Liigassa perjantaina neljän ottelun kierros− Tappara ja Ilves ensi kertaa Nokia Arenalla

3.12.2021
Liigassa perjantaina neljän ottelun kierros− Tappara ja Ilves ensi kertaa Nokia Arenalla

Tappara ja Ilves ovat jättäneet hyvästit Hakametsälle. Perjantaina kaksikko iskee yhteen Nokia Arenalla. (Kuva: Mika Kylmäniemi)

Liiga-viikonloppu käynnistyy neljän ottelun voimin. Tappara ja Ilves korkkaavat Tampereen uuden Nokia Arenan, SaiPa hakee tappioputkelleen päätöstä ja KooKoo ja Pelicans iskevät yhteen kärkipään kohtaamisessa. KalPa ja JYP mittelevät Kuopiossa.

KalPa−JYP

>> Kokoonpanot
>> Liput

JYP ja KalPa ovat kohdanneet kertaalleen aikaisemmin tällä kaudella: lokakuun alun ottelu päättyi JYPin 5−4-jatkoaikavoittoon Jyväskylässä pelatussa ottelussa. Perjantai-illan ottelua isännöi KalPa. Molemmat joukkueet luistelevat jäälle tappiot niskassaan.

Kotijoukkue KalPa on hävinnyt kolme edellistä otteluaan ja tehnyt noissa peleissä vain kolme maalia. Ennen tuota rypästä KalPa voitti kaksi ottelua putkeen pitäen molemmissa maalinsa puhtaana. KalPa kärkkyy pudotuspelipaikkaa ja on tällä hetkellä Liigassa sijalla 11, viisi pistettä JYPiä edellä. KalPan suurimmat ongelmat alkukaudella ovat olleet maalivahti- sekä viisikkopelissä. Erikoistilannepelaaminen savolaisilla on varsin hyvällä mallilla, mutta tasakentällisin joukkue antaa tasoitusta.

Illan vierasjoukkue JYP on KalPaa viisi pistettä jäljessä, mutta se on myös pelannut kaksi ottelua vähemmän. Ottelu on molempien pudotuspelihaaveiden kannalta todella merkityksellinen ottelu. Voitolla JYP saavuttaisi KalPaa, tappiolla se jäisi enemmän jälkeen. JYP myös odottaa ykköstähtensä Joakim Kemellin paluuta illan otteluun. Kemell olisi todella arvokas jumbosijoja kolisuttelevalle joukkueelle. JYP on päästänyt tällä kaudella selvästi eniten maaleja, joten ottelusta voi odottaa kaikkea tasaisen vääntämisen ja todellisen maali-ilottelun väliltä.

KooKoo−Pelicans

>> Kokoonpanot
>> Liput

KooKoo ja Pelicans kohtaavat toisen kerran kuluvalla kaudella perjantai-iltana. Ensimmäisen välien selvittelyn vei lokakuun alussa pelatussa ottelussa Lahdessa turkoosipaitainen kotijoukkue. Molempien joukkueiden viime ajat ovat olleet hyvin positiiviset, mikä kielii hyvää ottelun viihdearvon kannalta.

KooKoo hävisi viime lauantain ottelun Ilvekselle, mutta kouvolalaisten pelissä oli paljon hyvää. Ilves johti ottelua ensimmäisen erän jälkeen jo 3−0, mutta KooKoo tuli rauhassa rinnalle ja venytti ratkaisun aina voittomaalikilpailuun saakka. Siellä pidemmän korren vei kuitenkin Ilves. Kouvolalaiset ovat kymmenestä viime ottelustaan jääneet vain kahdesti ilman pisteitä. Hyvä runkosarjasijoitus on oiva osoitus tasaisesta suorittamisesta. KooKoo ei ole Liigan kärkipäätä erikoistilannepelaamisen suhteen, mutta joukkueena se pelaa hyvin ja puolustaa tiiviisti. KooKoo onkin päästänyt kolmanneksi vähiten maaleja tällä kaudella.

Pelicans on äitynyt viime aikoina kuumiin liekkeihin. Pelicans liitää viiden ottelun mittaisessa voittoputkessa. Pelicans on pelannut viisi edellistä voitto-otteluaan maalierolla 19−8. Pelicans on vahvistanut voittoputkensa myötä asemiaan kuuden parhaan joukossa. Pelicans on KooKoota kaksi pistettä perässä, mutta se on myös pelannut kaksi ottelua vähemmän. Kolmen pisteen voitolla pussinokat kampeavat KooKoon ohi sarjataulukossa. Pelicansin hyvän vireen arkkitehteinä häärivät pistepörssin 1., 2. ja 4. sijaa miehittävät Lukas Jasek, Jiri Smejkal sekä Iikka Kangasniemi. Pelicansin ykköshyökkääjät ovat olleet läpi kauden hyvässä iskussa.

SaiPa−Jukurit

>> Kokoonpanot
>> Liput

SaiPa ja Jukurit kohtaavat ensimmäistä kertaa tällä kaudella vasta kauden ollessa lähes puolessa välissä. Viime kaudella Jukurit vei molemmat kaksikon väliset kohtaamiset maalin erolla. Jukurit saapuu Lappeenrantaan kahden ottelun voittoputkessa, SaiPa peräti kuuden ottelun tappiotuubissa.

SaiPan vaikea kausi sai jatkoa viime viikonloppuna, kun se hävisi molemmat tuplapelit Pelicansille saamatta pistettäkään. SaiPa on voittanut edellisestä kymmenestä ottelustaan kaksi ja jäämässä jumiin pudotuspelien ulkopuolelle. SaiPa on sarjassa sijalla 13., ja matkaa pudotuspeleihin on kertynyt seitsemän pistettä. SaiPa on pelannut viidellä viittä vastaan tiiviisti omissa, mutta tuloksenteko on ollut tukkoista. SaiPan 5 vs. 5 -torjuntaprosentti on tasan 91, mikä on sarjan seitsemänneksi paras. Viidellä viittä vastaan joukkueen laukaisuprosentti on puolestaan sarjan kehnoin.

Jukurit saapuu Lappeenrannan vierailulleen kahden ottelun voittoputkessa. Mikkeliläisryhmä voitti molemmat viime viikonlopun tuplapelit KalPaa vastaan. Jukurien kapteeni Petrus Palmu on noussut runkosarjan pistepörssin viidenneksi viime aikojen hyvillä otteillaan. Palmu on iskenyt tällä kaudella pisteet 9+13. Jukurit on ollut tehokas viidellä viittä vastaan, kun kautta on pelattu miltei puolet. Mikkeliläisten 5 vs. 5 -laukaisuprosentti on 9,80. Jukurien yv on lisäksi sarjan kuudenneksi tehokkainta, joten Jukurit voi nojata viime aikojen hyvään hyökkäyspelaamiseen.

Tappara−Ilves

>> Kokoonpanot
>> Liput

Tappara ja Ilves korkkaavat Tampereen uuden Nokia Arenan viikonlopun tuplapeleillä. Perjantaina Tappara toimii isäntäjoukkueena, lauantaina Ilves. Perjantain kohtaaminen on tamperelaisten kauden kolmas. Ilves on vienyt kaksi aiempaa nimiinsä. Molemmat ottelut päättyivät yhden maalin marginaalilla.

Tappara luistelee ensimmäistä kertaa uudelle areenalle tappio niskassaan. Tappara koki tappion viime lauantaina huippuvireistä HPK:ta vastaan. Tappara on runkosarjassa kahdeksannella sijalla, mutta aineksia sillä on parempaankin. Tappara pitää hallussaan sarjan toiseksi parhainta maalierotusta(+22). Tapparan erikoistilannepelaaminen on ollut alkukaudella hyvää, mutta pelaajat odottavat itseltään varmasti parempaa. Tapparan alivoima on sarjan kolmanneksi pitävintä, mutta tähtihyökkäys on onnistunut pyörittämään ylivoimaa toistaiseksi 17,50 prosentin teholla.

Ilves on äitynyt hyvään vireeseen ennen joulua. Tupsukorvat ovat kymmenestä edellisestä ottelustaan voittaneet seitsemän, ja joukkue on raapinut pisteitä kahdeksasta ottelusta. Viidestä edellisestä Ilves on voittanut neljä. Ilves-leirin pistetehtailu on jakaantunut tasaisemmin kuin paikallisvastustaja Tapparalla: Ilves on tehnyt tällä kaudella kuusi maalia Tapparaa enemmän, mutta neljä Tappara-pelaajaa on pistepörssissä ennen parasta Ilves-pistemiestä. Ilvekseltä eniten pisteitä on nakuttanut Les Lancaster(3+12). Ilveksellä on myös paljon parantamisen varaa mitä tulee erikoistilannepelaamiseen. Ilveksen ylivoima on sarjan toiseksi heikointa, alivoima 13. parasta.


---
Julkaisija: Aki-Petteri Pulkkinen