Pelicansin Aleks Haataselle kahden ottelun pelikielto

23.11.2021

Liigan kurinpitodelegaatio on määrännyt Pelicansin Aleks Haataselle kahden ottelun pelikiellon 20.11.2021 Pelicans–KalPa-ottelussa tapahtuneesta tilanteesta.

Kurinpitopäätös kokonaisuudessaan

Ottelu: Pelicans–KalPa
Peliaika: 20.36
Pelipäivä: 20.11.2021

1. Selostus asiasta

Pelicans–KalPa-ottelun peliajassa 20.36 Pelicansin Aleks Haatanen taklaa polvella kiekollista KalPan Kasper Simontaivalta. Ottelussa tilanteessa tuomittiin iso rangaistus ja pelirangaistus (5 + PR) polvitaklauksesta.

Tilannehuone on katsonut kyseisen tilanteen, ja päävideotuomari on asettanut teon edelleen kurinpitokäsittelyyn, koska päävideotuomarin näkemyksen mukaan tilanteesta tulisi määrätä Haataselle ottelurangaistus polvitaklauksesta (sääntö 50).

Tilanne näkyy ottelun videotallenteelta. Taklauksen kohteena ollut Simontaival loukkaantui tilanteessa. Haatanen / Pelicans ovat antaneet kirjallisen lausuman tilanteesta.

2. Sovellettavat säännöt ja ratkaisun perustelut

Sääntökirjan säännön 50 mukaan polvitaklaus on teko, jossa pelaaja taklaa polvi edellä ja joissakin tapauksissa ojentaa polveaan taklatakseen vastustajaa. Polvitaklauksesta määrätä rangaistukseksi harkinnan mukaan joko pieni rangaistus (2 min), iso rangaistus ja pelirangaistus (5 + PR) tai ottelurangaistus (OR).

Kurinpitodelegaatio on katsonut käsiteltävänä olevaa tilannetta koskevat ottelutallenteet ja lukenut Haatasen/Pelicansin lausuman. Kurinpitodelegaatio toteaa, että videotallenteen mukaan Simontaival vastaanottaa syötön KalPan hyökkäysalueen laidassa. Simontaival on tilanteessa paikoillaan. Simontavalta puolustamaan lähtee Haatanen, joka luistelee kohti Simontaivalta. Simontaival tekee vartaloharhautuksen ja pyrkii ohittamaan vastaan luistelevan Haatasen oikealta puolelta. Haatanen reagoi harhautuksen työntämällä vasemman polvensa eteenpäin osuen sillä Simontaivalta reiteen. Kurinpitodelegaatio toteaa, että teko täyttää polvitaklauksen tunnusmerkistön.

Rangaistusharkinnan osalta kurinpitodelegaatio toteaa, että Haatanen on yksin vastuussa tilanteessa tapahtuvasta polvitaklauksesta. Haatasen/Pelicansin lausumaan viitaten delegaatio toteaa, että kiekollisella KalPan pelaajalla on oikeus harhauttaa ja pyrkiä ohittamaan vastaan luisteleva puolustava pelaaja. Mikäli tällaisessa harhautustilanteessa taklaava pelaaja pitäisi peliasentonsa, eikä työntäisi polvea eteenpäin, tulisi harkittavaksi ns. taklattavan pelaajan vastuu. Koska kuitenkin taklaaja selvästi työntää polvensa eteenpäin, tilanteessa ei ole tarpeen harkita taklatun pelaajan vastuuta vaan vastuu polvitaklauksesta on yksin taklaajalla. Edellä mainituilla perusteilla ja ottaen huomioon kuluvalla kaudella polvitaklauksista määrätyt pelikiellot, kurinpitodelegaatio pitää aiheellisena määrätä polvitaklauksesta ottelurangaistus ja kahden (2) ottelun pelikielto. Haatasella ei ole huomioon otettavaa kurinpitohistoriaa Liigasta.

3. Ratkaisu

Pelicansin Aleks Haataselle määrätään kahden (2) ottelun pelikielto. Haatanen on pelikiellossa Pelicansin kahden seuraavan ottelun ajan.

4. Muutoksenhaku

Tähän päätökseen saa hakea muutosta valittamalla Urheilun oikeusturvalautakunnalle sen sääntöjen 9-12 §:ien mukaisella tavalla. Valitus tulee toimittaa oikeusturvalautakunnalle 30 päivän kuluessa tämän päätöksen tiedoksisaannista.

5. Päiväys ja allekirjoitus

22. marraskuuta 2021

Liigan kurinpitodelegaatio

Sampo Liusjärvi
kurinpitodelegaation puheenjohtaja


---
Julkaisija: Antti Seppänen