Perjantaina viiden ottelun kierros − JYP hamuaa revanssia SaiPasta

15.10.2021
Perjantaina viiden ottelun kierros − JYP hamuaa revanssia SaiPasta

SaiPa vei joukkueiden avauskohtaamisen tällä kaudella. (Kuva: Jiri Halttunen)

Liiga-viikonloppu käynnistyy viiden ottelun voimin. Hyvävireinen HPK mittaa Kärpät, Jukurien tai Ilveksen tappioputki katkeaa.

Ilves−Jukurit

>> Kokoonpanot
>> Liput

Sarjajumbo Jukurit ja sarjan 11. Ilves kohtaavat perjantai-illan jumbofinaalissa. Molemmat joukkueet ovat hävinneet edelliset neljä otteluaan. Toisen tuskien taival tulee päätökseen perjantaina, toisen matkasta tulee yhä synkempi.

Jukurit on tehnyt neljässä tappiollisessa ottelussaan yhteensä viisi maalia ja päästänyt peräti 18. Maaliero on näin ollen 13 maalin verran pakkasella. Koko kauden osalta mikkeliläisten maaliero on -12. Ilveksen maaliero on maltillisempi. Se on kaksi maalia miinuksella.

Ilves koki edellisessä ottelussaan keskiviikkona suuren takaiskun, kun tupsukorvien ykkösmaalivahti Marek Langhamer joutui jättämään ottelun Pelicans-ottelun kesken loukkaantumisen vuoksi. Hienosti alkukaudella esiintynyt veskari on sivussa arvioiden mukaan kahdesta kolmeen kuukautta.

JYP−SaiPa

>> Kokoonpanot
>> Liput

JYP ja SaiPa kohtaavat toistamiseen tällä kaudella. Kauden ensimmäisen kohtaamisen vei nimiinsä SaiPa. Joukkueet lähtevät otteluun hyvin erilaisista lähtökohdista.

SaiPa on hävinnyt viimeisestä kuudesta ottelustaan viisi. Se onnistui katkaisemaan viiden ottelun mittaisen tappioputkensa viime lauantaina. SaiPa kärsii yhä tehottomuudesta. Se on tehnyt tämän kauden Liigassa selkeästi vähiten maaleja, 18 kappaletta. Toiseksi vähiten maaleja tehnyt joukkue on iskenyt 24 maalia.

JYP puolestaan porskuttaa viiden ottelun voittotuubissa. JYP on onnistunut voittamaan otteluita nousemalla kolmansissa erissä tasoihin ja kirittyä lopulta ohi. JYP on heittämällä yksi kauden positiivisimpia yllätyksiä. Joukkueen 17-vuotias tähtipelaaja Joakim Kemell johdattaa joukkojaan hienolla tavalla ja takoo pisteitä ottelusta toiseen. Nuorukainen johtaakin koko Liigan pistepörssiä.

KooKoo−Sport

>> Kokoonpanot
>> Liput

Sekä KooKoo että Sport saapuvat otteluun tappio niskassaan. KooKoo kaatui KalPalle tiukan väännön pääteeksi keskiviikkona, ja Sportin kotitaika tuli päätökseensä HPK:ta vastaan niin ikään toissa päivänä.

Sport joutuu kovan savotan eteen, sillä myös KooKoo on ollut kotikaukalossaan rautaa kuluvalla kaudella. Kouvolalaisryhmä on saalistanut neljästä edellisestä kotiottelustaan jokaisesta kolmen pisteen voitot. KooKoolla on yhä rutkasti petrattavaa erikoistilannepelaamisen saralla, sillä joukkueen ylivoima on vasta sarjan 10. tehokkainta ja alivoima 11. Pitävintä.

Sportin neljän ottelun mittainen voittoputki tuli päätökseensä uutta tulemista tekevän HPK:n käsittelyssä. Runkosarjan toista sijaa miehittävien vaasalaisten ei kuitenkaan kannata olla huolissaan. Joukkue pelaa hyvin ja tulosta tulee, vaikka joukkueen erikoistilannepelaaminen ei ole vielä kummoisella tasolla.

Molemmat joukkueet nojautuvat hyvään puolustuspeliin ja ennen kaikkea hyviin maalivahteihin. KooKoon maalilla Nick Malik on pelannut hienosti alkukaudella ja torjunut kiekkoja 91,49 prosentin tehoilla. Sportin ykkösmaalivahti Niko Hovisen torjuntaprosentti on puolestaan 89,94. Lukema ei ole mairitteleva, mutta Hovinen on onnistunut ottamaan isoja torjunta otteluiden tärkeimmillä hetkillä.

Kärpät−HPK

>> Kokoonpanot
>> Liput

Oulussa kohtaavat kaksi hyvässä vireessä liitävää joukkuetta. Kotijoukkue Kärpät saalisti viime viikonloppuna komeat päänahat HIFK:ta sekä sarjajohtaja TPS:aa vastaan. HPK puolestaan on valmentajanvaihdoksen jälkeen voittanut kaikki kolme otteluaan ilman pistemenetyksiä. Tuoreimpana HPK:n vireen sai kokea Sport keskiviikkona.

Kärpät on ollut alkukaudella sarjan ylivoimaisesti paras erikoistilannejoukkue, mikä selittää joukkueen keikkumisen runkosarjan sijalla neljä. Oululaisten viisikkopelaaminen vaatii vielä petrausta, mutta Lauri Mikkola on valmennusryhmänsä kanssa saanut joukkueen pelaamaan voitokasta jääkiekkoa. Liigan kuumin maalivahti Stanislav Galimov tarjoaa oululaisille mahdollisuuden taistella voitosta joka ilta.

HPK on näyttänyt Jarno Pikkaraisen tartuttua ruoriin täysin eri joukkueelta kuin kauden alussa. HPK pelaa inhottavaa ja raastavaa jääkiekkoa, jota omat fanit rakastavat, mutta vastustajat inhoavat. HPK on kolmessa edellisessä ottelussaan päästänyt vain neljä maalia ja tehnyt itse peräti 13. HPK:n huikea vire pakottaa oululaiset tekemään täyden päivätyön, mikäli Kärpät haluaa saada ottelusta ainuttakaan pistettä.

TPS−KalPa

>> Kokoonpanot
>> Liput

Sarjajohtaja TPS kohtaa virkeästi viime aikoina pelanneen KalPan. Joukkueet iskevät yhteen toistamiseen lyhyen ajan sisään. Kaksikko mitteli edellisen kerran tasan viikko sitten. TPS tulee otteluun allaan tappio Kärpille viime lauantaina, KalPa puolestaan voitti KooKoon keskiviikkona.

TPS:n edellinen Liiga-voitto on viime perjantailta, jolloin turkulaiset hakivat vierasryöstön nimenomaan tämän illan vastustajan KalPan vieraana. Ottelu päättyi 1−0-vierasjoukkueen eduksi. TPS pelasi edellisen kerran tiistaina CHL-ottelussa ruotsalaista Växjötä vastaan, minkä TPS hävisi lukemin 4−2. TPS on sarjan toiseksi paras erikoistilannejoukkue. Sen ylivoima on sarjan toiseksi tehokkainta ja alivoima kolmanneksi parasta.

KalPa katkaisi keskiviikon KooKoo-voitollaan kahden ottelun mittaisen tappioputkensa ja pääsee haastamaan sarjakärkeä hyvistä lähtökohdista. Sarjataulukon yhdeksänneltä sijalta löytyvällä KalPalla on potentiaalia nousta ykköstähtensä Miikka Pitkäsen johdolla yhä paremmille runkosarjasijoituksille. Kuopiolaiset ovat päästäneet toiseksi eniten maaleja yhdessä Jukurien kanssa. Kun joukkue onnistuu petraamaan puolustuspelaamistaan, ovat kilpirinnat vaikeasti voitettavissa.


---
Julkaisija: Aki-Petteri Pulkkinen