TPS:n Ville Lajuselle kahden ottelun pelikielto

11.11.2021

Liigan kurinpitodelegaatio on määrännyt TPS:n Ville Lajuselle kahden ottelun pelikiellon 6.11.2021 TPS–Tappara-ottelussa tapahtuneesta tilanteesta.

Kurinpitopäätös kokonaisuudessaan

Ottelu: TPS–Tappara
Peliaika: 56.52
Pelipäivä: 6.11.2021

1. Selostus asiasta

TPS–Tappara-ottelun peliajassa 56.52 TPS:n maalin edessä kiekottoman tilanteen ulkopuolella TPS:n Ville Lajunen lyö mailalla Tapparan Patrik Virtaa polvitaipeeseen. Ottelussa tilanteessa ei tuomittu rangaistuksia.

Tilannehuone on katsonut kyseisen tilanteen, ja päävideotuomari on asettanut teon edelleen kurinpitokäsittelyyn, koska päävideotuomarin näkemyksen mukaan tilanteesta tulisi määrätä Lajuselle ottelurangaistus huitomisesta (sääntö 61).

Tilanne näkyy ottelun videotallenteilta.

2. Sovellettavat säännöt ja ratkaisun perustelut

Sääntökirjan säännön 61 mukaan huitominen on teko, jossa pelaaja heiluttaa mailalla kohti vastustajaa riippumatta siitä, osuuko maila vai ei. Ei-aggressiivista mailahäirintää pelaajan housuihin tai säärisuojien etupuolelle ei pidä rangaista huitomisena.

Kaikenlainen voimakas tai suuritehoinen lyönti mailalla vastustajan vartaloon, vastustajan mailaan tai vastustajan käsille tai niiden läheisyyteen, jolla ei tuomarin näkemyksen yritetä pelata kiekkoa, pitää rangaista huitomisena.

Pelaajalle, joka piittaamattomasti vaarantaa vastustajaa huitomisen seurauksena, tuomitaan joko iso rangaistus ja automaattinen pelirangaistus tai ottelurangaistus.

Kurinpitodelegaatio on katsonut tilanteesta olevan videotallenteet sekä kuullut Lajusen lausuman. Kurinpitodelegaatio toteaa, että kiekollisen pelitilanteen ollessa TPS:n päädyn kulmauksessa Tapparan Virta on tilanteessa selin Lajuseen nähden. Virta seisoo paikallaan maalin edessä olematta maalialueen taikka Lajusen tuntumassa. Lajunen huitaisee Virtaa takaapäin mailalla terävästi oikean polven ulkosivuun. Kurinpitodelegaatio toteaa, että kyseessä on säännön 61 tarkoittama huitaisu, jolla on piittaamattomasti vaarannettu vastustajaa.

Rangaistusharkinnan osalta kurinpitodelegaatio on todennut, että huitominen on tehty täysin pelitilanteen ulkopuolella ilman, että pelaajien välillä olisi mitään kontaktia. Lisäksi huitominen on suoritettu takaapäin kohdistaen mailan isku polven seudulle. Mailalla huitaisu on voimakas, eikä Virta ole tietoinen kyseisestä teosta. Edellä mainituilla perusteilla kurinpitodelegaatio pitää aiheellisena tuomita tilanteesta ottelurangaistuksen ja kahden ottelun pelikiellon Lajuselle. Lajusella ei ole aiempaa kurinpitohistoriaa Liigasta.

3. Ratkaisu

TPS:n Ville Lajuselle määrätään kahden (2) ottelun pelikielto. Lajunen on pelikiellossa TPS:n seuraavien kahden ottelun ajan.

4. Muutoksenhaku

Tähän päätökseen saa hakea muutosta valittamalla Urheilun oikeusturvalautakunnalle sen sääntöjen 9-12 §:ien mukaisella tavalla. Valitus tulee toimittaa oikeusturvalautakunnalle 30 päivän kuluessa tämän päätöksen tiedoksisaannista.

5. Päiväys ja allekirjoitus

10. marraskuuta 2021

Liigan kurinpitodelegaatio

Sampo Liusjärvi
Kurinpitodelegaation puheenjohtaja


---
Julkaisija: Antti Seppänen