukeutuvat muun muassa vuonna 2020 napattu SM-kisojen top 16 -sijoitus ja eLiigan sija 10.

Pelaajana Pikkarainen kuvailee itseään hyvin offensiiviseksi. Taiturin vahvuudet löytyvät hyökkäyspäästä ja kiekollisesta pelistä. Kehityskohdakseen hän mainitsee puolustuksen.

Pikkarainen kertoo suuntaavansa hyvillä mielin kohti alkavaa eLiiga-kautta.

– Viime kaudesta jäi hieman hampaan koloon ja turnausmenestys on ollut nousujohteista, joten ensimmäinen iso turnausvoitto on tähtäimessä.

Tapparan edustajaksi palaa hallitseva mestari Arttu "Artuzio" Mustila. 23-vuotias vaasalainen lukeutuu yhdeksi sarjan ennakkosuosikeista.

– Aloitin NHL:n pelaamisen noin kahdeksan vuotta sitten ja huomasin pian olevani pelissä lahjakas, joten tavoitteet asetettiin heti korkealle. Vuoden päästä aloittamisesta pääsin ensimmäistä kertaa maailman Online-pelien leaderboardin ykkössijalle, minkä jälkeen onkin sitten tullut kilpailtua paljon, Mustila muistelee.

Voitokkaalla urallaan pelaajamestari on pokannut itselleen muun muassa kaksi Suomen mestaruutta ja yhden Euroopan mestaruuden. Lisäksi hänet valittiin ensimmäiseksi vuoden e-urheilijaksi onnistuneen kauden päätteeksi alkuvuonna 2021.

Pelimaailman ulkopuolella Mustila viettää aikaa perheen ja ystävien kanssa, seuraa paljon urheilua ja urheilee myös itse. Suhdettaan jääkiekkoon hän kuvailee vahvaksi.

Tulevalle kaudelle taituri suuntaa kirkkain palkinto tähtäimessään.

– Voittoa lähdetään hakemaan, tottakai. Se vaatii kuitenkin ison onnistumisen, koska sarjassa on tänä vuonna mukana monia lahjakkaita pelaajia.

TPS:aa edustaa 18-vuotias pelaajalupaus Roope "Pikkuroger" Bergström. Vantaalainen aloitti pelaamisen vuonna 2018 ja parin vuoden kuluttua oli valmis osallistumaan turnauksiin. Voittoja on tullut muutamista pienemmistä turnauksista. Syksyn SM-kisoissa nouseva tähti ylsi neljännelle sijalle.

Bergström kuvailee itseään taitavaksi ja potentiaaliseksi pelaajaksi. Kehityskohdikseen hän mainitsee puolustamisen ja henkisen puolen.

Vapaa-ajallaan Bergström viihtyy ystäviensä kanssa. Lisäksi hän urheilee ja käy töissä sekä koulussa. Pienempänä hän harrasti jääkiekkoa neljän vuoden ajan. Kolme viimeisintä vuotta ovat kuluneet kiekkoa kotisohvalta seuraten.

Ässien pelipaidan ylleen vetää 19-vuotias Teemu "Teemuyy" Polttila. Pelaaja edusti Ässiä myös viime kaudella. Kilpapelaamisen Polttila aloitti muutama vuosi sitten. Taskusta löytyvät muun muassa 6v6-pelimuodon Suomen mestaruus, kaksinkertainen 6v6-pelimuodon EM-kisojen hopea ja 1v1-pelimuodon GWC top 8 -sijoitus.

Viime kaudella vantaalaisen matka katkesi playoffsien ensimmäisellä kierroksella. Nyt tähtäimessä on playoffs-paikka.

– eLiigaan lähdetään hakemaan playoffs-paikkaa ja parantamaan viime kaudesta, Polttila sanoo.


>> eLiigan otteluohjelma ja striimit


Teksti: Sara Sairanen


---
Julkaisija: Aija Saha