KooKoon Martin Bergerille viiden ottelun pelikielto

17.2.2021

Liigan kurinpitodelegaatio on määrännyt KooKoon Martin Bergerille viiden ottelun pelikiellon 13.2.2021 pelatussa KooKoo–TPS-ottelussa tapahtuneesta tilanteesta.

Kurinpitopäätös kokonaisuudessaan

Ottelu: KooKoo–TPS
Peliaika: 35.38
Pelipäivä: 13.2.2021

1. Selostus asiasta

KooKoo–TPS-ottelun peliajassa 35.38 KooKoon Martin Berger taklaa TPS:n Juuso Pärssistä. Ottelun tuomaristo tuomitsi tilanteesta Bergerille ison rangaistuksen ja pelirangaistuksen (5 + PR) polvitaklauksesta (sääntö 152).

Tilannehuone on katsonut kyseisen tilanteen, ja päävideotuomari on asettanut teon edelleen kurinpitokäsittelyyn, koska päävideotuomarin näkemyksen mukaan tilanteesta tulisi määrätä Bergerille ottelurangaistus polvitaklauksesta, koska: teko on piittaamaton, teko vaarantaa taklattavan (loukkaantumisriski) ja tilanteessa taklaaja levittää jalkaa taklattavan suuntaan.

Kurinpitodelegaatio on saanut suullisen lausuman Bergeriltä tilanteesta.

Taklattu Pärssinen ei loukkaantunut tilanteessa.

2. Sovellettavat säännöt ja ratkaisun perustelut

Sääntökirjan säännön 152 mukaan polvitaklauksella tarkoitetaan tilannetta, jossa pelaaja ojentaa polveaan tarkoituksenaan osua vastustajaan. Säännön ii kohdan mukaan pelaajalle, joka piittaamattomasti vaarantaa vastustajaa polvitaklauksella, tuomitaan joko iso rangaistus ja automaattinen pelirangaistus tai ottelurangaistus.

Kurinpitodelegaatio on kuullut Bergerin lausuman ja katsonut tilannetta koskevat videot. Videotallenteelta tehtävien havaintojen mukaan Pärssinen saa keskialueella laitatilanteessa haltuunsa irtokiekon ja kääntyy kohti hyökkäyspäätä. Tämän jälkeen Pärssistä kohden luistelee Berger. Berger pyrkii ensin huitaisemaan mailallaan Pärssisen mailan lapaan. Pärssinen onnistuu väistämään mailapaineen, jonka jälkeen Berger, joka tulee tilanteeseen erittäin leveällä haara-asennolla, suorittaa vasemmalla polvellaan hieman kurottamalla taklauksen Pärssiseen. Kurinpitodelegaatio toteaa, että Bergerin taklaus täyttää polvitaklauksen tunnusmerkistön.

Kurinpitodelegaatio toteaa, ettei polvitaklaus aiheudu Bergerin lausumassa esittämästä Pärssisen viime hetken väistämisestä. Delegaatio toteaa, että Berger tulee tilanteeseen leveässä haara-asennossa ja selkeästi vasen polvi edellä. Lisäksi delegaatio toteaa, että Pärssisen suorittaman harhautuksen jälkeen Bergerillä on ollut mahdollisuus tehdä päätös miten hän tilanteen tulee pelaamaan.

Edellä todetusti kurinpitodelegaatio katsoo, että Bergerin teko täyttää polvitaklauksen tunnusmerkistön ja sillä on piittaamattomasti vaarannettu vastustajaa. Ottaen huomioon edellä todetut seikat sekä pelitilanteen kokonaisuudessaan, kurinpitodelegaatio katsoo, että tilanteesta tulee määrätä ottelurangaistus. Taklausta kokonaisuutena arvioiden ja edellä lausutut asiat huomioiden kurinpitodelegaatio pitää oikeana seurauksena kolmen ottelun pelikieltoa. Bergerille on määrätty Liigan kurinpitomenettelyssä pelikieltoa kerran vastustajaan kohdistuneesta taklauksesta (32/2019-2020). Tämä huomioiden nyt määrättävää rangaistusta korotetaan kahdella ottelulla.

3. Ratkaisu

KooKoon Martin Bergerille määrätään viiden (5) ottelun pelikielto.

4. Muutoksenhaku

Tähän päätökseen saa hakea muutosta valittamalla Urheilun oikeusturvalautakunnalle sen sääntöjen 9-12 §:ien mukaisella tavalla. Valitus tulee toimittaa oikeusturvalautakunnalle 30 päivän kuluessa tämän päätöksen tiedoksisaannista.

5. Päiväys ja allekirjoitus

16. helmikuuta 2021

Liigan Kurinpitodelegaatio

Sampo Liusjärvi
kurinpitodelegaation puheenjohtaja


---
Julkaisija: Antti Seppänen