Olavi Vauhkonen osuu taas Sport-paidassa: ”Odotetaan, että ratkaisen pelejä”

11.3.2021
Olavi Vauhkonen osuu taas Sport-paidassa: ”Odotetaan, että ratkaisen pelejä”

Kuva: Samppa Toivonen

Olavi Vauhkonen on palannut Sportin riveihin tehokkaasti. Rooli hyökkäyksessä on iso ja tulosta tulee.

Olavi Vauhkonen palasi Tapparasta Sportiin helmikuun alussa. Tampereella vierähti reilut puolitoista kautta.

– Oli hienoa tulla takaisin. Valmentajakin on tuttu Rauman ajoilta, ja tunsin suurimman osan pelaajista. Uusi hallikin on hieno, eli mikäs tässä on ollessa, Vauhkonen sanoo viitaten siihen, että pelasi päävalmentaja Risto Dufvan alaisuudessa myös Lukossa kausilla 2014-16.

– Minulla oli hyviä kokemuksia edelliseltä kerran, kun olin hänen joukkueensa. Se oli iso syy.

Vauhkonen sai siirron myötä haluamaansa jatkuvuutta ja vakautta: ura jatkuu Kotkapaidoissa myös ensi kaudella.

– Kun alkoi tulla puheita, että siirto tulee, niin ajatus oli heti, että haluan olla seuraavankin vuoden siellä, mihin menen. Ajat ovat muutenkin tämmöisiä, niin halusin turvan myös siihen, että ei tarvitsisi heti perheellisenä alkaa muuttaa kauden jälkeen muualle, hän sanoo.

Toinen Vauhkosen haluama asia oli vastuu. Hänet laitettiinkin Sportissa saman tien kärkiketjuihin niillä odotuksilla, että kolmella edellisellä Sport-kaudella auki olleet maalihanat avautuisivat taas.

Vauhkonen on tehnyt 11 ottelussa 3+7 tehopistettä.

– Muutama peli heti alkuun olivat hyviä. Vaikka pisteitä ei tullutkaan, sitä kautta tuli itseluottamusta. Sain takaisin sitä omaa itseluottamusta, joka oli vähän kadoksissa. Ketju on toiminut, niin siinäkin on varmasti yksi iso syy siihen, että on tullut pisteitä, Vauhkonen kertaa.

Hän on pelannut suurimman osa Sport-peleistään Janne Keräsen ja Turo Asplundin kanssa. Ratkaisuvoimaa kolmikossa ainakin on.

– Olemme nyky-Liigassa aika kokenut ketju. Keränen on vähän vauhdikkaampi kuin me Asplundin kanssa. Asplund on peliä tekevä sentteri. Itse yritän olla mahdollisimman monessa mukana.

Rooli on siis selkeästi suurempi kuin Tapparassa?

– Nyt olen kärkiviisikoissa ja tulosta odotetaan eri tavalla ja että ratkaisen pelejä. Sekin auttaa pisteiden teossa.

Vastuullinen rooli miellyttää toden teolla.

– Olen ollut kärkiketjuissa junioreissa asti. Siihen kärkiketjuissa pelaamiseen on kasvanut. Kyllä minä siitä tykkään, hän myöntää.

Sitä, miten asiat menivät Tapparassa, hän ei halua enää murehtia eikä märehtiä sen enempää.

– Olisi ollut hienoa myös lopettaa kausi sopimuksen mukaan siellä, missä kauden aloitti. Aina se ei ole mahdollista, ja jääkiekkobisnes on välillä tämmöistä. Itselläni oli ensimmäinen kerta, kun näin kävi. Päässä on vain positiivisia ajatuksia. Mitään ei missään nimessä jäänyt hampaankoloon.

Vauhkosesta tuli maaliskuun viidentenä päivänä Sportin Liiga-historian tehokkain pelaaja, kun hän ohitti HPK-voiton tehoillaan kaikkien aikojen pistetilastoissa Joel Kivirannan.

– Totta kai se on hieno homma, mutta tiedän, että Sport on nuori seura Liigassa. Totta kai niihinkin pisteisiin on pitänyt tehdä töitä. Eivät ne ihan ilmaiseksi ole tulleet, mutta sen suurempia ajatuksia siitä ei kuitenkaan ole, Vauhkonen sanoo.

Vauhkonen on Kivirannan 60 maalin seuraennätyksestä vielä viiden osuman päässä. Hän naurahtaa, että siinähän on kaudelle tavoitetta, ja aineksia sen saavuttamiseen olisi.

Päätavoite se ei kuitenkaan loppukauden osalta ole.

– Vastuuta tulee sen mukaan, että ukosta se on kiinni. En ole kuitenkaan miettinyt pisteitä. Kun pelaa hyvin, niitä tulee luonnostaan. Se tulee sitten kun sen aika on.

Vauhkosen maaleilla on Sportin kannalta varmasti iso merkitys, sillä joukkue taistelee tosissaan playoffs-paikasta. Kliseisesti sanottuna playoffsit ovat Sportilla alkaneet jo näin runkosarjan viimeisen neljänneksen kynnyksellä.

– Yritetään parhaamme ja ollaan katsomatta sitä, mitä vastustajat tekevät ja keskitytään omaan tekemiseen. Uskon, että sitä kautta se tulos tulee. Fiilikset on hyvät siitä, että meillä on tuollainen sauma. Se on itsestä kiinni, hän sanoo.

Loppuviikko tarjoaa Sportille hyvin harvinaisen haasteen. Se pelasi tiistaina Kärppiä vastaan, ja seuraavat kolme peliään se pelaa kolmena peräkkäisenä iltana.

– Edellinenkin viikko oli neljän pelin viikko. Tuollaista ei ole tullut vastaan Liigassa, että on kolme peliä putkeen. A-junnuissa oli joskus niitä viikonlopputurnauksia, mutta miesten tasolla ei ole ollut. Ei kannata miettiä sitä. Mitä enemmän sitä miettii, sitä raskaammaksi se tulee. Mennään peli kerrallaan, huolletaan kroppaa, syödään ja nukutaan hyvin, niin en usko, että siitä mitään sen isompaa tulee.

Isolla miehellä (194 cm/109kg) menee varmasti urheilujuomaa aika lailla.

– Aivan varmasti menee! Kyllä tankkaus on tärkeässä osassa.

Millaisen Sportin lupaat kaukaloon?

– Viime viikolla meillä oli alkuviikosta sitä peliä, mihin olemme pyrkineet. Lauantaina emme ihan pysyneet siinä ja Kärppiä vastaan oli ihan ok peli. Lähdemme perusasioilla: tasaisuutta, kiekon kanssa pelaamista ja tiukkaa puolustamista.

Sport kohtaa torstaina kotonaan Jukurit, perjantaina TPS:n ja lauantaina Lukon.

***
Teksti: Panu Markkanen


---
Julkaisija: Aija Saha