Mikko Kokkonen päätti juniorivuotensa MM-pronssiin: ”Mitali on aina mitali”

14.1.2021
Mikko Kokkonen päätti juniorivuotensa MM-pronssiin: ”Mitali on aina mitali”

Jukurit muisti MM-pronssimiehiä Henri Nikkasta ja Mikko Kokkosta tiistain ottelussa. (Kuva: Petri Saarelainen)

Jukurien tuore alle 20-vuotiaiden MM-pronssimitalisti Mikko Kokkonen on päässyt liittymään tällä viikolla seurajoukkueensa mukaan.

Edmontonissa vuodenvaihteen molemmin puolin pelattu MM-turnaus herättää yhä lämpimiä ajatuksia puolustajan mielessä.

– Ikimuistoinen tapahtuma ja huikeat fiilikset siitä jäi. Mitali on aina mitali. Siihen oli hienoa lopettaa nuorisomaajoukkueura. Olen oikein hyvillä fiiliksillä, hän sanoo.

Kupla- ja koronaolosuhteet loivat jaksamiseen oman haasteensa. Toki se auttoi, että joukkueessa oli paljon menneiden vuosien juniorimaajoukkueista toisilleen tuttuja pelaajia.

– Kyllä se aika raskasta oli. Emme pystyneet tekemään mitään muuta kuin olemaan hallilla ja omassa hotellihuoneessa. Meni se kuitenkin yllättävän nopeasti ja puitteet olivat hyvät, eli ihan hyvin se meni.

Kokkonen on alle 18-vuotiaiden maailmanmestari, ja linjasi jo reilu vuosi sitten Liiga-podcastin haastattelussa haluavansa molempien ikäluokkien MM-kullat. Tämä kahden kullan kerho jäi nuorelta puolustajalta nyt saavuttamatta.

– Totta kai se oli suuri pettymys, kun emme päässeet finaaliin. Kun viime vuonna kävi sama kohtalo, niin pystyimme ammentamaan siitä energiaa ja halua, kun tiesimme, millaista oli lähteä kotiin ilman mitalia. Täysillä mentiin viimeiseen peliin saakka, hän sanoo.

Mikä oli nyt toisin verrattuna viime vuoden neljänteen sijaan päättyneiden kisojen joukkueeseen?

– Ehkä se viimeinen puristus... Oli pitkä pätkä, jonka olimme olleet yhdessä ja pelanneet. Viimeisen pelin merkitys tiedettiin, siinä johtavat pelaajat ratkoivat. Meitä oli monta, jotka olivat mukana viime vuonna. Saimme pumpattua joukkueen fiiliksen ylös, vaikka emme pelanneet enää kirkkaimmasta.

MM-joukkueen kolmen parhaan pelaajan joukkoon valitun Kokkosen loppu-ura menee siis miesten peleissä. Liiga jatkuu Jukurien osalta vielä tällä viikolla vierasotteluilla TPS:aa ja Pelicansia vastaan.

– Lähden innokkaalla fiiliksellä arkeen. On ollut ikävä normiympäristöä: kotia, Mikkelin jäähallia ja Liiga-kaukaloita. Meillä on hyvä buumi päällä ja haen siihen lisäbuustia, että annetaan vain mennä ja haetaan playoffspaikka vielä himaan, sanoo tiistaina jo HIFK:ta vastaan pelannut Kokkonen.

– Alkukausi on ollut paljon parempi kuin viime alkukausi. Silloin oli se loukkaantuminen ja se vei pitkän aikaa. Olen pelannut normaalia omantyylistä peliä. Pisteitä ei ole tullut liikaa, mutta olen pystynyt kehittämään omaa peliä: puolustuspeliä ja hyökkäyksessä olen pystynyt luomaan paikkoja, mutta en vielä pisteiden valossa osumaan. Olen mennyt paljon eteenpäin tällä kaudella.

Kokkonen täyttää ensi viikolla 20 vuotta.

– Kokemusta alkaa olla suht' paljon tämän ikäiseksi. Olen pystynyt oppimaan viime vuodesta ja tiedän, mitä peli tulee olemaan. Fysiikka on mennyt eteenpäin. Huomasin viime vuonna, että sitä piti kehittää, ja huomasin, että tämähän auttoi minun peliäni. On paljon pieniä asioita, joita olen pystynyt muuttamaan omassa käyttäytymisessä ja se on vienyt tähän asti hyvin eteenpäin, hän sanoo ja valottaa pyydettäessä juuri näitä pieniä asioita.

– Miten käsitellä virheitä pelin sisällä, miten vieraspelimatkoilla ei ole "bussijalkoja", miten puolustustilanteissa pystyy tunnistamaan, miten eri joukkueet pelaavat ja kokemuksen kautta tiedän, mitä sieltä tulee. Pystyn kehittämään hyökkäyspeliä sen perusteella, mitä eri tilanteissa tulee vastaan.

Kuten Kokkonen mainitsi, taistelee Jukurit ainakin tällä hetkellä playoffs-paikasta.

– En tiedä, onko joukkue pelaajien osalta parempi kuin viime vuonna, mutta meillä on nyt tosi hyvä porukka. Olemme saaneet hyvän fiiliksen ja arkemme on tosi laadukasta. Se on avain siihen, että olemme pelanneet hyvin Tapparaa vastaan ja Lukkokin kaatui pari viikkoa sitten. Olemme tehneet töitä arjessa, niin se alkaa poikia tulosta, hän sanoo.

Jukurien tulokset ovat siinä mielessä eriskummallisia, että sen kahdeksaan varsinaisen peliajan voittoon mahtuvat voitot Lukosta, Ilveksestä, HIFK:sta ja kaksi kertaa Tapparasta. Kolme ensin mainittua ovat Liigassa neljän parhaan joukossa, ja sinne Tapparaakin uumoiltiin.

– Niihin saa extralatauksen aina. Pitäisi oppia pelaamaan johtoasemassa saman kategorian joukkueita vastaan ja ottaa peliä haltuun enemmän ja viedä peliä sitä kautta, Kokkonen pohtii.

Playoffs-paikan lisäksi Kokkonen odottaa itseltään perusasioita loppukaudelta.

– Hyvät kisat alla ja lähden hyvällä itseluottamuksella Liiga-kaukaloihin. Toivottavasti alkaisi tulla myös tulosta ja pisteitä ja sitä kautta saisi hyvää energiaa ja uskoa ensi kautta ajatellen. Nyt mennään päivä kerrallaan ja koitetaan kehittyä mahdollisimman paljon pelaajana. Se on se pääjuttu, hän sanoo.

***

Teksti: Panu Markkanen


---
Julkaisija: Aija Saha