Lukon Eetu Koivistoinen: ”Itselle merkitsee paljon se, että voitimme juuri tällä”

20.5.2021
Lukon Eetu Koivistoinen: ”Itselle merkitsee paljon se, että voitimme juuri tällä”

Kuva: Teemu Saarinen

Mestaruuden voittaminen kauan edustamassaan joukkueessa oli Eetu Koivistoisen mukaan erityisen makeaa.

Lukon mestaruusjoukkue on juhlansa juhlinut. Mestaruuden kanaalikaupunkiin palauttanut joukkue vietti menneenä viikonloppuna vielä viimeisen kerran aikaa yhdessä. Erkaneminen tapahtui hyvän ruuan merkeissä.

– Lauantaihin juhlittiin ja sunnuntaiksi kutsuttiin Teemu Laurell kovana Lukko-miehenä Helmirantaan tekemään mestaruusmenu, ja hän tuli sen tekemään. Kaikki olivat vielä kerran koolla. Siitä tiet erkanivat, kertoo playoffsien parhaana pelaajana Jari Kurri -palkinnolla palkittu Eetu Koivistoinen.

Tunteet olivat pinnassa, kun hyvähenkinen joukkue hajaantui omille teilleen.

– Osa lähti omille kotipaikkakunnilleen, ja ulkomaalaiset suuntaavat pikkuhiljaa myös kotiin. Viimeiset halaukset ja kädenpuristukset oli koko porukalla. Siinä oli aika paljon tunnetta. Hitsauduimme tosi hyvin yhteen ja viihdyimme vapaa-ajallakin koko joukkue keskenämme. Ei ollut yhtään tylsää hetkeä. Olimme sitten bussissa, hotellissa tai ihan vaan treenipäivänä hallilla, ei ollut yhtään tylsää hetkeä. Huumori kukki aika vahvasti!

Yhdessä voittamisen hienous tuntui myös Koivistoisen mielessä.

– Kyllä, varsinkin kun ajatellaan, miten kasvoimme! Lähtökohdat olivat erilaiset kauteen. Kaikilla oli omatoiminen kesä ja ainoat tapaamiset joukkueen kanssa oli Zoom-keskusteluissa. Siinäkin on aina omia haasteensa, kun kukaan ei voi huutaa omia asioitaan tai keskustella face-to-face. Se oli yleistä itsensä esittelyä ja joukkueen arvoja käytiin läpi. Todellinen hitsautuminen aloitettiin elokuussa, kun kokoonnuimme ja näimme livenä, hän kertoo.

Koronapandemia vei mahdollisuuden taistella mestaruudesta vuosi sitten.

– Se antoi voimaa varmasti. Meillä jäi mittaamatta se, mihin viime vuosi olisi riittänyt. Pelasimme joulun jälkeen huippulätkää, emmekä tainneet hävitä montaa peliä. Olimme hyvissä asetelmissa haastamaan sinä keväänä kärkijoukkueet. Emme olleet viime vuonna ykkössuosikki, eikä meille ladattu suurinta mestaruuspainetta. Olisimme päässeet eri tilanteesta viime vuonna. Tänä vuonna oli kova paine siitä, että nyt on se vuosi. Kausi lähti heti rullaamaan hyvin, ja voitimme runkosarjan. Rauma oli odottanut mestaruutta todella kauan. Emme puhuneet siitä hirveästi, kun emme voineet vaikuttaa muuhun kuin itseemme. Olimme keskenämme ja tämä on pelkästään jääkiekkoa. Sen aisti, että kaikki odottivat, että nyt se (mestaruus) tulee.

Koivistoinen on edustanut Lukkoa kaudesta 2015-16 alkaen. Ensimmäinen kausi meni enimmäkseen yhteistyöpelaajana KeuPassa, mutta sen jälkeen pääasiallinen osoite on ollut Raumalla. Hän on ollut Lukon runkopelaajia koko Pekka Virran ajanjakson.

Mestaruuden voittaminen nimenomaan seurassa, jota on edustanut pitkään, tuo mitalin kiiltoon lisäsäihkettä.

– Se tuntuu todella hienolta! Olen tutustunut paljon ihmisiin. Okei, viimeisen vuoden aikana ei ole voinut paljon tavata ihmisiä, mutta olen tutustunut paljon Lukko-henkisiin ihmisiin. Tiedän, keitä seuran ympärillä pyörii, ja ketkä seuraavat vahvasti jääkiekkoa. Tietyt ihmiset käyvät katsomassa harjoituksia ja kun heitä näkee välillä ja heidän kanssa juttelee, tietää, miten paljon tämä merkitsee heille. Itsellekin merkitsee paljon se, että voitimme juuri täällä. Täällä on ihmiset odottaneet sitä aika pitkään. Olisi ollut hienoa, että kaikki kannattajat olisivat päässeet todistamaan sitä halliin. Valitettavasti se ei ollut mahdollista.

Lukolla taitaa olla sinulle varsin suuri merkitys?

– On se todella iso. Olen todella kiitollinen tälle organisaatiolle mahdollisuudesta, että olen saanut olla mukana näin pitkään ja nähnyt sen kasvun, jonka olemme tehneet vuosi vuodelta.

Koivistoinen oli jo runkosarjassa pistepörssin kymmenes ja Lukon kolmanneksi paras pistemies. Hän myöntää auliisti, että takana on uran paras kausi.

– Pelasin ihan hyvin. Sain hyvän startin kaudelle ja meillä oli pelin kanssa haasteita ja sitten tuli tämä Pekka Virran koronatapaus, ja ehkä vähän passivoiduimme. Loppua kohden pystyin parantamaan ja sain hyvät playoffsit. Voitimme mestaruuden, ja kausi oli ihan onnistunut.

Jari Kurri -palkinnon voitto kertoo taas siitä, että mies oli parhaimmillaan juuri tärkeimmissä peleissä. Varsin yllättävä yksityiskohta on, että hän teki vasta tänä keväänä uransa ensimmäiset playoffsmaalit Liigassa.

– Jos olisin pelannut huonosti, en olisi sitä ansainnut! Sen olisi kyllä voinut antaa meidän joukkueestamme ihan kenelle vaan. Heikki Leideksen johtama ketju repi ja raastoi illasta toiseen ja teki todella tärkeitä maaleja. Lassi Lehtinen oli maalilla, ja meillä oli huippuhyvä puolustus, hän sanoo.

Keskushyökkääjä täyttää heinäkuussa 26 vuotta. Salaisuus siihen, miksi hän on kasvanut juuri Raumalla ja Virran valmennuksessa nähdyn kaltaiseksi pelaajaksi, on kuultu monen urheilijan suusta aiemminkin.

– Päivittäinen tekeminen ja pitkäjänteinen työ. Pitää uskoa hommaan aidosti, ettei odota mitään pikavoittoja. Kaikki ei välttämättä tapahdu vuodessa tai kahdessa. Se voi kestää kauemminkin. Joskus sen huomaa myöhemmin, että vaikka muutosprosessi on käynnissä, se ei sormia napsauttamalla näy missään. Yleensä se alkaa kantaa pidemmällä jänteellä hedelmää, hän sanoo.

***

Teksti: Panu Markkanen


---
Julkaisija: Aija Saha