Liiga-puolustajilta vaikuttavia tilastolukemia – Tiesitkö nämä poikkeukselliset faktat?

19.2.2021
Liiga-puolustajilta vaikuttavia tilastolukemia – Tiesitkö nämä poikkeukselliset faktat?

Kauden tehopuolustajia: Joonas Lyytinen (vas.), Vili Saarijärvi, Jakob Stenqvist ja Axel Rindell.

Liigan puolustajien pistepörssin kärkipaikkaa pitää Ässien Jakob Stenqvist. Ruotsalaispuolustaja löytyy myös maalipörssin kärjestä, jota hallitsee Lukon Robin Press. Sekä tilastojen kärkimiehet että Top 10:stä löytyvät muut puolustajat ovat esittäneet tällä kaudella poikkeuksellista tehokkuutta.

Toista kauttaan Ässien paidassa pelaava Jakob Stenqvist on ollut porilaisille erinomainen vahvistus. 22-vuotias puolustaja on takonut 36 ottelussaan 28 pistettä ja on joukkueensa toiseksi paras pistemies. Stenqvist on Ässien ykkönen myös tehopörssissä lukemalla +14.

Stenqvist on koonnut kahdella kaudella Liigassa pelaamissaan 91 ottelussa 60 pistettä. Tehokkuus on ollut Liiga-puolustajien vertailussa poikkeuksellista: vastaavassa ottelumäärässä yhtä paljon pisteitä on pystynyt keräämään vain viisi puolustajaa ennen Stenqvistiä.

Viimeksi samaan on pystynyt sittemmin kolminkertaiseksi Stanley Cup –voittajaksi noussut Brian Rafalski syksyllä 1998, joka keräsi Stenqvistin tapaan 60 pistettä ensimmäisissä 91 ottelussaan Liigassa.

Kesken kauden Tapparaan tulleen Maksim Matushkinin tehokkuus on ollut vielä Stenqvistiäkin hurjempaa. Kolmatta kauttaan Liigassa pelaava Matushkin on merkkauttanut tämän kauden yhdeksässä ottelussaan pisteet 0+11. Liiga-uran 82 ottelua ovat tuottaneet 57 pistettä. Samaan on yltänyt viimeksi KalPassa pelannut Peter Slanina kaudella 1990-91.

Puolustajien pistepörssin kakkosena oleva Lukon Vili Saarijärvi on kirjannut 30 ottelussaan 26 pistettä. Ensimmäistä kauttaan Liigassa pelaava 23-vuotias Saarijärvi ei täytä enää Liiga-tulokkaan kriteerejä, mutta hän on kautta aikojen kolmanneksi eniten pisteitä avauskaudellaan Liigassa tehnyt puolustaja 30 ottelun jälkeen. Edellä ovat vain NHL:stä Liigassa vieraillut Erik Karlsson (34 pistettä 2012-13) ja Nikolai Makarov (32 pistettä 1982-83).

Pistepörssin seitsemännellä sijalla oleva Jukurien Axel Rindell pelasi viime kaudella mainion tulokaskauden. Nyt 20-vuotiaalla Rindellillä on takanaan kaikkiaan 80 Liiga-ottelua, joissa hän on merkkauttanut 44 pistettä. Rindelliä nuorempana vastaavaan pistemäärään samassa ottelumäärässä ovat yltäneet Liiga-historian aikana vain Reijo Ruotsalainen, Timo Jutila ja Sami Vatanen.

Maalipörssin ykkönen Robin Press on tällä hetkellä kiinni Juha Rantasila –palkinnossa. 12 maalia 35 ottelussa iskenyt Press on korkealla maalintekotehokkuudellaan Lukko-puolustajien vertailussa. Hän on kautta aikojen viidenneksi tehokkain maalintekijä 35 ottelun jälkeen. Viimeisten 25 kauden aikana parempaan on pystynyt Lukko-pelaajista vain Janne Niskala kaudella 2003-04.

Puolustajien maalipörssin kakkospaikalla olevan HIFK:n Joonas Lyytisen kausi on ollut hieman rikkonainen ja otteluita on kertynyt vasta 23. Lyytinen on kuitenkiin tehtaillut kahdeksannella Liiga-kaudellaan yhden kauden maaliennätyksensä. Lyytisen tekemiin 11 maaliin kauden ensimmäisissä 23 ottelussa on puolustajista pystynyt viimeisten 30 kauden aikana vain Miro Heiskanen kolme kautta sitten.


---
Julkaisija: Antti Seppänen