Muistatko tämän ennätyksen Liigasta? Maalivahtien huimat voittoputket siivittäneet joukkueita menestykseen

23.3.2021
Muistatko tämän ennätyksen Liigasta? Maalivahtien huimat voittoputket siivittäneet joukkueita menestykseen

Pisimpien voittoputkien tekijöitä: Jouni Rokama (vas.), Tim Thomas, Justus Annunen ja Lassi Lehtinen. (Kuva: Suomen Jääkiekkomuseon arkisto, Jukka Rautio ja Liigan arkisto)

Kaapo Kähkönen nousi viime viikolla NHL-otsikoihin pitkän voittoputkensa ansiosta. Putki katkesi lopulta yhdeksään otteluun, mikä on upea saavutus ensimmäistä täyttä kauttaan NHL:ssä pelaavalle maalivahdille. Liigassa 10 ottelun voittoputkeen varsinaisilla peliajoilla on pystynyt kautta aikojen vain kahdeksan maalivahtia. Viimeisimpänä suorituksessa on onnistunut Lukon Lassi Lehtinen kuluvalla kaudella.

Amerikkalaismaalivahti Tim Thomas oli kaudella 2004-05 Liigan paras torjuja. Jokerien maalilla pelannut Thomas rikkoi Liigan yhden kauden voittoennätyksen, nollapeliennätyksen, voittoputkiennätyksen ja pysäytti 54 ottelussaan kiekkoja hurjalla 94,6 prosentin varmuudella.

Marraskuun 2004 lopulta alkaneella jaksolla Thomas torjui voitot 11:ssä peräkkäisessä ottelussa. Yhdessä tappiollisessa ottelussa Thomas oli lepovuorossa, mutta palasi huippuvireessä takaisin maalille. Voittoputki jatkui kuudella peräkkäisellä varsinaisen peliajan voittopelillä, ja putki katkesi vasta tammikuun lopulla TPS:ää vastaan. 17 ottelun voittoputki on maalivahtien pisin Liigan historiassa.

TPS kirjasi kaudella 1993-94 pisimmän voittoputken ennätyksen varsinaisilla peliajoilla. 12 suoran voiton ennätys on edelleen voimassa. Koko voittoputken ajan joukkueen maalilla päävastuuta kantoi kokenut Jouni Rokama. Upean voittoputken erikoisuus oli, että voittojakso eikä koko kausikaan tuottanut TPS-vahdille yhtäkään nollapeliä.

15. kaudellaan Liigassa esiintynyt 31-vuotias Rokama torjui kauden 40 ottelussaan peräti 31 voittoa. Rokama on edelleen pienimmällä ottelumäärällä 30 voiton rajan rikkonut maalivahti Liigan historiassa.

* * *

Suomi-kiekon maalivahtilegendoihin kuuluva Jorma Valtonen debytoi pääsarjatasolla jo kaudella 1964-65. Kokenut 34-vuotias torjuja oli huippuvireessä edelleen kaudella 1979-80, kun TPS löysi voittovireen Valtosen johdolla. 10 ottelun voittoputki säilyi Liigan ennätyksenä 14 vuoden ajan. Valtonen torjui kauden 25 ottelussaan 17 voittoa ja kärsi vain neljä tappiota.

Lukko löysi syksyllä 1994 ykkösvahdikseen kanadalaisen Boris Roussonin. 24-vuotias maalivahti pelasi avauspelinsä Liigassa lokakuussa ja osoitti heti kuuluvansa sarjan eliittivahtien joukkoon. Rousson torjui Lukolle voitot kaikissa kauden 10:ssä ensimmäisissä otteluissaan. Rousson valittiin lokakuun 1994 parhaaksi pelaajaksi Liigassa, ja jatkonäytöt poikivat lopulta myös kauden parhaan maalivahdin Urpo Ylönen –palkinnon.

* * *

21-vuotias Jani Hurme nousi ryminällä Liigan puhutuimmaksi maalivahdiksi tammikuussa 1996. Miikka Kiprusoffin ja Fredrik Norrenan kanssa peliajasta hallitsevan mestarijoukkueen maalilla kamppailut Hurme otti vastuuvahdin paikan yhden pelatun Liiga-ottelun kokemuksella ja kirjasi kevätkaudella tililleen 10 ottelun voittoputken. Tulokaskauden 16 ottelussaan Hurme torjui peräti 14 voittoa, yhden tasapelin ja kärsi vain yhden tappion. SM-hopeaan päättynyt kausi tuotti Hurmeelle ansaitun valinnan vuoden tulokkaaksi ja Jarmo Wasaman muistopalkinnon.

Kahdella viime kaudella 10 ottelun voittoputkiin ovat yltäneet Kärppien Justus Annunen ja Lukon Lassi Lehtinen. Annunen torjui viime kaudella Liiga-historian pisimmän nollaputken ja sivusi Jani Hurmeen tulokasennätystä 10 voittopelin putkellaan. Kuluvan kauden maalivahtitilastoja hallinnut Lehtinen puolestaan kirjasi 10 peräkkäistä voittopeliä marraskuun lopulta helmikuulle ulottuneella jaksolla ja sivusi Lukon seuraennätystä.

Maalivahtien pisimmät voittoputket runkosarjassa varsinaisilla peliajoilla

17 – Tim Thomas, Jokerit 29.11.2004 – 25.1.2005*
12 – Jouni Rokama, TPS 2.12.1993 – 20.1.1994
10 – Jorma Valtonen, TPS 25.11.1979 – 17.1.1980
10 – Boris Rousson, Lukko 9.10. – 13.11.1994
10 – Jani Hurme, TPS 20.1. – 25.2.1996*
10 – Vesa Toskala, Ilves 25.9. – 26.10.1997
10 – Justus Annunen, Kärpät 28.9. – 23.11.2019*
10 – Lassi Lehtinen, Lukko 28.11.2020 – 3.2.2021*

*) Ei joukkueen peräkkäisissä otteluissa


---
Julkaisija: Antti Seppänen