Ludwig Byström on Kärppien kiekollinen moottori – ”Mitä enemmän kiekko on itsellä, sen parempi”

11.2.2021
Ludwig Byström on Kärppien kiekollinen moottori – ”Mitä enemmän kiekko on itsellä, sen parempi”

Kuva: Jussi Määttä

Ludwig Byström sanoo yllättyneensä positiivisesti Liigasta, kun hän tuli Suomeen ja Kärppiin viime kaudeksi. Hän nauttii kiekollisesta roolistaan joukkueessa

Oulun Kärpillä on alkamassa orastava kevätnousu. Viime viikkoina kuusi viime ottelua ovat tuoneet viisi voittoa ja 15 pistettä. Samalla ero sarjataulukon ylemmän playoffs-viivan päälle on kaventunut. Ennen perjantain otteluita Kärpät on neljännestäkin sijasta vain neljän pisteen päässä.

– Olemme alkaneet pelata paremmin ja voittoja on alkanut tulla, joten hyvää kuuluu. Olemme pelanneet hyvin puolustuksessa, emmekä ole päästäneet maaleja kovin paljoa. Maalintekemisen kanssa on vielä töitä tehtävänä, mutta puolustus auttaa saamaan kolme pistettä, joten se osa-alue on ollut kunnossa, sanoo Kärppien kiekollisen pelin moottori, puolustaja Ludwig Byström.

– Aina on hauskempaa mennä kaukaloon, kun voittaa eikä häviä. Voittaminen auttaa keventämään tunnelmaa kopissa ja vitsit lentävät paremmin.

Byström on jo nyt lähellä viime kauden pistelukemiaan. Ruotsalainen on tehnyt viisi maalia ja viime kaudella syntynyt pistelukema 5+18 on enää kuuden tehopisteen päässä.

– Sanoisin, että on mennyt aika hyvin. Kausi alkoi hyvin, ja niin kuin joukkueellakin, niin minullakin on ollut ylä- ja alamäkiä. Olen aika tyytyväinen pelaamiseeni tällä hetkellä, hän kertaa runkosarjan alkupuoliskoaan.

Millä mittaat onnistumisesi henkilökohtaisesti puolustajana?

– Voitot ratkaisevat ensisijaisesti. Olen pelannut varmasti omalla alueella, ja haluan aina yrittää tehdä myös pisteitä.

Byström kuuluu Liigan kiekollisten pakkien eliittiin. Hän on Kärppien ykkönen luistellussa matkassa (142,4 kilometriä) ja joukkueen sisällä aivan omilla luvuillaan kiekonhallinta-ajassa (53.38), -matkassa (13279 metriä), sekä syöttöjen määrässä (1013) ja syöttöetenemässä (10859 metriä).

Hän on koko Liigan tasolla näissä kiekollisuutta mittaavissa tilastoissa hyvin korkealla.

– En tiennyt tuollaisista tilastoista, mutta kun kiekko on itsellä, on mahdollisuus tehdä maali ja silloin meitä vastaan ei tehdä maalia. Mitä enemmän kiekko on itsellä, sen parempi. Haluan pitää kiekkoa hallussa mahdollisimman paljon.

Modo Hockeyn kasvatti tunnistaa kyllä lukemista itsensä pelaajatyyppinä. Hän on ollut aina hyvä kiekon kanssa.

– Sanoisin niin. Ehkä tykkäsin pitää nuorempana kiekkoa hieman liikaakin itselläni! Opin pelaamaan niin, ja oloni on luottavainen, kun kiekko on minulla. Erilaisia pelaajia löytyy aina: puolustajia ja hyökkääjiä, ja jotkut eivät pidä kiekkoa niin paljon. Jonkin tyyppiset taas pitävät sitä mahdollisimman paljon.

Byström on edustanut Kärppiä nyt puolentoista kauden ajan. Päätös tulla hakemaan vauhtia neljän AHL-kauden jälkeen on ollut hyvä ja onnistunut.

– Täällä on ollut mukavaa. En tiennyt rehellisesti sanottuna paljoakaan Liigasta, kun tein sopimuksen tänne. Liiga on ollut parempi kuin mitä odotin, hän sanoo.

Byström edusti keväästä 2015 aina kevääseen 2019 AHL:ssä Texas Starsia ja Springfield Falconsia. Näinä vuosina myös suomalaispelaajat tulivat tutuiksi. Texasissa hän oli mm. Julius Hongan ja Esa Lindellin joukkuekaveri, Springfiediä taas edustivat samaan aikaan Henrik Borgström, Sebastian Repo ja Juho Lammikko.

Päätös lähteä Pohjois-Amerikkaan hieman alle 21-vuotiaana oli jälkikäteen ajatellen oikeaksi osoittautunut ratkaisu.

– Opin tulokkaana paljon, ja kaikki oli erilaista verrattuna Eurooppaan. Piti ottaa vastuuta asioista eri tavalla, siivota bussia jne. Piti oppia kieli ja asua kaukana kotoa. Kaikki oli uutta ensimmäisenä vuotena. Nautin paljon neljästä vuodesta ja opin paljon niistä kausista, Byström sanoo.

Byströmin NHL-organisaatiot olivat Dallas Stars ja Florida Panthers, mutta paikkaa ylhäällä ei lopulta auennut. Byström toteaakin todeksi sen, että mikään ei NHL-paikan suhteen ole oikeasti varmaa, ennen kuin NHL-pelipaidan saa oikeasti laittaa ylle.

– Minulle sanottiin, että se (NHL-paikka) oli lähellä, mutta sitähän ei koskaan tiedä. Lopulta en saanut mahdollisuutta NHL:ssä, mutta olen tyytyväinen neljään vuoteeni siellä joka tapauksessa. Se oli hyvää aikaa, hän sanoo.

Missä menet koko uraasi ajatellen nyt 26-vuotiaana Amerikassa käyneenä toisen kauden Kärpät-pelaajana?

– Tuo on vaikea kysymys. Totta kai haluan pelata NHL:ssä, mutta kaikki eivät pääse sinne. Olen tyytyväinen siihen, missä olen nyt. Viihdyn Kärpissä, ja toivottavasti saamme otettua uuden suunnan kaudelle, ja meistä tulee tällä kaudella mestaruudesta taisteleva joukkue.

Kärpät kohtaa perjantaina vieraissa Ilveksen ja lauantaina vieraissa Pelicansin.

***

Teksti: Panu Markkanen


---
Julkaisija: Aija Saha