Kärppien Saku Mäenalaselle ei pelikieltoa

11.11.2021

Liigan kurinpitodelegaatio ei määrännyt Kärppien Saku Mäenalaselle pelikieltoa 6.11.2021 Kärpät–KalPa-ottelussa tapahtuneesta tilanteesta.

Kurinpitopäätös kokonaisuudessaan

Ottelu: Kärpät–KalPa
Peliaika: 11.54
Pelipäivä: 6.11.2021

1. Selostus asiasta

Kärppien Saku Mäenalanen huitaisee yhteentörmäyksen jälkeen mailallaan KalPan pelaajaa. Ottelussa tilanteesta tuomittiin Mäenalaselle iso rangaistus ja pelirangaistus (5+PR) huitomisesta.

Tilanne ei näy tilannehuoneen videoista. Näin ollen tilanne tulee kurinpitosääntöjen 28 §:n f-kohdan mukaan automaattisesti kurinpitokäsittelyyn.

Tilanne näkyy Wisehockeyn videotallenteilta.

2. Sovellettavat säännöt ja ratkaisun perustelut

Sääntökirjan säännön 61 mukaan huitominen on teko, jossa pelaaja heiluttaa mailalla kohti vastustajaa riippumatta siitä, osuuko maila vai ei. Ei-aggressiivista mailahäirintää pelaajan housuihin tai säärisuojien etupuolelle ei pidä rangaista huitomisena.

Kaikenlainen voimakas tai suuritehoinen lyönti mailalla vastustajan vartaloon, vastustajan mailaan tai vastustajan käsille tai niiden läheisyyteen, jolla ei tuomarin näkemyksen yritetä pelata kiekkoa, pitää rangaista huitomisena.

Pelaajalle, joka piittaamattomasti vaarantaa vastustajaa huitomisen seurauksena, tuomitaan joko iso rangaistus ja automaattinen pelirangaistus tai ottelurangaistus.

Kurinpitodelegaatio on katsonut tilanteesta olevan Wisehockeyn videotallenteen sekä lukenut Kärppien ja Mäenalasen lausumat. Kurinpitodelegaatio toteaa, että kiekottomat Mäenalanen ja KalPan Jaakko Rissanen törmäävät keskialueella toisiinsa. Mäenalanen reagoi hänen selkäpuolelleen tapahtuneeseen törmäämiseen nopealla mailalla huitomisella kohti Rissasta. Mäenalasen suorittama mailan huitaisu osuu Rissasta sisäreiteen. Kurinpitodelegaatio toteaa, että kyseessä on säännön 61 tarkoittama huitaisu, jolla on piittaamattomasti vaarannettu vastustajaa.

Rangaistusharkinnan osalta kurinpitodelegaatio on päättänyt ottaen huomioon huitomisen suorittamistapa ja sen, ettei siitä aiheutunut pelikykyyn vaikuttavaa loukkaantumista, että tilanteesta ei ole aihetta tuomita ottelurangaistusta.

3. Ratkaisu

Kärppien Saku Mäenalaselle ei määrätä pelikieltoa.

4. Muutoksenhaku

Tähän päätökseen saa hakea muutosta valittamalla Urheilun oikeusturvalautakunnalle sen sääntöjen 9-12 §:ien mukaisella tavalla. Valitus tulee toimittaa oikeusturvalautakunnalle 30 päivän kuluessa tämän päätöksen tiedoksisaannista.

5. Päiväys ja allekirjoitus

10. marraskuuta 2021

Liigan kurinpitodelegaatio

Sampo Liusjärvi
kurinpitodelegaation puheenjohtaja


---
Julkaisija: Antti Seppänen