Muistatko tämän ennätyksen Liigasta? Tehomiehet maalitilanteiden luojina

3.2.2021
Muistatko tämän ennätyksen Liigasta? Tehomiehet maalitilanteiden luojina

Huippunäyttöjä Liigasta: Igor Kuznetsov (vas.), Kimmo Rintanen ja Matti Hagman. (Kuva: Suomen Jääkiekkomuseon arkisto)

Huipputason pelaajan ammattimaisuuden mittarina on pidetty sitä, miten pelaaja pystyy säilyttämään pelaamisen tasonsa illasta toiseen. Pisteet ovat yksi mittari, jolla tasoa voidaan arvioida. Poimimme esittelyyn Liiga-historian pisimpien syöttöpisteputkien tekijät.

Lukon lahjakasta 73-syntyneiden ikäluokkaa edustanut Kimmo Rintanen debytoi pääsarjatasolla 17-vuotiaana marraskuussa 1990. Pari vuotta myöhemmin huipputaitava pelimies nousi Liiga-hyökkääjien eliittiin iskemällä runkosarjassa 18 maalia. Luotettava, erinomaisesti kahteen suuntaan pelaava laitahyökkääjä kuului yhdeksän kauden ajan Liigan kirkkaimpien tähtipelaajien joukkoon ja osoitti taitonsa myös pelintekijänä erityisesti TPS-vuosinaan.

Kauden 1998-99 Rintanen edusti Jokereita ja oli mainiossa pistevireessä loppukaudesta. Hän palasi seuraavaksi kaudeksi TPS-paitaan ja jatkoi kevään syöttöputkeaan aina 13 ottelun mittaiseksi. Se on edelleen Liiga-historian pisin syöttöpisteputki runkosarjapeleissä. Rintasen uran paras kausi tuotti muhkeat 44 syöttöpistettä.

Kolminkertainen Suomen mestari Rintanen muistetaan herrasmiespelaajana, joka voitti Raimo Kilpiö –palkinnon peräti neljästi. All Stars –kentälliseen kahdesti valittu Rintanen pelasi Suomen vuosien jälkeen upean uran Sveitsissä ja tuli kahdesti valituksi sarjan arvokkaimmaksi pelaajaksi.

* * *

Yhdellä kaudella pisimmän syöttöputken on kirjannut Liiga-historian kovimpiin pistenikkareihin kautta aikojen kuulunut Matti Hagman. Juuri 20 vuotta täyttänyt Hagman pelasi syksyllä 1975 jo neljättä kauttaan pääsarjatasolla.

Kahdella edellisellä kaudella SM-sarjassa Hagman oli kunnostautunut HIFK-paidassa maalintekijänä ja takonut 68 ottelussa peräti 60 maalia. Ensimmäisellä Liiga-kaudellaan hän vakuutti myös pelintekijän taidoillaan. Joulukuussa Hagmanin pisteputki venyi 20 ottelun mittaiseksi, ja syöttöpisteitä oli tullut ennätyksellisesti 12 ottelussa peräkkäin.

* * *

Neuvostoliittolaisen kiekkokoulun kasvatti Igor Kuznetsov oli HPK:lta mainio löytö Liigaan kaudelle 1989-90. Ikämiesrajaa kolkutellut kazakstanilainen osoittautui loistavaksi luistelijaksi ja ilmiömäiseksi syöttökoneeksi, joka otti Liigassa heti pelin ohjakset käsiinsä. Seitsemän pelin jälkeen Kuznetsov oli kerännyt hurjat 17 pistettä ja johti selvästi pistepörssiä.

Kevätkaudella 1990 Kuznetsov kamppaili tasaisesti pistepörssin voitosta, mutta jäi lopulta pisteen päähän Ilveksen Raimo Summasesta. Kuznetsovin kevätkaudella alkanut syöttöpisteputki venyi seuraavana syksynä aina 12 ottelun mittaiseksi, jolla hän sivusi Matti Hagmanin nimissä ollutta silloista ennätystä.

Pisimmät syöttöputket Liigan runkosarjaotteluissa

13 – Kimmo Rintanen, Jokerit/TPS, 27.2. – 28.9.1999 (kahdella kaudella)
12 – Matti Hagman, HIFK, 30.10. – 7.12.1975
12 – Igor Kuznetsov, HPK, 3.2. – 23.9.1990 (kahdella kaudella)
11 – Kari Jalonen, Kärpät, 6.12.1986 – 22.1.1987
11 – Esa Keskinen, TPS, 18.10. – 19.11.1987
11 – Risto Jalo, Ilves, 10.12.1987 – 17.3.1988
11 – Raimo Helminen, Ilves, 11.1. – 16.2.1997
11 – Teuvo Teräväinen, Jokerit, 10.1. – 11.2.2014


---
Julkaisija: Antti Seppänen