Neljän otteluparin toiset tanssit nähdään lauantaina − jatkuuko HPK:n voittokulku hyvävireisen Tapparan kustannuksella, katkeaako SaiPan tappioputki

27.11.2021
Neljän otteluparin toiset tanssit nähdään lauantaina − jatkuuko HPK:n voittokulku hyvävireisen Tapparan kustannuksella, katkeaako SaiPan tappioputki

Pysäyttääkö Eetu Laurikainen Tapparan? (Kuva: Teemu Hannula)

Lauantain Liiga-kierroksella Kärpät, SaiPa, KalPa ja Sport hakevat revanssia perjantain kierrokselta. Edellä mainittu nelikko kohtaa samat vastustajat kuin eilen. Mikä on sarjakärki KooKoon kunto eilen tappioon taipunutta Ilvestä vastaan? Entä jatkuuko HPK:n voittokulku Tapparan kustannuksella?

Kärpät−HIFK

>> Kokoonpanot
>> Liput

HIFK oli parempi kaksikon kauden kolmannessa kohtaamisessa perjantaina luvuin 4−2 vahvan alun turvin. Voitto oli helsinkiläisille kolmas perättäinen. Kärpille tappio oli puolestaan toinen putkeen.

HIFK ohitti Kärpät sarjataulukossa perjantaisen voiton myötä ja Kärpät halajaa varmasti revanssia perjantaista. HIFK ja lauantai-ilta luulisi tuovan oululaiskatsojia hallille ja luovan hyvää tunnelmaa katsomoon. Kärppien peli on kulkenut mallikkaasti kotikaukalossa, sillä pikkupedot ovat olleet Liigan toistaiseksi paras kotijoukkue: 13 ottelusta Kärpät on kerännyt 27 sarjapistettä. Kärpät myllersi kokoonpanoaan perjantain kamppailuun, ja Jesse Koskenkorva löysi itsensä ykkösnyrkin keskeltä. Koskenkorva pelasi hyvän ottelun syöttäen molemmat kärppämaalit, joten kärppävalmennus pitänee ykkösvitjansa koskemattomana.

HIFK nousi sarjataulukon kolmanneksi perjantain voitollaan. Alkukaudella pienten ongelmien kanssa paininut HIFK on päässyt loistovireeseen: viidestä edellisestä ottelustaan se on voittanut neljä. Ainoa tappio tuli sarjakärki KooKoota vastaan. HIFK:n paras pistemies, eilenkin kaksi maalia nakuttanut, Olli Palola johtaa joukkueensa laadukasta hyökkäystä yhdessä Eetu Koivistoisen kanssa. Erikoistilannepelaaminen näyttelee suurta roolia lauantain taistossa, sillä vastassa ovat sarjan kaksi parasta ylivoimajoukkuetta. Alivoimallakin Kärpät(2.) ja HIFK(5.) ovat lähellä toisiaan.

Jukurit−KalPa

>> Kokoonpanot
>> Liput

Jukurien ja KalPan kohtaaminen on savolaisille jo kauden viides keskinäinen välienselvittely. Jukurit on vienyt nimiinsä kaikki neljä aikaisempaa kohtaamista. Joukkueet kohtasivat eilen Kuopiossa, josta Jukurit haki kolme sarjapistettä 3−1-vierasvoitolla.

Jukurit katkaisi kolmeen otteluun venyneen tappioputkensa perjantaisen KalPa-ottelun myötä. Joukkueet ovat sarjataulukossa vain kahden pisteen päässä toisistaan, sijoilla 9 ja 11. Sekä Jukurit että KalPa ovat erikoistilannepelaamisessa sarjan keskikastia ja huomattavasti parempia kuin nykyinen sarjasijoitus osoittaa, mutta viidellä viittä vastaan pelatessa erot syntyvät. Jukurit-joukkueen 5 vs. 5 -torjuntaprosentti on alle 90, kun esimerkiksi sarjakärki KooKoolla kyseinen lukema on 93,60. Jukurit on päästänyt tällä kaudella kolmanneksi eniten maaleja. Oskari Salminen on ollut Jukurien maalin suulla tärkeä palanen joukkueen peliä ja vaikka tilastot eivät päätä huimaa, on nuori veskari hoitanut tonttinsa kunnialla.

KalPa on kerännyt ensimmäisen kolmanneksen aikana viidenneksi eniten kahdehn minuutin rangaistuksia koko Liigassa, mikä vaikuttaa väistämättä pelaamiseen. Kuopiolaisten alivoima on selvittänyt tilanteet yli 80 prosenttisesti, mikä on hyvä, mutta maalinteko on vaikeaa jäähyaitiosta käsin. KalPa on lisäksi päästänyt neljänneksi eniten maaleja tällä kaudella. Maalivahtipelikään ei ole toiminut toivotulla tavalla.

KooKoo−Ilves

>> Kokoonpanot
>> Liput

KooKoo ja Ilves kohtaavat toisen kerran kuluvalla kaudella lauantaina. Ensimmäinen kohtaaminen miteltiin marraskuun alussa Tampereella, jolloin KooKoo oli parempi jatkoajan jälkeen.

Kouvolalaisjoukkue palaa pelien makuun yhden huilipäivän jälkeen. KooKoo haki torstaina maukkaan 4−1-vierasryöstön Turusta ja pääsee hyvistä asetelmista kotitaistoonsa Ilvestä vastaan, joka perjantaina nöyrtyi juuri TPS:aa vastaan. Sarjakärjessä porskuttava KooKoo on ollut keskinkertainen erikoistilannejoukkue, mikä kielii siitä, että viidellä viittä vastaan joukkue ei kalpene juuri kenellekään. KooKoon ylivoima on sarjan 11. parasta ja alivoima 9. pitävintä. KooKoon torjuntaprosentti viidellä viittä vastaan pelatessa onkin koko sarjan parasta.

Ilves jätti perjantaina hyvästit vanhalle kodilleen Hakametsälle. Ottelun lopputulos ei varmasti tupsukorvia lämmittänyt, sillä TPS haki vahvan esityksen päätteeksi 5−2-vierasvoiton. Ilves on voittanut viidestä viimeisestä ottelustaan kolme. Ennen TPS-tappiota tamperelaisten edellinen tappio tuli juurikin KooKoota vastaan. Ilves on tällä hetkellä kiinni suorassa pudotuspelipaikassa. Ilves on ollut alisuorittanut runkosarjasijoitukseensa nähden erikoistilannepelaamisessaan. Ilveksen ylivoima on Liigan toiseksi tehottominta ja alivoima vuotaa kolmanneksi eniten.

Sport−JYP

>> Kokoonpanot
>> Liput

Sport ja JYP tahkosivat perjantaina vähämaalisen kamppailun, jonka JYP vei kotihallissaan lukemin 2−1. Voitto oli Jypille toinen putkeen. Samaan aikaan Sportille tappio oli Sportille kuuden perättäinen.

Sport sai kolmen ottelun mittaisen kuivan jakson päätteeksi kuparisen rikki perjantain ottelun toisessa erässä. Vaasalaiset ehtivät pelaamaan kymmenen erää Liiga-kiekkoa tekemättä maaliakaan. Alkukauden yksi kuumimmista joukkueista onkin pudonnut suvantovaiheen myötä viimeiselle pudotuspelipaikalle. Sport puolustaa viisikkona hyvin ja tiiviisti, mistä kielii myös yksi sarjan parhaista torjuntaprosenteista viidellä viittä vastaan: 91,40. Mitä tulee hyökkäyspeliin viidellä viittä vastaan, Sport on sarjan häntäpäätä. Sen laukaisuprosentti viidellä viittä vastaan on sarjan kehnoin: 6,20.

JYP on ottanut itseään niskasta kiinni kymmenen perättäisen tappion jälkeen, ja jyväskyläläiset ovatkin voittaneet nyt kaksi ottelua putkeen. Vaikka voitot ovat tulleet sarjan kärkijoukkueiden ulkopuolelta, vain voitot merkitsevät. JYP on päästänyt sarjassa reippaasti eniten maaleja(88), minkä vuoksi ei ole suuri ihme, että joukkue on sarjan toiseksi viimeisellä sijalla. Jyväskylässä odotetaan vesikielellä, että seuran superlupaus ja paras pistemies Joakim Kemell tervehtyy takaisin pelikuntoon. Vaikka maalinteko ei ole ollut Jypille erityinen kompastuskivi, se tarvitsee tähtipelurinsa ratkaisukykyä erityisesti ylivoimalla.

Pelicans−SaiPa

>> Kokoonpanot
>> Liput

Pelicans lentää otteluun neljän ottelun voittoputkessa, SaiPa viiden ottelun tappioletkussa. Joukkueet kohtasivat eilen Lappeenrannassa ja tänään on Pelicansin vuoro toimia isäntänä.

Pelicans on ei ole päästänyt maalia yli kahdeksaan erään. Tommi Niemelän koutsaama joukkue on pitänyt maalinsa puhtaana yhtäjaksoisesti yli 160 minuuttia. Lahtelaisten maalivahtipeli on hyvällä tasolla, viisikkopuolustus ja alivoimapelaaminen ovat pitäviä ja hyökkäyspäässä tehoja syntyy laajalla rintamalla. Pussinokkien Lukas Jasek, Jiri Smejkal ja Iikka Kangasniemi miehittävät pistepörssin sijoja 2.−4., joten kärkihyökkääjien suorittamisesta Pelicansin peli ei jää vajaaksi.

SaiPa jäi perjantaina kotonaan toisessa pelissä peräkkäin ilman maalia. SaiPa pelaa joukkueena hyvin kuten Pekka Virran käskyttämät joukkueet yleensäkin, mutta tehottomuus on suuri ongelma. SaiPan laukaisuprosentti viidellä viittä vastaan on koko sarjan toiseksi huonoin. Torjuntaprosentti viidellä viittä vastaan on Liigan kärkeä. SaiPan ylivoimapeli on parantunut kauden edetessä, mutta se vaatii vielä parannusta, että ryhmää vaivaava tehottomuus saataisiin korjattua.

Tappara−HPK

>> Kokoonpanot
>> Liput

Tappara ja HPK luistelevat illan otteluun hyvässä vireessä. HPK on noussut Jarno Pikkaraisen johdolla alkukauden slumpista todella komeasti ja onkin nyt peräti seitsemän ottelun voittoputkessa.

HPK on päästänyt seitsemässä edellisessä ottelussaan yhden maalin per peli. Kerho on pitänyt vastustajansa nollilla kolmesti. Hämeenlinnalaisten hyvä vaihe on hivuttanut joukkueen pudotuspeliviivan paremmalle puolelle. HPK ja Tappara ovat perättäisillä sijoilla 7. ja 8. tamperelaisten kuitenkin ollessa viiden pisteen karussa. HPK on tosin pelannut kaksi ottelua vähemmän, joten pistekeskiarvolla mitattuna HPK on ollut terävämpi.

Myös illan isäntäjoukkue Tappara on ollut viime kierrokset hyvässä iskussa. Viidestä viime ottelusta se on napannut neljä voittoa ja kaksi viime peliä se on jättänyt vastustajansa ilman maalia. Eilen Tapparan hyvän vireen sai kokea Ässät, joka kaatui kotonaan tylyin 5−0-lukemin. Tapparan maalierotus on koko sarjan paras, mikä kielii siitä, että kirvesrintojen peli on hyvillä raiteilla, vaikka parempaankin nimivahvalla joukkueella on vielä saumoja.


---
Julkaisija: Aki-Petteri Pulkkinen