Kuka nousee finaalilegendaksi? Nämä tehomiehet ratkaisurooleissa aikaisemmin

7.5.2021
Kuka nousee finaalilegendaksi? Nämä tehomiehet ratkaisurooleissa aikaisemmin

Finaalisarjan tehomiehiä: Veli-Pekka Ketola (vas.), Kari Jalonen, Raimo Summanen ja Teemu Selänne.

Liigan 45. finaalisarja käynnistyy perjantaina Lukon ja TPS:n välillä. Edellisinä finaalikeväinä tehokkaimpien pelaajien joukkoon ovat nousseet Teemu Turunen 2019, Charles Bertrand 2018 ja Jyri Junnila 2017. Kovimmat mestaruuden arvoiset pisterohmut löytyvät kuitenkin muutaman vuosikymmenen takaa. Sittemmin ennätysmiehet ovat esittäneet huipputason osaamista myös muilla kiekkomaailman sektoreilla.

21-vuotias Kari Jalonen nousi Kärppien sankariksi kevään 1981 finaalisarjassa Tapparaa vastaan. Tapparalla oli mestaruus katkolla sarjan neljännessä ottelussa, mutta Jalonen nosti siinä Kärpät 6–1-voittoon tehtailemalla pisteet 2+2. Ratkaisuottelussa Tampereella Jalonen kirjasi syötöt kolmeen Kärppien maaliin ja johdatti joukkueensa 5–2-voittoon ja Suomen mestaruuteen.

Jalonen rohmusi kevään 1981 finaalisarjassa peräti 11 pistettä, joka on eniten yhdessä finaalisarjassa kautta aikojen. Uransa kuudessa finaalisarjassa Jalonen pelasi yhteensä 28 ottelua ja kirjasi niissä 35 (13+22) pistettä. Se on myös edelleen voimassa oleva piste-ennätys finaalisarjoissa yhteensä.

Raimo Summanen tunnetaan myös isojen pelien miehenä. Vahvana maalintekijänä kunnostautunut Summanen pelasi uransa toisen finaalisarjan keväällä 1993 TPS:n paidassa HPK:ta vastaan. Summanen iski kaksi maalia finaalisarjan kahdessa ensimmäisessä ottelussa ja oli ratkaisuroolissa myös sarjan kolmannessa ja neljännessä pelissä. Hän kokosi finaalisarjassa yhteensä yhdeksän pistettä ja oli kulmapala TPS:n mestarijoukkueessa.

Veli-Pekka Ketolan hurja näytös kevään 1978 ratkaisuottelussa Tapparaa vastaan muistetaan yhtenä Liiga-historian väkevimmistä yhden pelaajan näytöksistä finaaliotteluissa. Kolmessa ensimmäisessä finaalipelissä Tappara oli kuitenkin saanut pidettyä Ketolan aisoissa, eikä tilille ollut karttunut kuin pisteet 1+2. Porin kiehuvassa yli 10000 katsojan kattilassa keskushyökkääjä oli kuitenkin pitelemätön mestaruuspelissä ja nakutteli tilastoihin lukemat 2+4.

Teemu Selänne kirjoitti keväällä 1992 Liiga-historiaa finaalisarjassa JyP HT:tä vastaan. Ottelusarjan kolmessa ensimmäisessä pelissä 21-vuotias laitahyökkääjä onnistui maalinteossa vain kerran, mutta neljännen ottelun hattutemppu ja viidennen pelin kaksi maalia nostivat hänet playoffs-kevään ykköstähdeksi ja Jokerit Suomen mestaruuteen. Kukaan muu pelaaja ei ole pystynyt tekemään yhdessä finaalisarjassa kuutta maalia.

Finaalisarjojen yhteistilastoissa kovimman maalintekijän titteli jaetaan kolmen pelaajan kesken. 13 maaliin ovat Kari Jalosen lisäksi yltäneet myös Jukka Porvari ja Arto Javanainen.

Eniten pisteitä yhdessä finaalisarjassa

11 (3+8) – Kari Jalonen, Kärpät 1981 (5 ottelua)
9 (5+4) – Raimo Summanen, TPS 1993 (4 ottelua)
9 (3+6) – Veli-Pekka Ketola, Ässät 1978 (4 ottelua)
9 (2+7) – Eric Perrin, JYP 2012 (5 ottelua)
8 (6+2) – Teemu Selänne, Jokerit 1992 (5 ottelua)
8 (5+3) – Arto Javanainen, TPS 1989 (5 ottelua)
8 (4+4) – Kari Suoraniemi, Kärpät 1981 (5 ottelua)
8 (4+4) – Matti Hagman, HIFK 1983 (5 ottelua)
8 (4+4) – Jalonen, TPS 1990 (6 ottelua)
8 (4+4) – Juha-Pekka Haataja, HIFK 2011 (4 ottelua)
8 (3+5) – Erkki Lehtonen, Tappara 1988 (5 ottelua)
8 (2+6) – Pekka Rautakallio, Ässät 1979 (5 ottelua)
8 (2+6) – Juha Nurmi, Tappara 1981 (5 ottelua)


---
Julkaisija: Antti Seppänen