Kärpät ja Sport tasoittivat puntit lauantaina, SaiPa ja KalPa tappioihin − HPK vei viimeisen ottelun Hakametsässä

27.11.2021
Kärpät ja Sport tasoittivat puntit lauantaina, SaiPa ja KalPa tappioihin − HPK vei viimeisen ottelun Hakametsässä

HPK voitti Hakametsän viimeisen ottelun. (Kuva: Mika Kylmäniemi)

Liiga-viikonloppu huipentui kuuden ottelun kierrokseen. Tappara jätti hyvästit Hakametsälle, SaiPa taipui kuudenteen perättäiseen tappioonsa ja Pelicansin tähtihyökkääjä Jiri Smejkal hurjasteli viiden tehopisteen iltapuhteen.

Jukurit−KalPa 4−1 (3−1, 0−0, 1−0)

>> Tilastot
>> Ottelukooste
>> Lehdistötilaisuus

KalPa ei löytänyt lauantainakaan lääkkeitä Jukurien peittoamiseen, vaan kauden viides Savon derby päättyi mikkeliläisjuhliin. Jukurit on nyt voittanut kaikki viisi tämän kauden savolaisjoukkueiden kohtaamista.

Jukurit tuli otteluun vahvasti ja johti ottelua 2−0 kun avauserää oli pelattu alle puolet. Jukurien vahva ensimmäinen 20-minuuttinen oli myrkkyä KalPalle, eivätkä kuopiolaiset onnistuneet kirimään kotijoukkueen johtoa umpeen. KalPa kavensi Aapeli Räsäsen ylivoimamaalilla pelin 1−2:een avauserässä, mutta erätauolle siirryttiin kotijoukkueen 3−1-johdossa. Jukurien tehomiehenä hääri kaksi pistettä nakuttanut Markus Oden.

KalPalle tappio oli kolmas perättäinen. Kolmessa viime ottelussa KalPa on tehnyt jokaisessa vain yhden maalin. Maalivahdit eivät olleet kovin työllistettyjä lauantaina. Eero Kilpeläinen kuitenkin hävisi kamppailun virkaveli Oskari Salmiselle. Kilpeläinen päästi 15 laukauksesta neljä selkänsä taakse, ja näin ollen KalPa-vahdin torjuntaprosentiksi jäi murheellinen 76,47.

Sport−JYP 5−2 (0−0, 3−1, 2−1)

>> Tilastot
>> Ottelukooste
>> Lehdistötilaisuus

Viime aikoina maalinteon kanssa suuresti tuskastellut Sport ja eilen vaasalaiset kellistänyt JYP pelasivat maalittoman avauserän, mutta toisessa erässä alkoi tapahtua.

JYP meni 1−0-johtoon toisen erän ensimmäisellä puoliskolla Brad Lambertin kauden toisella osumalla. Maali syntyi vierasjoukkueen pelatessa ylivoimaa. Noin kolme minuuttia Jypin maalista ja Sport aloitti maalitehtailun. Sport iski toiseen erään kolme maalia ja kolmanteen erään kaksi. Sport teki ottelussa kaksi kertaa enemmän maaleja kuin kuudessa viime ottelussa yhteensä. Ratkaisijanviitan asetti harteilleen kultakypärä Turo Asplund kahdella maalillaan. Vaasalaisten maalilla Niko Hovinen pelasi hyvän pelin keräten ottelussa yhden syöttöpisteen.

JYP hallitsi ottelun avauserää mielin määrin ja oli muutenkin ottelussa hyvällä jalalla ottelussa. Kliseinen sanonta "kun et itse tee maalia, kaveri tekee" pätee hyvin Vaasan lauantai-iltaan. JYP oli aktiivisempi joukkue hyökkäyspäässä, mutta tehottomuus vaivasi hurrikaanipaitoja. Sport tuntui saavan maalin paikasta kuin paikasta, kun tukossa olleet maalihanat aukesivat.

Kärpät−HIFK 5−2 (1−0, 0−0, 4−2)

>> Tilastot
>> Ottelukooste
>> Lehdistötilaisuus

Sekä Kärpillä että HIFK:lla oli tiukka viikonloppu. Kaksikko kohtasi perjantaina kello 18.30 alkaneessa ottelussa Helsingissä ja alle vuorokausi myöhemmin Oulussa. Viikonlopun voitot menivät tasan 1−1, kun Kärpät onnistui voittamaan lauantain kotiottelunsa.

HIFK tuli otteluun vahvasti eilisen tapaan ja pyrki ottamaan ohjat käsiinsä alusta alkaen. Kärpät ei kuitenkaan alistunut vierailijoiden vahvan alun tuoksinnassa, vaan selvitti vaikean alun kuivin jaloin. Kärpät olikin joukkue, joka vastasi ottelun avausmaalista. Kärppien ylivoima oli hyvässä iskussa lauantaina, ja Saku Mäenalanen iski illan ensimmäisensä kun avauserää oli pelattu reilu puolet. Ottelu eteni tasaisena loppuun molempien saadessa pitkiä ja laadukkaita pyörityksiä. Kärppien suurimmaksi sankariksi nousu neljä tehopistettä(2+2) hurjastellut Mäenalanen. Myös puolustajien pistepörssin kärki, kultakypärä Topi Niemelä kirjautti kaksi pistettä.

HIFK:n vahva alku ei tuonut sille tulosta, mitä se varmasti lähti hakemaan. HIFK pelasi hyvän ottelun, mutta tällä kertaa sen oli toteaminen vastustaja paremmakseen. Vierasjoukkue antoi ottelulle jännittävän lopun, kun se kavensi ottelun 2−3:een kolmannen erän puolessa välissä. Kärpät naulasi kaksi maalia tyhjiin, ja loppulukemat merkattiin muotoon 5−2. HIFK:n parhaimmistoa oli kaikki tehopisteet rohmunnut ykkösketju. Eetu Koivistoinen naulasi molemmat HIFK-maalit, kun Juha Jääskä ja Jere Innala keräsivät kaksi syöttöpistettä mieheen.

KooKoo−Ilves 3−4 VL (0−3, 2−0, 1−0, 0−0, 0−1)

>> Tilastot
>> Ottelukooste
>> Lehdistötilaisuus

Ilves palasi takaisin voittojen tielle tiukan ja viihdyttävän ottelun päätteeksi. Tupsukorvien paremmuus ratkesi lopulta vasta voittomaalikilpailun jatkopareilla.

Vierasjoukkue Ilves sai otteluun lentävän lähdön ja johti ottelua avauserän jälkeen peräti 3−0. Ilves saapui otteluun selvästi sisuuntuneena perjantaisesta tappiosta. Ilveksen tehomiehenä hääri puolustaja Jarkko Parikka, joka merkkautti ottelussa pisteet 1+1. Ilves tulitti avauserän kolmella maalillaan KooKoo-maalilla aloittaneen Oskari Setäsen vaihtoon, ja kotijoukkueen maalille luisteli Nick Malik. Ilveksen voiton takuumieheksi nousi voittomaalikilpailussa kahdesti osunut kultakypärä Lester Lancaster, joka teki kaksi ottamatonta maalia voittolaukauskilpailussa.

KooKoo ei masentunut kehnosta alusta, vaan teki tulemistaan pikkuhiljaa ja nousi lopulta kolmannen erän lopussa tasoihin 3−3:een. KooKoo-maalille kesken ottelun vaihdettu Malik torjui hienosti ja piti Ilveksen kaksi erää nollilla. Malik ohitettiin vasta voittomaalikilpailussa. Kouvolalaisten Oskari Manninen ja Joose Antonen keräsivät ottelussa kaksi syöttöä mieheen. KooKoo palasi takaisin tappioiden tielle, kun taas Ilves otti yhden tappion jälkeen jälleen voiton sarakkeeseensa.

Tappara−HPK 2−3 (0−0, 0−2, 2−1)

>> Tilastot
>> Ottelukooste
>> Lehdistötilaisuus

Tapparan jäähyväiset Hakametsälle olivat mollivoittoiset, kun viimeinen kirvesrintojen ottelu legendaarisessa jäähallissa oli tappiollinen. HPK vei hyvävireisten joukkueiden kohtaamisen nimiinsä lukemin 3−2.

Tappara oli ottelussa selvästi hallitsevampi osapuoli ja hallitsi kiekollista peliä, mutta tiiviisti puolustanut HPK ei ollut yllätettävissä. Isännät veivät laukaisutilaston peräti 20 kudin erolla. Tamperelaiset saivat maalitilin auki kolmannen erän alussa ja tulivat maalin päähän. Ilo ei kuitenkaan kestänyt kauaa, vaan 17 sekuntia Tappara-maalista, ja HPK karkasi jälleen kahden maalin karkumatkalle. Tappara iski 11 sekuntia ennen varsinaisen peliajan päätöstä 2−3-kavennuksen, mutta jämäsekunnit eivät riittäneet enää tasoitusmaalin tekoon.

HPK osoitti lauantai-illan ottelussa, kuinka tiivis puolustuspeli kasvattaa joukkueen pistesaraketta sarjataulukossa. HPK oli Tapparaa jäljessä mitä tulee kiekonhallintaan, mutta jämäkkä oman alueen puolustuspeli toimi voiton takuuna. HPK iski toisen erän alkupuoliskolla kaksi salamamaalia tasavajaalla. Markus Nenosen ja Otto Latvalan pikamaalien väliin mahtui vain 21 sekuntia. HPK on sarjan paras alivoimajoukkue, ja juuri alivoima saattoi olla Kerhon ratkaiseva ase. Tappara pääsi viiteen otteeseen yrittämään ylivoimamaalin tekemistä, mutta tuloksetta. HPK otti jo kahdeksannen perättäisen voittonsa ja on kymmenen ottelun otannalla sarjan kuumin joukkue.

Pelicans−SaiPa 6−4 (1−1, 1−1, 4−2)

>> Tilastot
>> Ottelukooste
>> Lehdistötilaisuus

Pelicans ja SaiPa vastasivat kierroksen viihdenäytelmästä: lahtelaisyleisö sai todistaa kymmenen maalin iltapuhdetta Isku Areenalla. Pelicans voitti SaiPan toisena päivänä peräkkäin. Loppulukemat jäivät muotoon 6−4.

Pelicans aloitti maalinteon ajassa 11.41 Otto Kivenmäen illan ensimmäisellä osumalla. Kivenmäen maaliin syötön saivat kolme syöttöpistettä kerännyt Lukas Jasek sekä pisteet 1+4 kerännyt tulikuuma Jiri Smejkal. Ottelu oli kahden erän jälkeen maltillisessa 2−2-tilanteessa, mutta kolmannessa erässä peli lähti laukalle jo kolmas 20-minuuttinen toi mukanaan peräti kuusi osumaa. Voitto oli Pelicansille kuudes perättäinen kolmen pisteen voitto.

Vierasjoukkue SaiPa sai ottelussa kaivattuja tehoja irti joukkueestaan, mutta puolustus petti pussinokat mättivät kuusi osumaa Juho Markkasen selän taakse. Markkasen torjuntaprosentiksi jäi kehno 70,59. SaiPan tehot jakautuivat kolmelle hyökkäysketjulle. Ainut ilman osumaa jäänyt vitja oli Marc-Olivier Royn johtama ykköskoostumus. Tappio oli lappeenrantalaisille jo kuudes peräkkäin. Kuudesta viime ottelusta SaiPa on onnistunut raapimaan vain yhden sarjapisteen.


---
Julkaisija: Aki-Petteri Pulkkinen