Liiga-joukkueiden tilinpäätöksiä julki – Tässä kooste

6.9.2021
Liiga-joukkueiden tilinpäätöksiä julki – Tässä kooste

Kuva: Atte Rissanen

Useat Liiga-joukkueet ovat julkistaneet tilinpäätöksiään kuluneelta toimintakaudelta. Koronapandemian aiheuttamat haasteet ovat kurittaneet seurojen talouksia, mutta poikkeustilanteesta on selvitty useimmiten torjuntavoitolla.

HIFK

Oy HIFK-Hockey Ab:n liikevaihto päättyneeltä tilikaudelta putosi 5,2 miljoonaan euroon eli alle puoleen ns. normaalista tilikaudesta. Tilikauden tappio oli 729 000 euroa. Vuotta aikaisemmin tappio oli 616 000 euroa.

Tappioon vaikuttivat merkittävästi koronapandemiasta johtuneet viranomaisrajoitukset. Tappiota pienensi HIFK:n mukaan erityisesti seuran kausikorttilaisten sekä yrityskumppaneiden antama rahallinen tuki. Myös Valtionkonttorin kustannustuella oli iso merkitys kaudesta selviämiseen.

– Vaikeuksien keskellä voimia antaa asioiden kohtaaminen yhdessä. Kausikorttilaisten ja yrityskumppanien näkemyksellisyys, pitkämielisyys ja sen myötä taloudellinen tuki mahdollistavat huomisen. Epävarmoissa oloissa henkilökunnan ymmärrys ja jaksaminen, niin jäällä kuin toimistolla, on ollut esimerkillistä ja ansaitsee enemmän kuin tähän kirjoitetun kiitoksen, sanoo HIFK:n hallituksen puheenjohtaja Timo Everi seuran tiedotteessa.

Oy HIFK-Hockey Ab:n hallituksessa jatkavat puheenjohtaja Everin lisäksi Leo-Dan Bensky, Gustaf Björnberg, Harri Tuohimaa ja Kaj Swanljung. Uudeksi jäseneksi hallitukseen valittiin Robin Bade.

HPK

HPK Liiga Oy teki toimintakaudelta 1.5.2020 – 30.4.2021 tappiota 81 734 euroa. Yhtiön liikevaihto oli 3,96 miljoonaa euroa, n. 2,65 miljoonaa euroa vähemmän kuin edellisellä tilikaudella. Yhtiön taseen loppusumma oli 2,62 miljoonaa euroa. Yhtiön kassavirta kääntyi loppukaudeksi negatiiviseksi, mutta hyvä ennakointi, suunnitelmallisuus ja reagointi turvasivat toiminnan läpi kauden.

– Koko mennyt vuosi ja Liiga-kausi koronaepidemian aikana on koetellut yhtiötä ja sen työntekijöitä. Jouduimme poikkeusaikana tekemään välttämättömiä kulusäästöjä, joista yksi suurimmista oli henkilöstökulut. Kiitän koko organisaatiota avarakatseisuudesta kulukurissamme, HPK Liiga Oy:n toimitusjohtaja Antti Toivanen kommentoi joukkueen tiedotteessa.

HPK:n hallitus säilyy ennallaan. Hallituksessa jatkavat Mika Koskinen, Jyrki Louhi, Mika Uutela, Tapio Vekka ja puheenjohtaja Matti Vihervuori.

Ilves

Ilveksen Liiga-joukkueen ja U20-joukkueen taustayhtiö Ilves-Hockey Oy:n liikevaihto tilikaudella 1.5.2020 – 30.4.2021 oli 5,2 miljoonaa euroa ja tulos 113 000 euroa tappiollinen. Edellisellä tilikaudella yhtiö teki ennätysliikevaihtonsa 7,1 miljoonaa euroa ja tulos oli 210 000 euroa voitollinen.

Koronapandemian aiheuttamat viranomaisten määräämät kokoontumisrajoitukset haittasivat yhtiön liiketoimintaa merkittävästi jo kuluneen tilikauden alussa. Ilves-Hockey Oy:n hallitus asetti tällöin yhtiön tärkeimmiksi taloudellisiksi tavoitteiksi liikevaihdon vähenemän minimoimisen sekä kassavirran riittävyyden turvaamisen.

Jukurit

Jukurit HC Oy:n tulos päättyneeltä tilikaudelta oli 286 082 euroa tappiollinen. Yhtiön liikevaihto oli 2,653 miljoonaa euroa. Jukurien mukaan tilikauden tuloista jäi saamatta yli 30 % eli yli 1,2 miljoonaa euroa verrattuna edelliseen kauteen.

Yhtenä säästötoimena yhtiössä käytiin läpi viime huhtikuussa seuran henkilöstöä koskeneet yt-neuvottelut, joiden tuloksena koko henkilöstön palkkoja leikattiin vuositasolla yli 15 %. Tällä ja kauden aikana tehdyillä muilla toimenpiteillä saatiin aikaan noin 500 000 euron säästöt henkilöstökuluissa. Tulosta korjasivat yhteensä noin 450 000 euron kustannustuet. Lisäksi seuran muista kuluista pystyttiin säästämään yli 250 000 euroa.

– Kausi oli todella haasteellinen ja siitä selviämisestä täytyy kiittää koko Jukuri-heimoa, henkilöstöä, kausikorttilaisia, yrityskumppaneita sekä Mikkelin kaupunkia. Kaikki ymmärsivät poikkeuksellisen vaikean tilanteen ja olivat kiitettävästi talkoissa mukana, Jukurit HC Oy:n hallituksen puheenjohtaja ja vt. toimitusjohtajana kauden ajan toiminut Jukka Toivakka toteaa yhtiön tiedotteessa.

JYP

JYP Jyväskylä Oy:n liikevaihto laski noin 43 % reilusta 7,5 miljoonasta eurosta vajaaseen 4,3 miljoonaan euroon. Tilikauden tappio oli 70 000 euroa.

Yhtiö sopeutti palkkakustannuksia koko henkilökunnan osalta tilikauden aikana. Tulokseen vaikuttivat myös saadut valtionavustukset. JYP maksoi KHO:n päätöksen mukaiset, aikaisempien vuosien, veroseuraamukset tilikauden aikana. Tämä on käsitelty tilinpäätöksessä oman pääoman kautta, eikä se rasita liiketoiminnan tulosta.

– Tulosta voidaan pitää olosuhteet huomioiden kohtuullisena. Kauden aikana tehtiin raskaita, mutta elintärkeitä ratkaisuja yhtiön kannalta. JYP on erittäin kiitollinen kumppaneilleen ja kannattajilleen ymmärryksestä vallinneen tilanteen suhteen. Samoin kiitos kuuluu koko organisaatiolle haasteellisen kauden läpiviemisestä, JYP Jyväskylä Oy:n hallituksen puheenjohtaja Jukka Seppänen toteaa yhtiön tiedotteessa.

KalPa

KalPa Hockey Oy teki päättyneellä tilikaudella tappiota 685 992 euroa. Kaudella 2019-2020 tappiota tuli 253 413 euroa. Yhtiön liikevaihto laski 4,6 miljoonaan euroon (6,7 miljoonaa kaudella 2019-20). Yhtiön omavaraisuusaste laski 31,7 prosenttiin (62,3).

– Päättynyt kausi oli urheilullisesti onnistunut, mutta taloudellisesti lukuisten rajoitusten keskellä hyvin raskas. Vaikka sopeutimme toimintaa muuttuneeseen tilanteeseen, säästöt eivät riittäneet kuittaamaan koko liikevaihdon laskua. Tilinpäätökseen olemme huomioineet kaikki edellisen kauden aiheuttamat rasitteet, joten tulevan kauden tulosta päättynyt kausi ei enää rasita miltään osin, KalPa Hockey Oy:n toimitusjohtaja Toni Saksman kertoo tiedotteessa.

– Yhtiön taloudellinen asema säilyy tappiosta huolimatta edelleen vakaana. Tähän tilanteeseen auttaa muutaman vuoden takaiset taloudellisesti hyvät vuodet, joiden puskuri oli arvokas tässä hankalassa tilanteessa.

KooKoo

KooKoo Hockey Oy:n tilikausi oli 1824 euroa tappiollinen. Yhtiön liikevaihto laski edellisen kauden ennätyslukemista hiukan yli 2 miljoonaa euroa ja oli 3,446 miljoonaa euroa. Yhtiön oma pääoma on 1 004 877 euroa. Tilikausi oli KooKoolle toinen tappiollinen tilikausi viimeisen 11 vuoden aikana.

– Jouduimme kauden aikana leikkaamaan palkkoja kahdesti, lomauttamaan henkilöstöä ja leikkaamaan muutoin ihan kaikesta toiminnastamme ja keräsimme säästöjä kaikesta mahdollisesta vuoden aikana. Haluan kiittää koko meidän henkilöstöä siitä, että he osaltaan osallistuivat talkoisiin leikkaamalla palkkojaan ja suostumalla muidenkin kulujen karsimiseen. Suurin kiitos tästä menee koko KooKoo-yhteisölle; kumppaneille, kausikorttilaisille, katsojille, yksittäisten lippujen ostajille, tukipakettien ja osakkeiden ostajille, sekä muutoin organisaation tukitoimiin osallistuneille, KooKoon toimitusjohtaja Sakari Välimaa kommentoi seuran tiedotteessa.

Viime vuoden elokuussa päättyneessä osakeannissa omistajat sijoittivat yhtiöön yhteensä lähes 400 000 euroa.

Kärpät

Oulun Kärpät -konsernin muodostavat urheiluliiketoimintaa harjoittava emoyhtiö Oulun Kärpät Oy sekä tapahtumaliiketoimintaa harjoittava tytäryhtiö Qstock Oy. Konsernin liikevaihto supistui päättyneellä tilikaudella 16,4 miljoonasta eurosta 7,0 miljoonaan euroon ja konsernin liiketulos oli 900 000 euroa tappiollinen.

Konsernin tase ja rahoitusasema ovat kuitenkin edelleen erittäin vahvat. Omavaraisuusaste oli tilikauden päättyessä 63 % ja Oulun Kärpät Oy:n 74 %. Taseen loppusumma oli 9,4 miljoonaa euroa.

Koronavirusepidemia ja siitä johtuneet kokoontumisrajoitukset varjostivat koko tilikautta aiheuttaen merkittävää vahinkoa emoyhtiön urheiluliiketoiminnalle. Kesän 2021 Qstock -festivaali pystyttiin järjestämään jälleen loppuunmyytynä, joten lähtökohdat alkaneelle kaudelle ovat varovaisen positiiviset.

Oulun Kärpät haluaa kiittää kaikkia yhteisönsä jäseniä, jotka ovat olleet tukemassa Kärppä-perhettä vaikealla kaudella 2020-21.

– Pohjoisen yhteisön tuki on ollut korvaamatonta haastavina aikoina, ja se mahdollisti sen, että Kärpät on pystynyt panostamaan alkavaan kauteen normaalein taloudellisin resurssein, Kärppien tiedotteessa kerrotaan.

Pelicans

Lahden Pelicans Oy:n ja Pelicans Ravintolat Oy:n liikevaihto tilikaudella 2020-21 oli 5,079 miljoonaa euroa. Liikevaihto laski edellisestä tilikaudesta 41 %:lla. Tilikauden tappio oli 1 071 938 euroa.

Yhtiöiden olemassaolo turvattiin rahoituskumppaneiden, yhteistyökumppaneiden, nykyisten ja uusien omistajien sekä valtion tuen avulla. Toimenpiteiden myötä maksukyky ja vakavaraisuus onnistuttiin säilyttämään haasteiden keskellä. Tilikaudella 2020-21 Pelicans sai yhteiskunnan tukia yhteensä 1 000 023 euroa.

Kannattajille suunnattu C-sarjan osakeanti toi seuralle yli 2000 uutta omistajaa sekä kassaan rahaa lähes 250 000 euroa. Pelicans kävi vuoden 2020 aikana läpi kahdet YT-neuvottelut, joissa irtisanottiin useita pitkiä työsuhteita. Sopeuttamistoimenpiteet tulevat näkymään organisaation taloudessa viipeellä.

– Meillä on organisaatiossa kautta linjan vahva usko tulevaan. Indikaattorit, kuten viime kaudesta parantunut kausikorttimyynti ja yleinen kiinnostus Pelicansia kohtaan osoittavat, että jos vain pääsemme syksystä alkaen kiinni normaaliin liiketoimintaan ja ihmiset saapuvat hallille, niin päijäthämäläisen vahvan verkoston tuella tästä selvitään, Pelicansin toimitusjohtaja Lauri Pöyhönen kommentoi seuran tiedotteessa.

Pelicans hallituksessa jatkavat puheenjohtaja Tommi Kurkaa, Juho Ruoti ja Simo Santapukki. Uusina jäseninä hallitukseen nimettiin kilpa-autoilija Valtteri Bottas ja Ortek Oy:n toimitusjohtaja Risto Saloranta. Lisäksi Pelicansin pääomistaja Pasi Nurminen palaa yhtiön hallitukseen.

SaiPa

Liiga-SaiPa Oy:n liikevaihto putosi yli kaksi miljoonaa euroa ja oli 3,076 miljoonaa euroa. Liiketulos oli tappiolla 576 000 euroa. Erilaisia valtionavustuksia SaiPa sai yhteensä 464 455 euroa.

Koronarajoituksista johtuen Liiga-SaiPa Oy sai ottaa yleisöä järjestämiinsä otteluihin vain kymmenessä ottelussa ja loput ottelut jouduttiin pelaamaan ilman yleisöä. Lisäksi kolme kotiottelua jäi pelaamatta joukkueen ollessa koronakaranteenissa.

– Teimme tilikauden aikana merkittäviä säästötoimia, henkilöstökuluja leikattiin yli 600 000 eurolla ja muita kuluja samalla summalla. Joudumme alkavalla kaudella korvaamaan jonkin verran yhteistyösopimuksista ja kausikorteista täyttämättä jääneitä velvotteita. Suuri kiitos kuitenkin kuuluu yhteisöllemme siitä, että korvausten osuus jäi ennakoitua pienemmäksi. Muutenkin saimme kannattajilta ja yhteistyökumppaneilta upeasti tukea taloudellisesti tiukkoihin aikoihin, SaiPan toimitusjohtaja Jussi Markkanen kommentoi seuran tiedotteessa.

SaiPa on budjetoinut kauden 2021-22 yleisökeskiarvoksi 3000 katsojaa, jolloin pelaajabudjetti asettuu 1,6 miljoonaan euroon. Budjettiin on jätetty varaa eri skenaarioille, esimerkiksi rajoitusten pitkittyessä.

– Yhtiö selviää näistä tappioista, eikä tämä tulos heijastu tulevaisuuteen mikäli tilanne normalisoituu lähiaikoina. Aiemman hyvän taloudenhoidon ansiosta kertyneet puskurit on kuitenkin nyt käytetty. Sekä kausikortti- että kumppanimyynnissä olemme reilusti edellä viime vuotta. Yhteisö on saatu hienosti uudistuneen joukkueen mukaan, Markkanen päättää.

Sport

Vaasan Sportin tilikauden tappio kaudelta 2020–21 rahoituskulujen ja verojen jälkeen oli 176 784 euroa. Konsernin liikevaihto laski 30,7 % ja oli 3,63 miljoonaa euroa. Konsernin oma pääoma tilikauden päättyessä oli 137 164 euroa.

– Koronaepidemian takia kaudesta 2020–21 tuli taloudellisesti erittäin raskas. Sitoutuneiden yhteistyökumppanien ja kannattajien, julkisten tukipakettien ja mittavien sisäisten säästötoimenpiteiden ansiosta saavutettiin torjuntavoitto ja yhtiön oma pääoma pysyi positiivisena, Sportin toimitusjohtaja Tomas Kurtén kertoo joukkueen tiedotteessa.

– Uudistetun Vaasan Sähkö Areenan piti luoda erinomaiset puitteet liiketoiminnan kehittämiselle. Yli miljoonan euron investointi areenan palvelu- ja viihdekonseptiin on yhtiölle merkittävä satsaus. Koronarajoitusten takia investointi uusiin olosuhteisiin jäi melkein kokonaan hyödyntämättä kaudella 2020–2021, Vaasan Sportin hallituksen puheenjohtaja Heikki Hiltunen sanoo.

Tappara

Tamhockey Oy teki päättyneellä tilikaudella tappiota noin 780 000 euroa. Yhtiön liikevaihto oli 5,42 miljoona euroa eli noin 3,13 miljoonaa euroa edelliskautta pienempi.

Kulusäästöstä (1,14 miljoonaa euroa) osa perustui henkilökunnan vapaaehtoisiin palkanalennuksiin. Epidemian vuoksi tilikaudella saatiin julkisia tukia yhteensä 1,2 miljoonaa euroa, joka on kirjattu liiketoiminnan muihin tuottoihin. Tappiota pienensi merkittävästi kannattajien ja kumppanien tuki, monen heistä luopuessa sopimusperusteista hyvityksistä.

Tilikauden tulos aleni edelliseen tilikauteen verrattuna noin 800 000 eurolla. Kun epidemia aiheutti jo edellisellä tilikaudella arviolta 600 000 euron tulosmenetyksen kauden keskeytyessä, koronaepidemian arvioitu negatiivinen vaikutus päättyneen tilikauden tulokseen nousee noin 1,4 miljoonaan euroon ja kumulatiivisesti epidemian alusta lukien noin 2 miljoonaan euroon.

Omistajat sijoittivat yhtiöön tilikaudella 800 000 euroa.

– Kiitos Tappara-yhteisön sekä yhteiskunnan tuen olemme pystyneet valmistautumaan alkavaan kauteen, joka on Tapparalle historiallinen. Pelaamme syksyn 12 ensimmäistä ottelua vuonna 1965 avatussa Hakametsässä, jonka jälkeen siirrymme joulukuussa huippunykyaikaiselle UROS LIVE-areenalle. Toivomme, että rokotusten myötä syyskuussa käynnistyvä Liiga-kausi saataisiin pelata normaalisti yleisön edessä, Tamhockey Oy:n toimitusjohtaja Mika Aro toteaa joukkueen tiedotteessa.

TPS

HC TPS Turku Oy:n liikevaihto oli päättyneellä tilikaudella 4,8 miljoonaa euroa. Laskua edellisestä tilikaudesta tuli 1,8 miljoonaa euroa. Tilikauden tulos oli 2,6 miljoonaa euroa tappiollinen. Kauteen lähdettiin 1,0 miljoonan euron tappiollisella budjetilla, mutta tästäkin jäätiin selvästi.

– Jouduimme pelaamaan käytännössä tyhjille katsomoille joulukuusta aina kauden loppuun asti. Normaaliolosuhteissa merkittäväksi muodostuvat lisätuotot playoffs-otteluiden lipunmyynnistä ja yhteistyökumppanimyynnistä jäivät saamatta. Kumppanimme olivat ymmärtäväisiä, mutta koronarajoitukset näkyivät erityisesti kauden aikana tapahtuvassa hospitality-myynnissä, jonka suhteellinen osuus koko kumppanimyynnistä on meillä erittäin merkittävä, HC TPS Turku Oy:n toimitusjohtaja Santtu Jokinen taustoittaa seuran tiedotteessa.

Koronaviruspandemialla oli negatiivista vaikutusta myös HC TPS Turku Oy:n tytäryhtiö Turku Liven toimintaan. Gatorade Centeriin sovitut ja suunnitellut 40 tapahtumaa jouduttiin peruuttamaan koronaviruspandemian vuoksi.

TPS joutui hakemaan säästöjä myös henkilöstöpuolelta. Toimiston työntekijät olivat lomautettuna yhteensä 12 viikon ajan. Yhtiö sai Valtionkonttorin kustannustukea kaikkiaan 685 000 euroa.

– Haasteista ja rajoiteuhkista huolimatta alkavaan kauteen on kuitenkin päästy valmistautumaan positiivisessa ilmapiirissä. Odotamme jatkavamme hyvällä jalalla urheilupuolella ja palaavamme normaalimpiin olosuhteisiin myös muussa toiminnassa, Jokinen päättää.

Ässät

HC Ässät Pori Oy:n tilikauden 2020-21 liikevaihto oli 3,91 miljoonaa euroa. Liikevaihto laski edelliseen kauteen verrattuna 2,52 miljoonalla eurolla. Tilikauden tulos oli tappiolla 30 774 euroa, kun edellinen tilikausi oli tuottanut 133 739 euroa voittoa.

Ässät sai erilaisia valtakunnan tason tukia tilikauden aikana yhteensä 849 619 euroa, joka kattaa 34 prosenttia liikevaihdon laskusta. Kustannussäästöjä Ässät joutui tekemään kauden aikana materiaaleista ja palveluista (–43 %), henkilöstökuluista (–14 %) ja muista kuluista (–21 %).

– Päättynyt kausi oli taloudellisessa mielessä yksi historiamme haastavimmista. Olen erittäin kiitollinen koko seurayhteisölle, että saavutimme tavoitteemme ja onnistuimme pitämään seuran pystyssä, joskin se vaati valtaisia sopeutustoimia. Organisaatiossamme on vahva henki ja työntekijät, yhteistyökumppanit, kausikorttiasiakkaat ja muut tukijamme ja kannattajamme kantoivat kortensa kekoon, Ässien toimitusjohtaja Mikael Lehtinen kommentoi joukkueen tiedotteessa.

– Tämä taloudellinen tulos antaa meille edellytykset palata kasvustrategiaamme, jossa liiketoimintaamme pyritään kasvattamaan tapahtumaliiketoiminnan kautta. Seuraavan kahden kauden aikana tavoitteemme on päästä takaisin koronaa edeltävälle tasolle. Tulevalla kaudella se tarkoittaa noin 5,5 miljoonan liikevaihtoa.


---
Julkaisija: Antti Seppänen