Muistatko tämän ennätyksen Liigasta? Maalivire kohdillaan avauspelissä

23.2.2021
Muistatko tämän ennätyksen Liigasta? Maalivire kohdillaan avauspelissä

Ässien Petri Varis Jokerien puolustaja Marko Halosen vartioinnissa. (Kuva: Suomen Jääkiekkomuseon arkisto / Pekka Malme)

Tulokaspelaajan debyytin pääsarjatasolla väitetään yleensä tapahtuvan hajavaihtoja alemmissa kentissä pelaten ja miinusmaaleja välttäen. Liiga-historiasta löytyy kuitenkin näytteitä, joissa tulokaspelaaja on noussut avauspelissään ratkaisurooliin.

Petri Varis kuului 80–90-lukujen taitteessa I divisioonan parhaisiin maalintekijöihin. Karhu-Kissoissa kaudella 1989-90 Varis iski 30 maalia 42 ottelussa, ja vuotta myöhemmin KooKoossa hän oli joukkueensa kärkihyökkääjä 20 maalillaan ja 51 pisteellään.

Näytöt divarissa poikivat Liiga-sopimuksen Ässien kanssa. Avausottelussaan syyskuussa 1991 Variksen maalivire oli heti kohdallaan. Hallitseva mestari TPS piti pintansa Turun kohtaamisessa, mutta ottelun puhutuimmaksi pelaajaksi nousi Petri Varis, joka iski Ässien kaikki kolme maalia.

Varis esiintyi avauspeleissään Ässien ykkösketjussa sentteri Janne Virtasen ja yli 400 maalia Liiga-urallaan laukoneen Arto Javanaisen kanssa. Ässissä Varis siirtyi keskushyökkääjästä laituriksi, mutta oli tyytyväinen saamaansa uuteen rooliin.

– Tällaisen laiskahkon on itse asiassa parempi pelata laidassa kuin keskellä. Laiturille riittää puolustuspelissä, kun pitää oman pakkinsa, Varis ruoti ironisesti Helsingin Sanomien haastattelussa.

22-vuotiaan Variksen maalivire kesti myös seuraavissa peleissä. Neljän ottelun jälkeen koossa oli kuusi maalia ja pistepörssin kärkipaikkaan oikeuttavat 10 pistettä. Sittemmin Variksen pistetahti tasoittui, ja runkosarjan 36 ottelussa kertyi tulokaspelaajalle mainiot 36 pistettä.

Ruutu ennätykseen ja melkein-ennätykseen

Variksen suoritusta lähimmäksi on päässyt Tuomo Ruutu, joka debytoi Liigassa maaliskuussa 2000 HIFK:n paidassa 17-vuotiaana. Kauden ainoaksi jääneessä pelissään Ruutu jäi pisteittä, mutta uran toinen ottelu seuraavana syksynä tuotti väkevän debyytin Jokerien paidassa, kun Ruutu takoi hattutempun nuorimpana pelaajana kautta aikojen.

Kahden maalin junioreita

Kahteen maaliin avauspelissään on yltänyt Liigan aikakaudella kaiken kaikkiaan kahdeksan tulokaspelaajaa. Nuorimpana siihen on pystynyt Kärppien Janne Kuokkanen 17-vuotiaana kaudella 2015-16. Tällä kaudellakin Kärpissä pelannut ja sittemmin NHL:ään palannut Kuokkanen osui kahdesti voittopelissä Pelicansia vastaan.

Nuoria kahden maalin pelaajia avausottelussaan ovat olleet myös Kärppien Hannu Järvenpää (18-vuotiaana kaudella 1981-82), Ilveksen Lassi Thomson (18, 2019-20) ja Kiekkoreippaan Erkki Laine (19, 1976-77).

Paluumuuttajan maalinäytös

Kriteereitä väljentäen ensimmäisessä ottelussaan Liigan aikakaudella on loistanut kirkkaimmin Lauri Mononen. Edesmenneessä WHA:ssa kaksi kautta pelannut Mononen debytoi Liigassa ja HIFK:n paidassa lokakuussa 1977 ja pamautti KooVeeta vastaan peräti kuusi maalia! Monosella oli kuitenkin takanaan jo vankka pelikokemus seitsemältä kaudelta SM-sarjan aikakaudelta, joten tulokaspelaajan kriteereitä 27-vuotias laitahyökkääjä ei enää Liigassa täyttänyt.

Ulkomaalaispelaajista avausottelussaan hattutemppuun on pystynyt ainoastaan JyP HT:n Thomas Sjögren. Ruotsalaishyökkääjä teki kolme maalia Kiekko-Espoota vastaan syyskuussa 1995.

Eniten maaleja 1. Liiga-ottelussa / tulokaspelaajat

3 – Petri Varis, Ässät 19.9.1991
2 – Erkki Laine, K-reipas 3.10.1976
2 – Hannu Järvenpää, Kärpät 7.1.1982
2 – Ville Vahalahti, TPS 3.12.1998
2 – Aku Kestilä, Kärpät 10.3.2015
2 – Janne Kuokkanen, Kärpät 10.3.2016
2 – Jesse Paukku, HPK 5.12.2016
2 – Lassi Thomson, Ilves 13.9.2019
2 – Joel Janatuinen, TPS 18.10.2019

Eniten pisteitä 1. Liiga-ottelussa / tulokaspelaajat

3 (1+2) – Pekka Räsänen, Jokerit 30.9.1979
3 (1+2) – Petro Koivunen, HIFK 16.9.1990
3 (3+0) – Petri Varis, Ässät 19.9.1991


---
Julkaisija: Antti Seppänen