HIFK:n Miro Karjalaiselle viiden ottelun pelikielto

30.9.2021

Liigan kurinpitodelegaatio on määrännyt HIFK:n Miro Karjalaiselle viiden ottelun pelikiellon 28.9.2021 HIFK–Jukurit-ottelussa tapahtuneesta taklauksesta.

Kurinpitopäätös kokonaisuudessaan

Ottelu: HIFK–Jukurit
Peliaika: 32.29
Pelipäivä: 28.9.2021

1. Selostus asiasta

HIFK–Jukurit-ottelun peliajassa 32.29 HIFK:n Miro Karjalainen taklaa Jukurien Nikita Krivokrasovia. Taklaus kohdistuu taklattavaa pelaaja päähän. Ottelun tuomaristo ei tuominnut tilanteesta rangaistuksia.

Tilannehuone on katsonut kyseisen tilanteen ja päävideotuomari on asettanut teon edelleen kurinpitokäsittelyyn, koska päävideotuomarin näkemyksen mukaan tilanteesta tulisi määrätä Karjalaiselle ottelurangaistus sääntöjenvastaisesta taklauksesta päähän (sääntö 48).

Tilanne näkyy ottelun videotallenteelta.

2. Sovellettavat säännöt ja ratkaisun perustelut

Sääntökirjan säännön 48 mukaan sääntöjenvastaisella päähän kohdistuvalla taklauksella tarkoitetaan tilannetta, jossa taklauksen tuloksena on kontakti vastustajan päähän ja isku kohdistuu valtaosin päähän sekä tällainen osuma päähän oli vältettävissä. Liigassa säännön 48 rikkomisesta määrätään harkinnan mukaan pieni rangaistus ja käytösrangaistus (2+10); iso rangaistus ja pelirangaistus (5+PR) tai ottelurangaistus (OR). Ottelurangaistuksen perusteella tulee lisäksi määrättäväksi pelikielto.

Kurinpitodelegaatio toteaa, että IIHF:n määrittämä ja Liigassa käytettävä jääkiekon sääntökirja on uudistettu kuluvalle kaudelle. Yleisesti ottaen uudet säännöt asettavat enemmän vastuuta kiekolliselle pelaajalla huolehtia itsestään ja olla valmiina kontakteihin. Päähän kohdistuvan taklauksen osalta tämä periaate ilmenee siten, että uutena kriteerinä säännön soveltamiseen on tullut arviointi siitä, että olisiko taklauksessa tapahtuva kontakti päähän ollut vältettävissä, kun kuitenkin kiekollisen vastustajan taklaaminen on sallittua.

Kurinpitodelegaatio on katsonut käsiteltävänä olevaa tilannetta koskevat ottelutallenteet ja lukenut Karjalaisen lausuman. Kurinpitodelegaatio toteaa, että videotallenteen mukaan Jukurit saa pelin käännettyä keskialueella, jolloin Jukurien Krivokrasov lähtee luistelemaan ja kamppailemaan HIFK:n Åstenin kanssa laidassa olevasta irtokiekosta. Krivokrasov tavoittaa ensimmäisenä irtokiekon ja onnistuu pelaamaan sen IFK:n puolustuspäätyyn. Samanaikaisesti HIFK:n painollisen puolen puolustaja Karjalainen tulee tilanteeseen ja taklaa juuri aikaisemmin kiekkoa pelannutta Krivokrasovia. Taklauksessa ensimmäinen kontakti tapahtuu Karjalaisen olkapäästä, joka osuu voimakkaasti suoraan Krivokrasovia päähän. Pääosuman jälkeen Karjalaisen taklaus kohdistuu Krivokrasovia myös vartaloon.

Kurinpitodelegaatio toteaa, että Karjalaisen taklaus kohdistuu ensimmäisenä ja voimakkaasti ja valtaosin Krivokrasovia päähän. Edelleen kurinpitodelegaatio toteaa, että vastustajan päähän osuminen olisi ollut vältettävissä suuntaamalla taklaus paremmin vartaloon ja pitämällä oma vartaloasema alempana loppuun asti. Kurinpitodelegaatio toteaa myös, että taklaustilanne ei tule Karjalaiselle nopeasti, vaan hänellä on ollut riittävästi aikaa havaita tilanteen kehittyminen ja vastustajaan suoritetun taklauksen tapa. Delegaatio toteaa, että taklauksessa on kyse säännön 48 tarkoittamasta vastustajan päähän kohdistuvasta sääntöjen kieltämästä taklauksesta. Delegaatio toteaa myös, ettei Krivokrasovin peliasento muutu ennen kontaktia merkityksellisesti siten, että se olisi ollut pääosuman syynä.

Liigan hallituksen tekemän päätöksen perusteella selkeä päähän kohdistuva taklaus arvostetaan edelleen viiden (5) ottelun mittaiseksi pelikielloksi. Mikäli taklaajan teko osoittaa moitittavuutta, rangaistusta korotetaan viidestä ottelusta delegaation harkinnan mukaan. Päähän kohdistuvat kontaktit, jotka eivät ole selviä taklaustilanteita tai joissa kontaktin voimakkuus on vähäinen tai osuman aiheuttavan pelaajan toiminnan moittivuus on vähäinen, voidaan arvioida alle viiden ottelun pelikiellon arvoisiksi, ottaen huomioon kaikki pelitilanteen olosuhteet ja pelaajien toiminta pelitilanteessa.

Rangaistusharkinnan osalta kurinpitodelegaatio toteaa, että pelitilanteessa tapahtuu sinänsä normaali puolustajan suorittama taklaus kiekolliseen vastustajaan. Rangaistavan taklauksesta tekee sen osuminen päähän. Delegaatio on harkinnut, että Karjalaisen taklaus voidaan arvioida hieman lievempänä kuin 5 ottelun arvoisena, koska pelaajilla merkittävä kokoero ja lisäksi koska taklaus kohdistuu myös pääosuman lisäksi myös vartaloon. Pelikiellon pituuden osalta delegaatio on ottanut rangaistusharkinnassa edellä todetut seikat sekä tilanteen kokonaisuudessaan huomioon. Kurinpitodelegaatio pitää Karjalaisen taklausta neljän ottelun pelikiellon arvoisena. Karjalaisella on huomioon otettavaa kurinpitohistoriaa Liigasta yhden tapauksen osalta (9/2020-2021), jonka perusteella pelikieltoa ankaroitetaan yhdellä ottelulla.

3. Ratkaisu

HIFK:n Miro Karjalaiselle määrätään viiden (5) ottelun pelikielto. Karjalainen on pelikiellossa HIFK:n viiden seuraavan ottelun ajan.

4. Muutoksenhaku

Tähän päätökseen saa hakea muutosta valittamalla Urheilun oikeusturvalautakunnalle sen sääntöjen 9-12 §:ien mukaisella tavalla. Valitus tulee toimittaa oikeusturvalautakunnalle 30 päivän kuluessa tämän päätöksen tiedoksisaannista.

5. Päiväys ja allekirjoitus

29. syyskuuta 2021

Liigan Kurinpitodelegaatio

Sampo Liusjärvi
Kurinpitodelegaation puheenjohtaja


---
Julkaisija: Antti Seppänen