KalPan Juuso Könöselle kolmen ottelun pelikielto

7.5.2021
KalPan Juuso Könöselle kolmen ottelun pelikielto

Liigan kurinpitodelegaatio on määrännyt KalPan Juuso Könöselle kolmen ottelun pelikiellon 22.4.2021 KalPa–Tappara-ottelussa tapahtuneesta tilanteesta.

Kurinpitopäätös kokonaisuudessaan

Ottelu: KalPa–Tappara
Peliaika: 27.48
Pelipäivä: 22.4.2021

1. Selostus asiasta

KalPa–Tappara-ottelun peliajassa 27.48 KalPan Juuso Könönen lyö poikittaisella mailalla Tapparan Charles Bertrandia pään alueelle jälkitilanteessa. Ottelun tuomaristo tuomitsi tilanteesta Könöselle ison rangaistuksen ja pelirangaistuksen (5 + PR) pään tai niskan alueelle kohdistuneesta taklauksesta (sääntö 124).

Tilannehuone on katsonut kyseisen tilanteen, ja päävideotuomari on asettanut teon edelleen kurinpitokäsittelyyn, koska päävideotuomarin näkemyksen mukaan tilanteesta tulisi määrätä Könöselle ottelurangaistus pään tai niskan alueelle kohdistuneesta taklauksesta (sääntö 124) koska: poikittaisella mailalla lyödään suora osuma päähän ja tapahtuma on pelikatkolla.

Könönen on määrätty väliaikaiseen pelikieltoon Liigan kurinpitosääntöjen 35 §:n nojalla asian kurinpitokäsittelyn ajaksi.

Tilanne näkyy ottelun videotallenteelta. Bertrand ei loukkaantunut teon seurauksena.

2. Sovellettavat säännöt ja ratkaisun perustelut

Sääntökirjan säännön 124 mukaan päähän kohdistuvalla taklauksella tarkoitetaan tilannetta, jossa pelaaja kohdistaa millaisen iskun tahansa millä tahansa vartalonsa tai varusteensa osalla vastustajan pään ja niskan alueelle tai iskee tai runnoo vastustajan pään suojalasia tai laitaa vasten. Säännön i ja ii kohtien mukaan päähän kohdistuvasta taklauksesta määrätään harkinnan mukaan pieni rangaistus ja käytösrangaistus (2+10); iso rangaistus ja pelirangaistus (5+PR) tai ottelurangaistus (OR).

Kurinpitodelegaatio on katsonut tilannetta koskevat ottelutallenteet ja lukenut Könösen lausuman. Kurinpitodelegaatio toteaa, että videotallenteen mukaan peli katkaisun jälkeen Könösen ja Bertrandin välillä kevyt kontaktitilanne, jossa molemmat pelaajat ovat samanlailla aktiivisia. Tämän jälkeen Bertrand tönäisee kädellään Könöstä rinnasta taaksepäin. Könönen reagoi tähän tönäisyyn iskemällä Bertrandia terävällä poikittaisen mailan iskulla päähän. Kurinpitodelegaatio toteaa, että Könösen poikittaisessa mailassa on kyse säännön 124 tarkoittamasta vastustajan pään tai niskan alueelle kohdistavasta taklauksesta.

Rangaistusharkinnan osalta kurinpitodelegaatio toteaa, että tilanne alkaa tyypillisellä jälkipelitilanteella. Pelikatkolla ensimmäisen pelaajien välisen fyysisen kontaktin ja Bertrandin tönäisyn jälkeen Könönen iskee poikkeuksellisella tavalla poikittaisella mailalla vastustajaa suoraan päähän. Delegaatio toteaa, että Könönen on teollaan piittaamattomasti vaarantanut vastustajaa ja teko huomioiden tilanteesta tulee määrätä ottelurangaistus. Pelikiellon pituuden osalta delegaatio on ottanut rangaistusharkinnassa edellä todetut seikat sekä tilanteen kokonaisuudessaan huomioon sekä kuluvalla ja edellisellä kaudella aiemmat päähän kohdistuneista taklauksista annetut rangaistukset (erityisesti tapaus 7/2020-2021). Kurinpitodelegaatio pitää Könösen tekoa kolmen ottelun pelikiellon arvoisena. Könösellä ei ole huomioon otettavaa kurinpitohistoriaa Liigasta.

3. Ratkaisu

KalPan Juuso Könöselle määrätään kolmen (3) ottelun pelikielto. Könönen on kärsinyt pelikiellostaan yhden ottelun väliaikaisen pelikiellon aikana. Pelikielto kärsitään seuraavan kauden aikana Liiga-otteluissa tai mahdollisen muun sarjan otteluissa.

4. Muutoksenhaku

Tähän päätökseen saa hakea muutosta valittamalla Urheilun oikeusturvalautakunnalle sen sääntöjen 9-12 §:ien mukaisella tavalla. Valitus tulee toimittaa oikeusturvalautakunnalle 30 päivän kuluessa tämän päätöksen tiedoksisaannista.

5. Päiväys ja allekirjoitus

7. toukokuuta 2021

Liigan Kurinpitodelegaatio

Sampo Liusjärvi
kurinpitodelegaation puheenjohtaja


---
Julkaisija: Antti Seppänen