Ilveksen Teemu Lepaukselle yhden ottelun pelikielto

16.3.2021

Liigan kurinpitodelegaatio on määrännyt Ilveksen Teemu Lepaukselle yhden ottelun pelikiellon 13.3.2021 Ilves–TPS-ottelussa tapahtuneesta tilanteesta.

Kurinpitopäätös kokonaisuudessaan

Ottelu: Ilves–TPS
Peliaika: 0.10
Pelipäivä: 13.3.2021

1. Selostus asiasta

Ilves–TPS-ottelun peliajassa 0.10 Ilveksen Teemu Lepaus pyrkii taklaamaan TPS:n Eemil Viroa. Ohi menneen taklauksen jälkeen Lepauksen käsivarsi osuu Viroa päähän. Ottelun tuomaristo ei tuominnut tilanteesta rangaistuksia.

Tilannehuone on katsonut kyseisen tilanteen, ja päävideotuomari on asettanut teon edelleen kurinpitokäsittelyyn, koska päävideotuomarin näkemyksen mukaan tilanteesta tulisi määrätä Lepaukselle ottelurangaistus pään tai niskan alueelle kohdistuneesta taklauksesta (sääntö 124), koska kyseessä on piittaamaton teko tilanteen jälkeen ja tilanteessa aiheutuu suora ja kova isku kyynärpäällä päähän.

Tilanne näkyy ottelun videotallenteelta. Viro ei loukkaantunut ja pelasi ottelussa tilanteen jälkeen.

Lepaus on antanut kirjallisen lausuman tilanteesta.

2. Sovellettavat säännöt ja ratkaisun perustelut

Sääntökirjan säännön 124 mukaan päähän kohdistuvalla taklauksella tarkoitetaan tilannetta, jossa pelaaja kohdistaa millaisen iskun tahansa millä tahansa vartalonsa tai varusteensa osalla vastustajan pään ja niskan alueelle tai iskee tai runnoo vastustajan pään suojalasia tai laitaa vasten. Säännön i ja ii kohtien mukaan päähän kohdistuvasta taklauksesta määrätään harkinnan mukaan pieni rangaistus ja käytösrangaistus (2+10); iso rangaistus ja pelirangaistus (5+PR) tai ottelurangaistus (OR).

Kurinpitodelegaatio toteaa, että videotallenteelta tehtyjen havaintojen mukaan taklausyrityksensä yhteydessä Lepaus iskee kääntyessään takanaan olevaa Viroa kyynärpäällä päähän. Delegaation näkemyksen mukaan kyynärpään osumisessa vastustajan päähän ei ole tahallisuutta, vaan kyse on osittain tasapainon menettämisen seurauksista. Delegaatio kuitenkin katsoo, että Lepauksen tasapainon menettäminen liittyy huolimattoman taklausyritykseen ja lisäksi, että Lepaus on vastuussa kyynärpäästään, joka osuu voimalla Viroa päähän. Näin ollen tilanteesta tulee tuomita rangaistus säännön 124 perusteella.

Delegaatio pitää Lepauksen huolimattomuudesta aiheutunutta vastustajan päähän kohdistuvaa kyynärpääiskua, yhden ottelun arvoisena tekona. Pelikiellon keston harkinnassa on otettu huomioon Liigan kuluvan kauden kurinpitolinjaukset sekä kuluvan kauden rangaistustaso. Lepauksella ei ole kuluvalta tai kolmelta edelliseltä kaudelta kurinpitohistoriaa.

3. Ratkaisu

Ilveksen Teemu Lepaukselle määrätään yhden (1) ottelun pelikielto. Lepaus on pelikiellossa Ilveksen seuraavassa ottelussa.

4. Muutoksenhaku

Tähän päätökseen saa hakea muutosta valittamalla Urheilun oikeusturvalautakunnalle sen sääntöjen 9-12 §:ien mukaisella tavalla. Valitus tulee toimittaa oikeusturvalautakunnalle 30 päivän kuluessa tämän päätöksen tiedoksisaannista.

5. Päiväys ja allekirjoitus

15. maaliskuuta maaliskuuta 2021

Liigan kurinpitodelegaatio

Sampo Liusjärvi
Kurinpitodelegaation puheenjohtaja


---
Julkaisija: Antti Seppänen