HIFK:n Miro Karjalaiselle yhden ottelun pelikielto

1.2.2021

Liigan kurinpitodelegaatio on määrännyt HIFK:n Miro Karjalaiselle yhden ottelun pelikiellon 29.1.2021 HIFK–TPS-ottelussa tapahtuneesta tilanteesta.

Kurinpitopäätös kokonaisuudessaan

Ottelu: HIFK–TPS
Peliaika: 24.58
Pelipäivä: 29.1.2021

1. Selostus asiasta

HIFK–TPS-ottelun peliajassa 24.58, pelin ollessa keskeytyneenä, HIFK:n Miro Karjalainen taklaa TPS:n Lauri Pajuniemeä. Ottelun tuomaristo tuomitsi tilanteesta Karjalaiselle pienen rangaistuksen ja käytösrangaistuksen (2+10) syynä pään tai niskan alueelle kohdistunut taklaus (sääntö 124).

Tilannehuone on katsonut kyseisen tilanteen ja päävideotuomari on asettanut teon edelleen kurinpitokäsittelyyn, koska päävideotuomarin näkemyksen mukaan tilanteesta tulisi määrätä Karjalaiselle ottelurangaistus syynä pään tai niskan alueelle kohdistunut taklauksesta (sääntö 124).

Karjalainen on määrätty väliaikaiseen pelikieltoon kurinpitokäsittelyn ajaksi delegaation 29.1.2021 tekemällä päätöksellä ja hän on ollut pelikiellossa yhden HIFK:n ottelun.

Tilanne näkyy ottelun videotallenteelta. Pajuniemi ei loukkaantunut tilanteessa.

Karjalainen on antanut suullisen lausuman tilanteesta.

2. Sovellettavat säännöt ja ratkaisun perustelut

Sääntökirjan säännön 124 mukaan päähän kohdistuvalla taklauksella tarkoitetaan tilannetta, jossa pelaaja kohdistaa millaisen iskun tahansa millä tahansa vartalonsa tai varusteensa osalla vastustajan pään ja niskan alueelle tai iskee tai runnoo vastustajan pään suojalasia tai laitaa vasten. Säännön i ja ii kohtien mukaan päähän kohdistuvasta taklauksesta määrätään harkinnan mukaan pieni rangaistus ja käytösrangaistus (2+10); iso rangaistus ja pelirangaistus (5+20) tai ottelurangaistus (OR).

Kurinpitodelegaatio on katsonut tilanteesta olevat videoklipit ja kuullut Karjalaisen lausuman. Delegaatio toteaa, että videolta tehtyjen havaintojen mukaan pelin tultua katkaistuksi HIFK:n maalivahdin suljettua kiekon, HIFK:n Keränen "kuljettaa" syliotteella Pajuniemen maalin taakse. Samanaikaisesti toista kautta maalin kiertäen Karjalainen lähtee myös maalin taakse, jossa hän taklaa kädet ylhäällä Pajuniemeä päähän. Pajuniemen pää osuu taklauksen johdosta pleksiin.

Kurinpitodelegaatio toteaa, että kyseessä on säännön 124 tarkoittama vastustajan päähän kohdistunut taklaus. Kurinpitodelegaatio toteaa, että edellä kuvattu Karjalaisen taklaus on tehty useita sekunteja pelin katkaisemisen jälkeen ja siitä aiheutuu suora kontakti Pajuniemeä päähän, joten teko on ottelurangaistuksen arvoinen.

Liigan hallitus on 29.9.2020 julkaistussa päätöksessä tarkentanut Liigan kurinpitomenettelyssä päähän kohdistuvista taklauksista annettavia sanktioita. Kurinpitodelegaatio toteaa, että edellä kuvattu Karjalaisen teko ei ole liigahallituksen linjaama vähintään viiden ottelun pelikieltoa edellyttävä taklaus. Delegaatio päättää edellä todetut seikat huomioiden ja sen, ettei tilanteesta aiheutunut loukkaantumista, määrätä Karjalaiselle yhden ottelun pelikiellon.

3. Ratkaisu

HIFK:n Miro Karjalaiselle määrätään yhden (1) ottelun pelikielto. Karjalainen on kärsinyt pelikieltonsa väliaikaisen pelikiellon aikana.

4. Muutoksenhaku

Tähän päätökseen saa hakea muutosta valittamalla Urheilun oikeusturvalautakunnalle sen sääntöjen 9-12 §:ien mukaisella tavalla. Valitus tulee toimittaa oikeusturvalautakunnalle 30 päivän kuluessa tämän päätöksen tiedoksisaannista.

5. Päiväys ja allekirjoitus

1. helmikuuta 2021

Liigan Kurinpitodelegaatio

Sampo Liusjärvi
kurinpitodelegaation puheenjohtaja


---
Julkaisija: Antti Seppänen