Arttu Ilomäki palasi Lukkoon kahden Ruotsissa vietetyn kauden jälkeen

8.9.2021
Arttu Ilomäki palasi Lukkoon kahden Ruotsissa vietetyn kauden jälkeen

Arttu Ilomäki edustaa jälleen Rauman Lukkoa. (Kuva: Mikko Pylkkö)

Liigan mestaruuden keväällä 2016 voittanut ja maailmanmestaruutta keväällä 2019 juhlinut Arttu Ilomäki palaa Suomeen ja Lukkoon. Kaksi edellistä kautta hän pelasi Ruotsissa, jossa kertyi kokemuksia runkosarjan ykkössijasta aina karsintasarjaan asti.

Liiga-kauden avaus on enää vuorokauden päässä. Uusi kausi alkaa torstaina, kun edelliskauden finaalipari Lukko ja TPS kohtaavat Raumalla. Lukko on valmistautunut tulevaan kauteen pelaamalla harjoitusotteluita Liiga-joukkueita vastaan sekä pelaamalla CHL-otteluita. Tulokset ovat olleet varsin hyviä ja tunnelma on lupaava näin kauden kynnyksellä.

Lukkoon täksi kaudeksi palannut Arttu Ilomäki on nauttinut päästessään taas tuttuun ympäristöön. Hän kehuu Rauman puitteita ja näkee joukkueessa kytevän paljon potentiaalia.

– Otin isoimmat kehitysaskeleet urallani siinä kohtaa, kun Lukossa viimeksi pelasin. Oli mukavaa päästä takaisin tänne. Olen tyytyväinen ja toivottavasti seurakin on. Täällä on kaikki mahdollisuudet ihan viimeisen päälle, jotta voi kehittyä pelaajana eteenpäin. Pelaajasta itsestään on totta kai loppuviimein kiinni, että mikä arjen taso on, Ilomäki sanoo.

– Meillä on nuori ja hyvin liikkuva joukkue. Kopissa on uusia äijiä ja uusi valmentaja [Marko Virtanen], mutta yhteinen sävel on alkanut hiljalleen löytyä. Hyviä juttuja on näkynyt paljon, mutta totta kai pelaamisen pitää kehittyä kauden edetessä. Joukkueen pärjätessä myös yksilöt pärjäävät paremmin.

Pudotuspelipettymyksestä maailmanmestariksi

Ilomäki pelasi Lukossa viimeksi vuosina 2017–2019. Kauden 2018–19 hienot otteet ja ohessa syntynyt uusi piste-ennätys (60 otteluun 13+32) veivät Ilomäen myös kevään 2019 MM-kisajoukkueeseen. Lopputuloksena oli unohtumaton matka, joka päättyi maailmanmestaruuteen.


Ilomäki voitti Liigan mestaruuden aikanaan Tapparassa kaudella 2015–16. Kuva: Mikko Pylkkö

– Hävisimme sinä keväänä neljännesfinaaleissa Tapparalle suoraan voitoin 0–4 ja takki oli aika tyhjä, mutta sitten muutaman päivän päästä tuli soitto maajoukkueesta. Sain uuden startin kauteen ja olin onnekas päästessäni mukaan. Ensimmäiselle leirille kun pääsi, niin yritin nauttia joka hetkestä, koska se oli minulle aivan uusi kokemus. En miettinyt liikoja eteenpäin, vaan menin hetki kerrallaan. Siinä oli vain voitettavaa ja niinhän se lopulta meni, että oli kaikki tähdet kohdillaan, Ilomäki fiilistelee.

- Maajoukkuepaidan pukeminen oli hieno hetki. Sen eteen oli tehty töitä koko pieni ikä, niin olihan se upeaa, kun sai tuollaisen palkinnon.

Menestystä Luulajassa, rankkoja kokemuksia HV71:ssä

Ilomäki siirtyi maailmanmestaruuden jälkihumussa SHL:ssä pelaavaan Luleå HF:ään. Luulajassa pelaava seura voitti Ilomäen ensimmäisellä kaudella runkosarjan ylivoimaisella erolla muihin, mutta pudotuspelit jäivät pelaamatta. Pelaaminen ja asuminen Pohjois-Ruotsissa oli mielenkiintoinen kokemus, joskin hektinen matkustaminen oli ajoittain raskasta.

- Luulajassa pelaaminen toi toki omat haasteensa, sillä reissaaminen on aikamoista. Skellefteå oli ainoa paikka mihin menimme bussilla, mutta muuten lensimme. Arki oli erilaista ja SHL oli pelilliseltä tasoltaan todella kova. Lähdin silloin yksin matkaan ilman perhettäni ja reissu kasvatti minua henkisesti. Sain sieltä hyvää oppia ja kokemuksia ja meillä oli äärimmäisen hyvä joukkue kasassa, Ilomäki kuvailee.

Toinen kausi Ruotsissa oli aivan päinvastainen kuin ensimmäinen. Siinä, missä avauskaudellaan Ilomäki oli osa voitosta voittoon seilaavaa joukkuetta, toi toinen kausi kokemusta aivan toisesta ääripäästä. Ilomäki siirtyi kesken kauden HV71:n joukkueeseen, joka taisteli säilymisestään sarjassa. HV71 kohtasi lopulta Brynäsin karsintasarjassa ja lopputulos oli musertava, kun Brynäs vei otteluvoitot nimiinsä 4–1. HV71 tippui täten sarjatasoa alemmas Allsvenskaniin.


Ilomäki pääsee jälleen tuulettamaan Lukon paidassa. Kuva: Samppa Toivonen

– Tiesin, etten tule jatkamaan kahden vuoden jälkeen Luulajassa ja siinä taustalla oltiin jo neuvoteltu sopimusta seuraavalle kaudelle HV71:een. Heillä oli haastava kausi alla ja he koittivat vahvistaa seuraa, joten liityin mukaan kesken kauden. Tappio oli karmea päätös kaudelle ja muutenkin aika HV71:ssä oli aikamoista kamppailua. Harmitti olla mukana tiputtamassa niinkin legendaarista seuraa SHL:stä, mutta se on toisaalta jääkiekon raadollisempi puoli. Sarja on auki ja näin voi jollekin käydä. Siitä pitää vain mennä eteenpäin, kääntää se sivu pois ja ottaa uusi aukeama kirjasta esille.

– Niissä peleissä ei ollut mitään muuta kuin hävittävää. Joko paikka auringosta tai paikka pohjalta. En usko, että kukaan voi sanoa, ettei olisi kokenut paineita. Se oli pelaajalle todella haastava paikka, Ilomäki toteaa.

Nyt Ilomäki on jälleen Suomessa, tutussa seurassa, eikä välimatkaa enää kerry perheeseen viime kausien tapaan. Ilomäelle ja hänen naisystävälleen syntyi lapsi kesäkuussa, mikä on muuttanut osaltaan arkea valtavasti.

– Esikoisen syntymä on tuonut oman hienon mausteensa elämään. Olen ollut innoissani, kun saan nähdä pikkuisen kasvavan joka päivä. Playstationin pelaaminen on vaihtunut vaipan vaihtamiseen. Tämä aika ei kestä loputtomiin, joten siitä pitää nauttia, Ilomäki kertoo muuttuneesta arjestaan.


---
Julkaisija: Markus Viljanen