TPS:n Aleksi Anttalaiselle kuuden ottelun pelikielto

1.2.2021

Liigan kurinpitodelegaatio on määrännyt TPS:n Aleksi Anttalaiselle kuuden ottelun pelikiellon 29.1.2021 HIFK–TPS-ottelussa tapahtuneesta tilanteesta.

Kurinpitopäätös kokonaisuudessaan

Ottelu: HIFK–TPS
Peliaika: 3.45
Pelipäivä: 29.1.2021

1. Selostus asiasta

HIFK–TPS-ottelun peliajassa 3:45 TPS:n Aleksi Anttalainen taklaa HIFK:n Yohann Auvitua. Ottelun tuomaristo tuomitsi tilanteesta Anttalaiselle ison rangaistuksen ja pelirangaistuksen (5 + PR) syynä pään tai niskan alueelle kohdistunut taklaus (sääntö 124).

Tilannehuone on katsonut kyseisen tilanteen, ja päävideotuomari on asettanut teon edelleen kurinpitokäsittelyyn, koska päävideotuomarin näkemyksen mukaan tilanteesta tulisi määrätä Anttalaiselle ottelurangaistus syynä pään tai niskan alueelle kohdistunut taklaus (sääntö 124) tai vaihtoehtoisesti ryntäys.

Tilanne näkyy ottelun videotallenteelta. Auvitu loukkaantui tilanteessa.

Anttalainen on antanut kirjallisen lausuman tilanteesta.

2. Sovellettavat säännöt ja ratkaisun perustelut

Sääntökirjan säännön 124 mukaan päähän kohdistuvalla taklauksella tarkoitetaan tilannetta, jossa pelaaja kohdistaa millaisen iskun tahansa millä tahansa vartalonsa tai varusteensa osalla vastustajan pään ja niskan alueelle tai iskee tai runnoo vastustajan pään suojalasia tai laitaa vasten. Säännön i ja ii kohtien mukaan päähän kohdistuvasta taklauksesta määrätään harkinnan mukaan pieni rangaistus ja käytösrangaistus (2+10); iso rangaistus ja pelirangaistus (5+20) tai ottelurangaistus (OR).

Kurinpitodelegaatio on katsonut tilanteesta olevat videoklipit ja lukenut Anttalaisen lausuman. Delegaatio toteaa, että videolta tehtyjen havaintojen mukaan Anttalainen pelaa keskialueella kiekon yhdellä kosketuksella HIFK:n päätyyn jatkaen luistelua kohti irtokiekkoa. Kulmassa olevaan irtokiekkoon pääsee ensimmäisenä HIFK:n puolustaja Auvitu, joka pyrkii pelaamaan rystyltä kiekkoa eteenpäin ränniä pitkin. Videon perusteella Auvitu katsoo ennen kiekolle menemistä taakseen ja on tietoinen takanaan olevasta Anttalaisesta. Samanaikaisesti Auvitun pyrkiessä osumaan kiekkoon Anttalainen tulee tilanteeseen taklaten Auvitua. Molemmilla pelaajilla on tilanteessa pelitilanteen mukainen kova vauhti.

Edelleen delegaatio toteaa, että Auvitu pelaa tilanteen valmistautumatta taklauksen vastaanottamiseen ja on erittäin matalassa peliasennossa. Anttalainen tulee taklaukseen vielä maaliviivan kohdalla matalassa asennossa, mutta tämän jälkeen Anttalainen suuntaa taklauksen voimakkaasti ylöspäin. Delegaatio katsoo, että Anttalaisella on mahdollisuus havaita Auvitun peliasento ja huomioida se taklauksessaan. Anttalainen vie kuitenkin taklaukseen "täysillä loppuun asti" osuen taklauksellaan Auvitua päähän. Kurinpitodelegaatio toteaa, että näin ollen kyseessä on säännön 124 tarkoittama vastustajan pään tai niskan alueelle kohdistunut taklaus.

Liigan hallitus on 29.9.2020 julkaistussa päätöksessä tarkentanut Liigan kurinpitomenettelyssä päähän kohdistuvista taklauksista annettavia sanktioita. Lähtökohta on, että kaikista taklaamalla suoritetuista päähän kohdistuvista ja ottelurangaistuksen arvoiseksi katsottavista taklauksista annetaan vähintään viiden (5) ottelun pelikielto. Toisaalta rangaistus voidaan määrätä tätä alempana, jos kyse ei ole taklaustilanteesta tai joissa kontaktin voimakkuus tai osuman aiheuttavan pelaajan toiminnan moitittavuus on vähäinen.

Kurinpitodelegaatio toteaa, että edellä kuvatusta Anttalaisen taklauksesta aiheutuu suora ja erittäin voimakas osuma Auvitua päähän ja siitä aiheutuu myös loukkaantuminen. Kurinpitodelegaatio on ottanut pelikiellon keston osalta huomioon edellä todetut asiat sekä kuluvalla kaudella säännön 124 rikkeistä annetut pelikieltojen kestot ja katsoo, että oikea pelikielto on kuusi ottelua.

Anttalaisella ei ole huomioon otettavaa kurinpitohistoriaa.

3. Ratkaisu

TPS:n Aleksi Anttalaiselle määrätään kuuden (6) ottelun pelikielto. Anttalainen on pelikiellossa TPS:n seuraavien kuuden ottelun ajan.

4. Muutoksenhaku

Tähän päätökseen saa hakea muutosta valittamalla Urheilun oikeusturvalautakunnalle sen sääntöjen 9-12 §:ien mukaisella tavalla. Valitus tulee toimittaa oikeusturvalautakunnalle 30 päivän kuluessa tämän päätöksen tiedoksisaannista.

5. Päiväys ja allekirjoitus

1. helmikuuta 2021

Liigan Kurinpitodelegaatio

Sampo Liusjärvi
kurinpitodelegaation puheenjohtaja


---
Julkaisija: Antti Seppänen