Perjantaina pelataan kuuden ottelun kierros − Ilves ja TPS kärkitaistossa, JYP ja Sport kuntopuntarin häntäpään kohtaamisessa

26.11.2021
Perjantaina pelataan kuuden ottelun kierros − Ilves ja TPS kärkitaistossa,  JYP ja Sport kuntopuntarin häntäpään kohtaamisessa

TPS ja Ilves kohtasivat syyskuun alussa. Tuolloin Ilves oli vahvempi. (Kuva: Teemu Saarinen)

Perjantai-illan Liiga-kierros tarjoaa katsojille liudan mielenkiintoisia otteluita: etelä ja pohjoinen kohtaavat Helsingissä HIFK:n ja Kärppien välisessä ottelussa, heikkovireiset JYP ja Sport hakevat parempaa virettä ja Kuopiossa savolaisjoukkueet iskevät yhteen.

HIFK−Kärpät

>> Kokoonpanot
>> Liput

Kärpät ja HIFK kohtaavat viikonlopun aikana kahdesti: ensin etelä ja pohjoinen kohtaavat perjantaina Helsingissä, ja lauantaina on Kärppien vuoro toimia isäntänä Oulussa.

Joukkueet ovat kohdanneet jo kahdesti kuluvan kauden aikana. Voitot ovat 1−1. Kärpät haki ensimmäisestä kohtaamisesta 2−0-vierasvoiton lokakuun alkupuolella. HIFK tasoitti puntit paria viikkoa myöhemmin Oulussa 5−2-voitolla.

HIFK on voittanut kaksi edellistä otteluaan. Keskiviikkona HIFK peittosi SaiPan puhtaasti 3−0 ja saa hyvät lähtökohdat perjantai-illan Kärpät-otteluun.

HIFK:n erikoistilannepelaaminen on parantunut koko ajan kauden vanhetessa. Nyt HIFK:n ylivoima on sarjan neljänneksi parasta ja alivoima viidenneksi pitävintä. Perjantai-iltana vastakkain ovatkin kaksi sarjan eniten maaleja tehnyttä joukkuetta. Kärpät on tehnyt 75 maalia, HIFK 74.

Kärppien viiden ottelun mittainen voittoputki katkesi viime lauantaina, kun Lukko haki jämäkän esityksen päätteeksi kolme sarjapistettä Oulusta.

Kärpät on ollut alkukaudella tehokas. Oululaisten ylivoima on sarjan selkeästi parasta. Mielenkiintoinen seikka Kärppien tehokkuudessa onkin se, että pikkupetojen kaksi parasta pistemiestä ovat puolustajia. Topi Niemelä(5+15) kantaa joukkueensa kultaista kypärää ja kapteeni Atte Ohtamaa(7+11) on nakuttanut toiseksi parhaat tehot mustakeltaisista.

Viikonlopun kohtaamiset ovat erittäin mielenkiintoiset, sillä HIFK voi kammeta Kärppien ohi sarjataulukossa, tai vaihtoehtoisesti Kärpät voi kasvattaa eroaan HIFK:hon nähden.

Ässät−Tappara

>> Kokoonpanot
>> Liput

Liigan jumbosijalle jumittunut ässäpakka on kohdannut Tapparan kertaalleen aiemmin kuluvan kauden aikana. Tappara vei avauskohtaamisen Porissa voittomaalikilpailun jälkeen nimiinsä 2−1.

Ässät on viidestä viime ottelustaan voittanut vain yhden. Viimeisin ottelu, 1−0-tappio HPK:lle, johti päävalmentaja Ari-Pekka Selinin potkuihin. Ässät palkkasi uudeksi päävalmentajakseen seuran keväällä 2013 Suomen mestaruuteen koutsanneen Karri Kiven. Kivi onkin porilaisten penkin takana perjantain ottelussa vuoden 2013 finaalivastustaja Tapparaa vastaan.

Ässien ylivoima on ollut sarjasijoitukseen nähden hyvää(9. tehokkainta), mutta Liigan heikoin alivoima löytyy Porista. Ässät on selvittänyt vain alivoimansa 74 prosentin varmuudella. Ässät joutuvat näin ollen joka neljännellä alivoimalla antautumaan.

Tapparan trendi on päinvastainen. Tappara on voittanut viidestä edellisestä ottelustaan neljä. Väliin mahtuu myös pari CHL-ottelua ruotsalaista Växjötä vastaan. Tappara eteni tuosta otteluparista jatkoon 2−2-tasapelin ja 4−2-voiton myötä.

Tapparan vahvan alkukauden pääarkkitehtinä on häärinyt huikeaan vireeseen yltynyt pistepörssin kärkimies Anton Levtchi.

Tappara on ollut ensimmäisen kolmanneksen jälkeen kaksijakoinen erikoistilannejoukkue. Tamperelaisten alivoima on kolmanneksi pitävintä, mutta tähtiä vilisevän joukkueen ylivoima on ollut toistaiseksi vasta 12. parasta. Kirvesrintojen pelaamisessa on näin ollen vielä paljon potentiaalia.

KalPa−Jukurit

>> Kokoonpanot
>> Liput

Sarjataulukon perättäisillä sijoilla 10. ja 11. Keikkuvat savolaisjoukkueet ottavat yhteen mielenkiintoisessa kamppailussa. Ottelun häviäjä voi pudota pudotuspeliviivan alle.

KalPa ja Jukurit ovat kohdanneet tällä kaudella jo kolmesti aikaisemmin: Jukurit on vienyt nimiinsä kaikki ottelut. Kaksi otteluista on ratkennut vasta varsinaisen peliajan jälkeen.

Molemmat joukkueet liukuvat perjantai-illan otteluun tappiot niskassaan. KalPa hävisi edellisen ottelunsa Pelicansille viime lauantaina, Jukurit taipui Jypille keskiviikkona. Jukureille JYP-tappio oli kolmas perättäinen.

KalPan kahden ottelun voittoputki katkesi lauantaina Pelicansin voitettua kuopiolaiset 4−1-lukemin. Samassa ottelussa katkesi myös upeasti Liigaan sisään saapuneen KalPa-vahti Connor LaCouveen kahden ottelun nollaputki.

KalPan vaikea alkukausi heijastaa joukkueen nykyistä sarjasijoitusta. Ensimmäisten kierrosten aikana pelinsä kanssa tuskaillut KalPa on parantanut peliään koko ajan kauden vanhetessa. KalPa on hyvä erikoistilannejoukkue, jota värittävät useat taitavat yksilöt Miikka Pitkäsen johdolla.

Jukurit on päästänyt Liigassa toiseksi eniten maaleja kuluvalla kaudella, mutta mikkeliläisten peli on parantunut viime otteluissa, vaikka kolmesta edellisestä ottelusta se on poistunut tappion kanssa.

Jukurien keskiviikon tappio Jypille mursi myös kesken kauden jukuriryhmään mukaan tulleen Aatu Rädyn maali- ja pisteputket. Räty iski neljässä ensimmäisessä ottelussaan Jukurit-paidassa neljä maalia. Keskiviikkona Räty jäi pisteittä.

Jukurit on ollut erikoistilannepelaamisen suhteen parempi kuin mitä runkosarjasijoitus antaa ymmärtää. Mikkeliläisten ylivoima on sarjan kuudenneksi tehokkainta ja alivoima seitsemänneksi pitävintä.

SaiPa−Pelicans

>> Kokoonpanot
>> Liput

SaiPa ja Pelicans kohtaavat perjantaina kolmatta kertaa kuluvalla kaudella. Pelicans on vienyt nimiinsä kaksi aiempaa kohtaamista.

Joukkueet saapuvat otteluun lähes päinvastaisista lähtökohdista: Pelicans liitää otteluun kolmen ottelun voittoputkessa, kun taas SaiPa ryömii neljän ottelun tappiotuubissa. SaiPa on jäänyt neljässä viime tappio-ottelussa kahdesti nollille.

Kymmenestä viime ottelusta lappeenrantalaiset ovat voittaneet ainoastaan kaksi. SaiPa onkin pudonnut käynnissä olevan suvantovaiheen vuoksi runkosarjassa sijalle 13.

SaiPa on sortunut yhdestä tiiveimmistä puolustusjoukkueista tilanteeseen, missä se on päästänyt kauden ensimmäisen kolmanneksen jälkeen viidenneksi eniten maaleja(66).

Samalla kun SaiPa on saanut hyökkäyksestä tehoja irti kauden edetessä, sen puolustus on pettänyt. SaiPan on yhä saatava paremmin tehoja irti ykkössentteri Ville Petmanin takaa. Petman on joukkueensa selkeästi paras pistemies seitsemän pisteen kaulalla toiseksi tehokkaimpaan pelaajaan, puolustaja Kalle Maalahteen.

Pelicansin alkukauden menestyksen salaisuus lepää hyvän maalivahtipelin sekä tehokkaan hyökkäyspelin harteilla. Iikka Kangasniemi, Lukas Jasek, Jiri Smejkal sekä Teemu Eronen ovat johtaneet lahtelaisten hyökkäyspeliä esimerkillisesti. Jasper Patrikainen ja Emil Larmi ovat olleet hyviä Pelicans-maalilla.

Erikoinen tilastonoteeraus Pelicansista on laukauserotus viidellä viittä vastaan. Pelicans on 275 laukausta miinuksella suhteessa vastustajiin. Erotus on selkeästi sarjan heikoin. Tästäkin huolimatta pussinokkien peli rullaa hienosti.

JYP−Sport

>> Kokoonpanot
>> Liput

JYP ja Sport kohtaavat ensimmäistä kertaa kuluvalla kaudella. Jypin oli alun perin tarkoitus kohdata kotikentällään Lukko, mutta raumalaisjoukkueessa havaittujen koronatartuntojen myötä kyseinen ottelu siirretään pelattavaksi 25. tammikuuta.

Kotijoukkue JYP onnistui edellisessä ottelussaan keskiviikkona katkaisemaan peräti kymmeneen otteluun venyneen tappioputkensa. JYP voitti Jukurit jatkoajalla, ja jyväskyläläisittäin elintärkeän maalin naulasi nuori puolustaja Anttoni Honka.

JYP on päästänyt Liigassa selkeästi eniten maaleja(87). Suurta päästettyjen maalien lukemaa värittää hieman viime viikolla Kärpille kärsitty 10−1-rökäletappio. JYP on kahdeksan pisteen päässä pudotuspeliviivasta, kun runkosarjaa on pelattu reilu kolmannes.

Jos JYP on ollut viime aikoina heikossa vireessä, samaa voi sanoa alkukauden sensaatiojoukkue Sportista. Kotkapaidat ovat poistuneet viidestä edellisestä ottelustaan tappio niskassaan.

Hälyttävintä tappioputkessa on vaasalaisten hyökkäyspelin tukkoisuus. Sport on tehnyt viidessä viime pelissään vain yhden maalin. Se on jäänyt nollille kolmessa edellisessä ottelussaan.

Vaasalaisittain katseet kääntyvät nyt joukkueen kultakypärä Turo Asplundin ja ruotsalaisvahvistus Henrik Erikssonin suuntaan. Voi olla, että Sport tarvitsee vain yhden onnistumisen, että maalinteko alkaa taas onnistumaan normaaliin tahtiin.

Ilves−TPS

>> Kokoonpanot
>> Liput

Ilves ja TPS kohtaavat perjantaina toisen kerran kuluvalla kaudella. Kaksikon avauskohtaamisessa Ilves haki kolme sarjapistettä TPS:n vieraana syyskyyn puolessa välissä. Tuon kohtaamisen jälkeen kumpikin joukkue on ollut hyvässä vireessä, ja Ilves ja TPS miehittävät sarjan sijoja 3. ja 4. perjantain kierrokseen lähdettäessä.

Joukkueet ovat pelanneet 22 ottelua ja ovat tasapisteissä 43 pisteen saaliillaan. TPS on päästänyt sarjassa vähiten maaleja, kun taas Ilves on kunnostautunut ensimmäisen kolmanneksen mittapuulla kovana maalintekojoukkueena. Vastakkain luistelevat sinällään erilaiset joukkueet, että toinen on menestynyt alkukaudella tiiviillä puolustuspelaamisella ja toinen hanakalla hyökkäämisellä.

Ilves saapuu viimeiseen otteluunsa Hakametsässä kolmen ottelun voittoputkessa. Viimeisimpänä tupsukorvat kellistivät Jypin 6−1-lukemin viime viikon lauantaina.

Ilves on pelannut koko alkukauden hyvin viidellä viittä vastaan. Jouko Myrrän valmentama ryhmä pelaa hyvää viisikkopeliä eikä vuoda miltään pelin osa-alueelta. Ilves on runkosarjassa neljäntenä, vaikka sen yli- ja alivoimapelaaminen on sarjan toiseksi kehnointa.

Jos Ilveksen erikoistilannepelaaminen paranee kauden vanhetessa, Nokia Arenalla tullaan näkemään usein hyväntuulisia Ilves-kannattajia.

TPS pelaa perjantaina toisena päivänä peräkkäin, kun se koki 1−4-tappion torstai-illan ainoassa ottelussa KooKoolle.

TPS oli torstaina aktiivinen ja pelasi hyvin, mutta maalinteko tökki.

TPS:llä on ottelussa sikäli isot panokset, että tappiolla se ei olisi pistekeskiarvollakaan mitattuna enää sarjan kärkijoukkue, vaan juurikin Ilves tulisi ohi.

Turkulaiset ovat hävinneet viidestä viime ottelustaan kolme, mikä on mustavalkoisten kauden toistaiseksi heikoin otanta. Turussa ei siis ole syytä paniikkiin.

TPS on ollut alkukaudella hyvä erikoistilannejoukkue, joten Ilves saa tehdä perjantaina täyden päivätyön, mikäli se haluaa peitota kasvojen pesua suunnittelevat TPS-pelurit.


---
Julkaisija: Aki-Petteri Pulkkinen