Ossi Louhivaara uran viime hetkillä: ”Oli hienoa, että olin isossa roolissa”

8.4.2021
Ossi Louhivaara uran viime hetkillä: ”Oli hienoa, että olin isossa roolissa”

Kuva: Jiri Halttunen

JYP-ikoni Ossi Louhivaara pelaa uransa viimeiset pelit runkosarjan päätöskierroksilla.

Ossi Louhivaara ilmoitti pelaajauransa lopettamisesta alkuviikolla. Kokenut hyökkääjä kertoo päätöksen olleen pitkän ajan prosessi.

– Asia oli jo pitkään takaraivossa. Minulla oli pitkä sopimus, ja kun aikoinaan tein sitä, niin oli sellainen mietinnässä, että jos kaikki menee hienosti sen kanssa, eikä mitään takapakkeja tule, niin sitten ollaan tässä vuodessa, jossa nyt ollaan. Ennen tätä kautta oli vahvasti mielessä, että varmasti vedetään viimeistä kautta. Viimeiset kaudet ovat olleet haastavia itselleni, kun rooli on tippunut koko ajan pienemmäksi ja pienemmäksi. Alkukaudella oli vielä selkävamma ja kävin leikkauksessa. Kaikennäköisiä ihmeitä on tapahtunut, mutta ei semmoista, että olisi vielä intoa lähteä vuodeksi jonnekin pelaamaan ja jättää perhe tänne. Aika monta asiaa oli sen takana, että sain päätöksen aikaiseksi. Päätös oli tehty jo aiemmin, mutta kun se on tehty viralliseksi, niin fiilis on tullut koko ajan vahvemmaksi, että tein hyvän ratkaisun, hän sanoo.

Louhivaaran arvostuksesta kertovat sadat kommentit miehen sosiaalisen median tileillä, joilla hän ratkaisustaan ilmoitti.

– Viestejä on tullut tosi paljon, eikä yhtään negatiivista. Kannustavia ja positiivisia viestejä on tullut. Se, mikä lämmittää ehkä eniten, niin heiltä, jotka tuntevat minut ja ovat olleet arjessa mukana. Totta kai fanien viestitkin, heillehän tätä tehdään, mutta kun heiltä, jotka tuntevat minut ja ovat olleet päivittäin tekemisissä kausien aikana, on tullut sellaisia tekstejä, joita on tullut, niin se lämmittää mieltä eniten.

Louhivaara on eittämättä yksi tämän vuosituhannen suurimmista profiilipelaajista Liigassa. Hän on kaksinkertainen Suomen mestari, CHL-mestari ja European Trophyn voittaja.

– Paljon hienoja vuosia ja joukkueita! Tätä varten tätä on pikkupoikana alettu tehdä. On katseltu kotona tai kavereiden luona pelejä, kun finaaleissa on olleet TPS ja Jokerit, on fanitettu tiettyjä pelaajia ja pelattu pihapelejä ja katsottu kaikki finaalit ihan huumassa. Kun itse on päässyt niihin samoihin peleihin mukaan, ja vielä voittanut, niin on hienoa, että on tullut saavutettua muutakin kuin reilut 700 peliä! Se lämmittää totta kai ja varmasti vuosien päästä lämmittää vielä enemmän.

Ihmiset ja matka ovat kuitenkin mitaleita arvokkaampia.

– Näen enemmän näiden saavutusten takaa sen, millaisia joukkueet ovat olleet, millaisia persoonia on ollut ja vaikka se kliseiseltä kuulostaa, että millaisia matkat mestaruuksiin ovat olleet. Kun lueskelin viestejä ja vastailin kommentteihin, mieleen tulivat tosi vahvasti ihmiset ja joukkueet ja se päämäärätietoinen työ, jota on joka vuosi tehty ja se sitoutuneisuus, millaista noina hyvinä aikoina oli. Kun näkee kanssapelaajilta samanlaista reagointia, niin ne muistuvat vielä paremmin mieleen, hän sanoo.

Louhivaara oli JYPin menestyksen vuosina todella suuressa roolissa. 20 maalin raja rikkoutui kaudella 2013-14, ja viime vuosikymmenen neljällä ensimmäisellä kaudella hän iski yhteensä 67 osumaa.

– Totta kai se oli hienoa. Olen aina ollut sellainen, että kun huomaan, että valmentaja luottaa minuun pelaajana, niin pystyn silloin saamaan parhaani irti. Kun menestystä tuli, itselläni oli aika iso rooli. Oliko se sitten sitä, että piti pimentää vastustajan ykköskenttää vai mitä olikaan, niin totta kai se oli hienoa, että en ollut vain poppariosastolla. Silloin kun taistellaan mestaruuksista, on totta kai valmis tekemään kaikkensa. Oli hienoa, että olin isossa roolissa ja onnistuin joskus maalinteossa ja autoin joukkuetta muutenkin kuin joukkuehengen luojana, Louhivaara sanoo.

Louhivaara edusti Suomessa vain JYPiä. Uraan mahtuu myös kaksi kautta Sveitsin NLA-liigan Lausannessa.

– Alussa ei ollut niin, että näin tämän pitää mennä. Kun tulin tänne 2004, seura oli vähän erilainen kuin silloin, kun taistelimme mestaruuksista. Olimme pieni seura ja tosi paljon nuoria. Olimme kaikki ottamassa ensiaskeleita urallamme. Seura on kehittynyt koko ajan mestaruuksiin ja sen jälkeenkin vielä. Alettiin panostaa siihen, että saamme menestystä. Joukkue on muuttunut seuran myötä. Logo on sama, mutta toiminta on ollut erilaista. Kun tein viimeisen pitkän sopimuksen, niin silloin oli sellainen olo, että pelasin tuloksellisesti parasta kautta. Mietin, jos lähtisi jonnekin muualle Suomeen pelaamaan. Ottajia olisi ollut, mutta koin, että olen pelannut parhaat pelini täällä. Ei tarvinnut lähteä muualle näyttämään joillekin, mitä osaa. Täällä oli tunne, että valmentajat luottivat ja kaikki tiesivät, mitä saa, kun laittaa minut kentälle.

– Koin, että pitkä sopimus tänne on selkeä. Siinä oli ulkomaanpykälä, ja se oli hyvä. Silloin oli tullut pelattua täällä kymmenen vuotta putkeen. Tuli mahdollisuus päästä Sveitsiin, ja se katkaisi sen hyvin. Oli hienoa käydä pelaamassa kaksi vuotta Sveitsissä ja toisena vuonna siellä tuli olo, että on kiva tulla takaisin JYPiin. Kun tulin takaisin, tuntui, että tulen tietyllä tavalla uuteen.

Ikimuistoisimpia pelikavereita Louhivaara ei halua alkaa listata, koska "unohtaisi kuitenkin jonkun ja jälkeenpäin se harmittaisi." Hän tyytyy toteamaan, että vuosien varrella vierellä on ollut paljon huikeita pelimiehiä.

Sama juttu on myös niiden pelaajien kohdalla, joita vastaan on saanut vääntää kaikkein kovimmin. Niistä itse vääntämisistä Louhivaara sen sijaan puhuu mielellään.

– En ole ollut sellainen pelaaja, että olisin hakeutunut kahakoihin, mutta olen tykännyt siitä, että on saanut mennä ahtaisiin paikkoihin ja ottaa iskuja vastaan joukkueen puolesta, mennä maalin eteen maskiin, kun pakki lyö poikkaria selkään ja tiennyt, että kun kiekko on ollut laidassa, ja on mennyt väliin, on tiennyt, että vastustaja taklaa. Itselleni lätkän suola on ollut se, että on saanut lyödä kroppaa likoon joukkueen eteen. Paljon on ollut mukavia vääntöjä.

Harmittaako, kun ura päättyy tällaiseen kauteen?

– Sitä en ole jaksanut miettiä. Moni on surkutellut sitä, että ura loppuu tällaiseen kauteen, kun fanit eivät ole katsomossa. En ole harmitellut sitä. Toisaalta lopetuspäätös on voinut olla helpompikin tehdä, kun kausi on ollut sitä, mitä se on ollut kaikkine pelitapahtumineen ja muineen. Viimeinen peli tulee olemaan tiistaina, ja katsomossa ei ole ihmisiä ollenkaan. Lopettaminen tyhjälle hallille voi olla helpompaa, kuin että olisi hirveästi ihmisiä ja kotipeli. Kaikki on ollut erilaista tänä vuonna, hän sanoo.

JYPin tämän kauden ja Louhivaaran uran viimeiset ottelut ovat torstain ja lauantain vierasottelut Jukureita ja Kärppiä vastaan ja tiistaina pelattava kotiottelu KooKoota vastaan.

***
Teksti: Panu Markkanen


---
Julkaisija: Aija Saha