KalPan Mikael Seppälälle kolmen ottelun pelikielto

10.2.2021

Liigan kurinpitodelegaatio on määrännyt KalPan Mikael Seppälälle kolmen ottelun pelikiellon 6.2.2021 Ilves–KalPa-ottelussa tapahtuneesta tilanteesta.

Kurinpitopäätös kokonaisuudessaan

Ottelu: Ilves–KalPa
Peliaika: 39.51
Pelipäivä: 6.2.2021

1. Selostus asiasta

Ilves–KalPa-ottelun peliajassa 39.51 KalPan Mikael Seppälä taklaa Ilveksen Santeri Hatakkaa. Ottelun tuomaristo tuomitsi tilanteesta Seppälälle ison rangaistuksen ja pelirangaistuksen (5 + PR) syynä selästä taklaaminen (sääntö 123).

Tilannehuone on katsonut kyseisen tilanteen, ja päävideotuomari on asettanut teon edelleen kurinpitokäsittelyyn, koska päävideotuomarin näkemyksen mukaan tilanteesta tulisi määrätä Seppälälle ottelurangaistus teosta, koska taklaus tapahtuu selästä laidan lähellä, taklattavan selkäpuoli on edessä koko ajan ja taklausta tehostetaan kädellä hartioista.

Tilanne näkyy ottelun videotallenteelta. Hatakka loukkaantui tilanteessa.

Seppälä on antanut suullisen ja kirjallisen lausuman tilanteesta.

2. Sovellettavat säännöt ja ratkaisun perustelut

Sääntökirjan säännön 119 mukaan laitataklauksella tarkoitetaan tilannetta, jossa pelaaja taklaa vartalolla, kyynärpäällä, ryntäämällä tai kampittaen vastustajaa aiheuttaen vastustajan voimakkaan sinkoutumisen laitaa vasten. Säännön ii kohdan mukaan jos laitataklauksesta piittaamattomasti vaarannetaan vastustajaa määrätään teosta harkinnan mukaan joko iso rangaistus ja pelirangaistus (5+20) tai ottelurangaistus (OR).

Kurinpitodelegaatio on katsonut tilanteesta olevat videoklipit ja lukenut ja kuullut Seppälän lausumat. Delegaatio toteaa, että videolta tehtyjen havaintojen mukaan Seppälä pelaa keskialueella kiekon Ilveksen päätyyn jatkaen luistelua kohti irtokiekkoa. Kulmassa olevan irtokiekon tavoittaa ensimmäisenä Ilveksen puolustajan Hatakka, joka pyrkii pelaamaan kiekkoa maalin taakse. Videon perusteella Hatakka katsoo ennen kiekolle menemistä taakseen ja on tietoinen takanaan olevasta Seppälästä.

Edelleen delegaatio toteaa, että Hatakan pelatessa kiekkoa Seppälä taklaa tätä selkäpuolelta. Molemmilla pelaajilla on tilanteessa pelitilanteen mukainen kova vauhti. Seppälä on kiekkoa lähestyessään ollut koko ajan Hatakan takapuolella. Pelatessaan kiekkoa Hatakka jarruttaa ja osittain aiheuttaa pelaajien välisen kontaktin. Tästä huolimatta Seppälä suorittaa tilanteessa kovavauhtisen taklauksen, jossa hän lisäksi nostaa kätensä vastustajan yläselkään tehostaen siten taklaustaan ja aiheuttaen vastustajan tasapainon menettämisen ja voimakkaan laitaan lentämisen. Kurinpitodelegaatio pitää edellä todetuista syistä taklausta laitataklauksena, jolla on piittaamattomasti vaarannettu vastustajaa. Tilannetta kokonaisuutena arvostellen delegaatio pitää taklausta ottelurangaistuksen arvoisena.

Kurinpitodelegaatio on ottanut pelikiellon keston osalta huomioon edellä todetut asiat, taklatun pelaajan loukkaantumisen sekä yleisen rangaistuslinjan ja katsoo, että oikea pelikielto taklauksesta on kolme ottelua. Seppälällä ei ole huomioon otettavaa kurinpitohistoriaa.

3. Ratkaisu

KalPan Mikael Seppälälle määrätään kolmen (3) ottelun pelikielto. Seppälä on pelikiellossa KalPan seuraavien kolmen ottelun ajan.

4. Muutoksenhaku

Tähän päätökseen saa hakea muutosta valittamalla Urheilun oikeusturvalautakunnalle sen sääntöjen 9-12 §:ien mukaisella tavalla. Valitus tulee toimittaa oikeusturvalautakunnalle 30 päivän kuluessa tämän päätöksen tiedoksisaannista.

5. Päiväys ja allekirjoitus

9. helmikuuta 2021

Liigan Kurinpitodelegaatio

Sampo Liusjärvi
Kurinpitodelegaation puheenjohtaja


---
Julkaisija: Antti Seppänen