HIFK:n Micke-Max Åsten yllätti monet: ”Palkinto hyvästä tekemisestä”

28.4.2021
HIFK:n Micke-Max Åsten yllätti monet: ”Palkinto hyvästä tekemisestä”

Liiga ja Cinderella nostavat esille Liigan playoffs-sarjojen tuhkimotarinoita – onnistumisia, ilmiöitä ja henkilöitä niiden takana. Kolmas tuhkimotarina löytyy HIFK:n ja Kärppien välisestä neljännesfinaalisarjasta, jonka yhdeksi suurista sankareista nousi mies HIFK:n nelosketjusta: Micke-Max Åsten.

"Muuli" -lempinimellä tunnettua raskaan työn raatajaa ei tavallisesti tehotilastoissa nähdä. Nöyrä uurastaja ja fyysinen taistelija tunnetaan hyvänä alivoimapelaajana – ja varsinkin nuorempana hämmentäjänäkin – mutta aivan uusi Åsten esittäytyi ottelusarjassa Kärppiä vastaan. Detroitin NHL-menestysvuosina ruotsalaispelaaja Johan Franzén tapasi nousta kuin puskista tehotilastoihin. Hänet tunnettiin lempinimellä "The Mule" ja tästä myös Åsten sai aikanaan lempinimensä.

Tosin vasta näissä playoffseissa hän on lempinimiesikuvansa jalanjäljillä myös tehotilastoissa.

– Maalit ja pisteet tuntuvat kivalta, en sitä kiellä. Kaikki otetaan vastaan. Mutta kyllä ne silti ovat bonusta. Lähdetään omista hommista ja niiden hoitamisesta. Kaikki mitä tulee päälle, hyvä, Åsten arvioi.

– Perushommat pitää hoitaa, siitä kaikki lähtee. Nyt tuli tiettyä lisää maalien muodossa. Ketjumme pelissä on jatkumoa: tulosta ei ehkä tullut runkosarjassa niin paljoa, mutta nyt tehojakin tuli. Se oli varmaan palkinto hyvästä tekemisestä.

HIFK:n nelosketju on ollut jo jonkin aikaa kasassa. Åstenin lisäksi kokenut Juho Keränen ja erinomaisen tulokaskauden pelannut Miro Väänänen muodostavat puolustuksen erikoisyksikön, joka Kärppiä vastaan nousi HIFK:n tehokkaimmaksi vitjaksi myös hyökkäyspäässä.

– Jossain vaiheessa, aika kauan sitten, valmentaja Jarno Pikkarainen ilmoitti, että tulette pelaamaan kimpassa. Se oli jonkinlainen luottamuksenosoitus ja merkki siitä, että olen jotain tehnyt oikein.

Omalla kohdalla on viime vuosina tullut paljon loukkaantumisia ja ketjukaverit ovat vaihtuneet. Aika luksusta, että nyt olen vetänyt samojen naamojen kanssa pitkään, Åsten sanoi.

– Miro Väänänen on ollut ennakkoluuloton tulokas. Kehittynyt paljon ja itseluottamus on kasvanut. Herrasta näkee, että osaa pelata, haluaa tehdä töitä ja korvien välin hommat ovat kunnossa. Ei lipsu pienistä ja nöyristä hommista. Hän tekee voittavia asioita joukkueessa.

"Kertsi" Keränen on kokenut pelaaja, joka on keväällä aina kovassa iskussa. Hänen – ja minunkin kohdallani – playoffsit ovat kuin uusi kausi. Kaikki alkaa alusta.

Moni pohti aiheestakin, millaisessa iskussa HIFK on pitkän karanteenin jälkeen. Samaa pohti myös Micke-Max Åsten ennen Kärppien kohtaamista.

– Olimme joukkueena kysymysmerkki, pitkän tauon jälkeen. Itsekin tunsin, että olin vähän kysymysmerkki. Peleissä sitten paransimme koko ajan, Åsten miettii.

– Vielä emme olleet parhaassa terässä. Meillä on vielä reserveissä paljon. Pystytään parantamaan Kärppä-peleistä paljon.

Seuraavaksi HIFK kohtaa erinomaisen kauden pelanneet TPS:n.

Sarjakakkonen HIFK ja sen työmyyrä Åsten odottaa turkulaiselta sarjakolmoselta fyysistä vastusta. Omaa rooliaan hän ei kummemmin lähde arvioimaan.

– TPS:n edellisestä kohtaamisesta on jo aikaa. Siellä on kamppailuvoimaa ja fysiikkaa, kun vertaa Kärppä-sarjaan. Se sopii meille todella hyvin. Osoitimme, että olemme kunnossa ja pystymme olemaan fyysinen joukkue. Olemme ilman muuta valmiita välieriin, Åsten vakuutti.

– En osaa sanoa, jatkuvatko tehot. Tärkeintä on omien hommien nöyrä hoitaminen. Jos tulee tehoja, ne otetaan vastaan. Pyritään tietysti pelaamaan omaa peliä, ei ehdoin tahdoin haluta kulmiin pyörimään. Tämä on uusi sarja, uudet kujeet.

Kovin moni ei tiedä, että Micke-Max Åsten on intohimoinen kokkauksen harrastaja. Mitään erikoisreseptejä ei ole kuitenkaan luvassa TPS:n kaatamiseksi "Chef Muulilta".

– Ei mitään erikoista. Ihan tutuilla ja turvallisilla resepteillä mennään. Ei aleta muuttaa mitään tässä vaiheessa, Micke-Max Åsten, HIFK-Kärpät -sarjan Cinderella -pelaaja, naurahti.

HIFK:n ja TPS:n välinen semifinaalisarja käynnistyy torstaina 29. huhtikuuta Helsingissä.


Cinderella Eco Group on norjalainen perheyritys, jolla on yli 20 vuoden kokemus Cinderella-polttokäymälöiden valmistuksesta ja markkinoinnista. Cinderella on moderni, vedetön ja ympäristöystävällinen ratkaisu käymäläjätteen käsittelyyn. Luotettavat ja korkealaatuiset Cinderella-käymälät tuo Suomeen Biolan Oy.


---
Julkaisija: Aija Saha