Niclas Westerholm viihtyy ykkösmaalivahtina: ”Illasta toiseen on suoritettava”

21.1.2021
Niclas Westerholm viihtyy ykkösmaalivahtina: ”Illasta toiseen on suoritettava”

Kuva: Kimmo Metsälä

Niclas Westerholm on saanut tämän ja viime kauden aikana kiinni joukkueen enemmän pelaavan maalivahdin ajatusmaailmasta.

Lappeenrannassa ollaan tiukasti kiinni talvisessa kiekkotyössä. Keskiviikkoinen peli Tapparaa vastaan avasi SaiPan osalta peräti kuuden viikon jakson, jolla SaiPa pelaa jokaisella niistä kolme peliä.

– Niin perusarkea kuin vain voidaan viettää. Kiva päästä kovien pelin rytmiin. Se on kaikkein mukavinta, sanoo joukkueen maalivahti Niclas Westerholm tämän hetken tunnelmista.

SaiPakin on saanut oman osansa koronakauden hankaluuksista. Tietyt kaukalon ulkopuoliset asiat pitää Westerholmin mukaan kuitenkin vain sulkea mielestä pois, vaikka kaikkea ei aina ole voinutkaan.

– Ei voi sanoa, että ne eivät ole vaikuttaneet ollenkaan. Pyritään unohtamaan ne asiat, joihin emme voi vaikuttaa ja keskittyä niihin, joihin voimme, 23-vuotias vahti kuittaa.

Westerholm on nyt toista kautta SaiPan joukkueessa enemmän pelaava maalivahti. Vastuu ei paina, se maistuu. Ykkösmaalivahdin paikka Liigassa on ollut tavoitteena ja se on tullut oman kehityksen kautta.

– Olen mennyt varmaan eteenpäin tietynlaisessa rauhallisuudessa. Mitään ihmehyppäystä ei ole tullut, vaan olen saanut peruspelaamista sen verran eteenpäin ja parannettua sitä niin, että tulosta on tullut. Kokemuksen kautta osaa myös keskittyä. Fysiikkaan olen saanut paljon apuja ja se auttaa jäällä tekemiseen paljon. Fysiikka alkaa olla hyvällä mallilla ja pelaaminen sitä kautta jämäkämpää, hän sanoo.

Westerholmin mukaan ykkösmaalivahdin osa myös eroaa vähemmän pelaavan torjujan tilanteesta ihan pelaajan jokapäiväisessä arjessa. Tilanne asettaa omat vaatimuksensa myös korvien väliin ja siellä tapahtuvaan kasvuun.

– Ajatusmaailman pitää olla vähän erilainen. Kun pelaa harvemmin, silloin keskittyy harjoituksiin, ja sitten kun pelaat, isket siihen. Kun pelaa enemmän, on illasta toiseen suoritettava varmalla tasolla. Ei ole myöskään tilannetta, jossa tietää, että viikkoon ei pelaisi. Enemmän pelaavana maalivahtina harjoituksiakin pitää saada ja pitää myös uskaltaa harjoitella, vaikka pelaisi, hän valottaa.

Peliaika ja vastuu tuovat kasvaessaan myös positiivisen kierteen maalivahdille.

– Kun pelaa, saa itseluottamusta ja luottamusta muilta. Ei tarvitse sitä stressata, sanoo Westerholm jatkaen, että tällä kaudella on tullut eteen tilanteita, joissa on pärjännyt viime kauteen verrattuna paremmin juuri tässä asiassa kehityttyään.

Millainen kilpailutilanne teillä on pelaavan maalivahdin paikasta Matěj Tomekin kanssa?

– Työnnämme toisiamme eteenpäin. Kilpailu ei niinkään näy, vaan molemmat teemme kovaa töitä uramme eteen pelaajina. Se vie molempia eteenpäin.

Westerholm on pelannut tällä kaudella 16 ottelua. SaiPa on voittanut niistä varsinaisella peliajalla kuusi. Miehen päästettyjen maalien keskiarvo on 2,49 ja torjuntaprosentti 89,66%. Westerholm katsoo kuitenkin pelissään jotain aivan muuta. Tärkeintä on antaa joukkueelle mahdollisuus voittaa.

– En mieti tilastoja. Joskus voi esimerkiksi tulla kymmenen siniviivakutia ja niistä yksi menee sisään ja prosentti on 90. Joskus voi tulla kymmenen laatupaikkaa, joista kaksi menee sisään ja prosentti on 80. En mittaa omaa kehitystäni niillä. Pitkässä juoksussa ne kuitenkin varmasti tasoittuvat ja ovat suuntaa antavia, hän sanoo.

Westerholmin uralta löytyy jo tässä vaiheessa yksi purettu NHL-sopimus. Hän solmi kolmevuotisen sopimuksen Nashville Predatorsin kanssa kesällä 2018, mutta tuo diili purettiin viime kesänä. Nyt hän on NHL:n suhteen vapaa mies.

Hän ei kuitenkaan sano minkään painolastin lähteneen harteilta, kun Predators ei enää tarkkaile häntä tulevaisuus mielessään, eikä edes miettineensä kahden viime kauden aikana päivittäinkään tilannettaan Predatorsin kanssa.

– En koe oloani vapautuneemmaksi. Sopimuksen eteen tehtiin silloin töitä ja nyt sen eteen, että toinen mahdollisuus tulisi. Ajatukset eivät siinä suhteessa ole muuttuneet. Kommunikoin kyllä silloin heidän maalivahtivalmennuksensa kanssa. Sain silloin sieltä apuja. Olen ammentanut tällekin kaudelle vielä hyviä asioita.

SaiPa kohtaa Pelicansin perjantaina vieraissa ja JYPin lauantaina kotonaan.

***

Teksti: Panu Markkanen


---
Julkaisija: Aija Saha