Liiga-viikonloppu käynnistyy jännittävillä väännöillä − Tappara metsästää revanssia Lukosta

8.10.2021
Liiga-viikonloppu käynnistyy jännittävillä väännöillä − Tappara metsästää revanssia Lukosta

Lukko ja Tappara vääntävät voitosta perjantaina. Kauden avauskohtaamisen veivät raumalaiset. (Kuva: Saana Hakala)

Kiekko putoaa jäähän viidellä eri paikkakunnalla kello 18.30 perjantaina. Mielenkiintoisimmat taistot käydään Helsingissä ja Tampereella. Myös TPS:n loistava vire joutuu koetukselle, kun virkistynyt KalPa luistelee turkulaisia vastaan.

HIFK−Kärpät

>> Kokoonpanot
>> Liput

HIFK ja Kärpät kohtaavat perjantaina ensimmäistä kertaa kuluvalle kautta. Joukkueet iskevät yhteen ensimmäistä kertaa sitten viime kevään pudotuspelien, joissa HIFK nitisti oululaiset suoraan otteluvoitoin 3−0. Kumpikin joukkueen luistelee jäälle tappio niskassaan. Joskin HIFK:n edellinen Liiga-ottelu oli voitollinen.

HIFK pelasi edellisen ottelunsa tiistaina ruotsalaista Frölunda FC:tä vastaan. Tiukka ottelu päättyi ruotsalaisjoukkueen eduksi 3−2. HIFK:n paidassa kaudella 2017−18 kiekkoillut Patrik Carlsson upotti entisen joukkueensa kolmannen erän kahdella maalilla. Koko ottelussa Carlsson keräsi tehot 2+1.

HIFK onnistui Frölundaa vastaan myös ylivoimamaalin teossa, mikä ei ole ollut helsinkiläisille tällä kaudella jokapäiväistä herkkua. Ennen tiistain kamppailua HIFK ei ollut onnistunut viidessä ottelussa tekemään ylivoimamaalia 21 yrityksestä huolimatta.

Kärpät puolestaan kärsi keskiviikkona ensimmäisen varsinaisen peliajan tappionsa KooKoon vieraana. Positiivinen yllätys oululaiskannattajille oli Petter Emanuelssonin maali ruotsalaisen debyyttiottelussa. Kärpät jatkoi keskiviikkona vahvaa erikoistilannepelaamistaan, kun se ei päästänyt yhtään maalia pelatessaan miesvajaalla. Kärpät puolestaan onnistui maalinteossa ylivoiman jälkimainingeissa, mikä ei kuitenkaan tilastoissa näy.

KalPa−TPS

>> Kokoonpanot
>> Liput

Vaikean alun jälkeen piristynyt KalPa ottaa mittaa sarjajohtaja TPS:stä. Joukkueet ovat pelanneet tasaisia vääntöjä. Viidestä edellisestä keskinäisestä kamppailusta kolme on päättynyt KalPan voittoon.

KalPan pääsee perjantain otteluun tuoreella jalalla, sillä kuopiolaiset pelasivat edellisen kerran viime lauantaina. Lauantaina KalPa peittosi Tapparan voittomaalikilpailun päätteeksi. Ottelussa nähtiin hurja tilanne, kun Tapparan Santtu Kinnunen lensi ulos taklattuaan kilpirintojen kultakypärä Miikka Pitkästä päähän. KalPa ja Pitkänen selvisivät kuitenkin säikähdyksellä, sillä Pitkänen pystyi jatkamaan ottelua ja ratkaisi ottelun vielä voittolaukauskisassa. Kinnunen sai tilanteesta pelikieltoa.

TPS puolestaan peittosi viime ottelussaan ruotsalaisen Växjön CHL-ottelussa. TPS oli tiistaina ainoa suomalaisjoukkue, joka onnistui nappaamaan voiton CHL:ssä. Turkulaiset voittivat myös edellisen Liiga-ottelunsa, kun mustavalkoiset peittosivat hallitsevan mestarin Lukon jo kolmatta kertaa kuluvalle kautta.

KalPa ja TPS ovat lähellä toisiaan myös erikoistilannepelaamisessa. KalPan ylivoima on sarjan kolmanneksi parasta, TPS on pykälän alempana. TPS puolestaan on alivoimalla koko sarjan kolmanneksi paras joukkue KalPan löytyessä häntäpäästä 12. sijalta.

Pelicans−KooKoo

>> Kokoonpanot
>> Liput

Toisen joukkueen voittoputki katkeaa perjantaina. Kärkiottelussa kohtaavat runkosarjan kolmonen Pelicans ja 5. KooKoo. Pelicans on voittanut kaksi ottelua putkeen, KooKoo kolme. Kotijoukkue Pelicans poistunut viidestä edellisestä ottelustaan kaukalosta neljä kertaa voittavana osapuolena. Pelicansilla on ns. "pullat hyvin uunissa" juuri nyt. Voittoja ja pisteitä tulee, minkä lisäksi joukkueesta löytyy Liigan yksi kuumimmista pelaajista, pistepörssiä johtava Lukas Jasek. Pelicans marssii otteluun tuoreena, sillä sen edellisestä pelistä on ehtinyt kulua lähes viikko. Pelicans voitto Ässät viime viikon lauantaina kotonaan. KooKoo-ottelu onkin Pelicansin toinen perättäinen kotipeli.

Kouvolalaiset jatkoivat voittoputkensa keskiviikkona jo kolmen ottelun mittaiseksi sen kaataessa Kärpät. Voitto oli sinälläänkin hauiksennäyttö KooKoo-leirissä, sillä Kärpät oli ennen keskiviikon ottelua sarjan ainoa joukkue, joka oli saalistanut pisteitä jokaisesta ottelusta. KooKoon uusi hankinta Radek Koblizek tekee ensiesiintymisensä KooKoo-paidassa perjantaina.

Ottelun ratkaisu voidaan hyvinkin nähdä erikoistilanteissa. Pelicansin yhteenlaskettu yli- ja alivoimaprosentti on yli 102 KooKoon vastaavan ollessa 89,65.

SaiPa−Ässät

>> Kokoonpanot
>> Liput

Runkosarjan häntäpäässä räpiköivät SaiPa ja Ässät kohtaavat perjantaina hyvin tärkeässä ottelussa. SaiPa on kerännyt yhdeksästä ottelusta yhtä monta pistettä, Ässien pistelukema 11 pelatun ottelun jälkeen on identtinen 11.

Illan isäntäjoukkue SaiPa tarpoo peräti neljän ottelun tappioputkessa. Hyvin pelannut mutta maalinteossa ontunut lappeenrantalaisryhmä halajaa varmasti takaisin voittojen tielle. Mikäli Ässät vie ottelusta täyden pistepotin, karkaavat porilaiset viiden pisteen päähän. SaiPa on neljän edellisen ottelun aikana tehnyt keskimäärin yhden maalin ottelua kohti. "Sputnikkien" kultakypärä Ville Petman on ollut mukana puolessa kaikista joukkueensa tämän kauden maaleista.

Ässät on viidestä viimeisestä ottelustaan voittanut yhden. Jos SaiPan ongelmat ovat olleet hyökkäyspäässä, Ässien ongelmat näyttäytyvät vastakkaisessa kenttäpäädyssä. Porilaiset ovat 11 otteluun päästäneet selvästi eniten maaleja Liigassa: 38 kappaletta. Ässien ylivoima on toiminut alkukaudella hyvin, mutta alivoima on koko sarjan heikointa. Ässäpakka on paperilla joukkue, jonka tulisi taistella muista sijoista kuin 13.−15.

Tappara−Lukko

>> Kokoonpanot
>> Liput

Viime vuosien jättiseurat, Tappara ja Lukko, kohtaavat toistamiseen kuluvalle kautta perjantaina. Ensimmäinen välienselvittely päättyi raumalaisten 5−4-voittoon värikkään ottelun päätteeksi. Avauskohtaamisessa molemmilla joukkueilla oli omat hyvät hetkensä, ja johtoasema vaihteli muutamaan kertaan.

Kotijoukkue Tappara luistelee jäälle pienimuotoisessa slumpissa. Kirvesrinnat ovat kahden ottelun mittaisessa tappioputkessa Liigan puolella, minkä lisäksi Tappara hävisi tiistaina CHL-ottelunsa Skellefteålle peräti 6−1. Tapparan ylivoima ei ole toiminut alkukaudella, ja tamperelaiset ovatkin onnistuneet maalinteossa pelatessaan ylivoimalla ainoastaan kolme kertaa.

Hallitseva mestari Lukko kyntää niin ikään kahden ottelun mittaisessa tappioputkessa. Se hävisi edellisessä kamppailussaan TPS:lle jo kolmannen kerran tällä kaudella. Lukko on viime ottelut tuskaillut maalinteon kanssa. Ennen 4−2-tappiota TPS:lle se ei onnistunut maalinteossa kahteen perättäiseen otteluun. Kolmessa viime ottelussa se onkin onnistunut tekemään vain kolme osumaa.


---
Julkaisija: Aki-Petteri Pulkkinen