Arttu Pelli on noussut uudelle tasolle: ”Suurin vastuu uralla ja olen onnistunutkin”

7.1.2021
Arttu Pelli on noussut uudelle tasolle: ”Suurin vastuu uralla ja olen onnistunutkin”

Kuva: Tuula Aronen

KooKoon puolustaja Arttu Pelli pelaa uransa parasta kautta Liigassa. Suuri kiekollinen vastuu ja iso ylivoimarooli maistuvat suuresti.

KooKoo palaa kaukaloihin perjantain kierroksella Tapparaa vastaan. Yksi joukkueen tämän kauden suurista onnistujista, puolustaja Arttu Pelli vakuuttaa, että kun joulukuussa ohjelmassa oli vain kolme peliä, ja vuodenvaihteenkin ympärillä peleissä oli yhdeksän päivän tauko, on pelinälkä huipussaan.

– On ollut ihan kivaa, kun on ollut vähän enemmän aikaa ja on kerennyt olemaan rauhassa. Oli kyllä kiva pelata nuo pari peliäkin joulun ja uudenvuoden välissä. Viime pelistä taisi olla se kolme-neljä viikkoa. Nythän tämän tilanteen pitäisi vähän normalisoitua ja pääsemme pelaamaan vähän enemmän. On kyllä taas intoa pelata. Oli sellainen tunne, että ne olisivat olleet kauden ensimmäisiä pelejä. Intoa oli eri tavalla, kun ei ollut hetkeen pelannut, Pelli sanoo.

Pelli on nauttinut kuluvalla kaudella suurta kiekollista vastuuta KooKoon alakerrassa. Hän on ollut KooKoolle erityisen tärkeä ylivoimapelaaja pelattuaan joukkueen puolustajista sekä absoluuttisesti että peliaikaan suhteutettuna eniten ylivoimaa. Miehen kauden molemmat maalitkin ovat syntyneet ylivoimalla, samoin kuusi kymmenestä syöttöpisteestä.

Ero viime kaudella nähtyyn versioon hänestä on ollut suuri.

– Nyt olen saanut hyvin vastuuta ja olen päässyt pelaamaan normaalia enemmän ylivoimalla. Olen kyllä tykännyt. Se on ollut monen vuoden tavoite, koska näen, että vahvuuteni ovat kiekollisessa pelissä. Nykyään ylivoimalla tehdään suurin osa maaleista ja siinä pääsee pelaamaan enemmän kiekolla, Pelli sanoo.

Pelli teki jo kausilla 2017–19 hyvin tehoja, mutta esimerkiksi tehotilasto oli hyytävissä miinuslukemissa.

– Henkiseltä puolelta ja tasaisuudesta parantaminen tulee. Pelien ja viikkojen sisällä ei ole isoja muutoksia. Pystyn pitämään hyvän perustason. Välillä pystyn pelaamaan paremmin, mutta huono peli ei ole enää niin huono. Olen myös tavoitellut monen vuoden ajan sitä, että pystyisin pelaamaan tasaisesti ja luotettavasti, hän kertoo.

Mikä tämän kehityksen on saanut aikaan?

– Ikää on tullut lisää ja olen saanut vietyä heikkouksia eteenpäin. Kesä oli onnistunut, ja sain voimaa, mikä on ollut kehityskohteeni aiemmin. Helpottaa tietysti, kun tulee onnistumisia.

– Kiekollisuus on vahvuuteni, ja yritän pitää sitä yllä ja tietenkin aina parantaa.

Päävalmentaja Jussi Ahokkaan pelitapa myös tukee kiekollisen puolustajan pelaamista.

– Meillä on vähän pelipaikattomuutta. Tiettyjen rajojen sisällä saa yrittää ja tehdä. Siihen oikeastaan kannustetaankin. Puolustajia kannustetaan hyökkäämään, tukemaan ja yrittämään. Se sopii itselleni ja varmasti monelle muullekin puolustajallemme, Pelli valottaa.

Viime elokuussa 24 vuotta täyttänyt KooKoon kasvatti tosiaan viihtyy kiekon kanssa. Hän on pitänyt Wisehockeyn datan mukaan suoraan ajassa mitattuna kiekkoa hallussaan toiseksi eniten kaikista KooKoon pelaajista. Edellä on vain kovempia peliminuutteja illasta toiseen kellottava Trevor Mingoia. Prosentuaalisesti Pelli on pitänyt peliajastaan kiekkoa KooKoosta eniten.

Pellillä on myös joukkueesta eniten syöttöjä (487) ja hänen syöttöjensä onnistumisprosentti on KooKoon kovin (88,7%).

– Olen kyllä tiennyt, että noitakin mitataan, mutta luvut eivät ole tulleet minulle vastaan, hän sanoo.

Pelli on matkalla Liiga-uransa ennätyspisteisiin, jotka ovat ennen perjantaita vain neljän pisteen päässä. Myös pelaamisen kokonaisvaltaisuus on sillä tasolla, että Pelli pelaa uransa parasta kautta.

– Ihan suoraan voi sanoa, että pelaan. Suurin vastuu uralla ja olen onnistunutkin.

Kiekollinen ja hyökkäävä puolustaja tietää myös kehityskohteensa. Oman pään tekeminen pitää nostaa vielä uudelle tasolle.

– Puolustuspeliä pystyy vielä parantamaan, vaikka se on mennyt vuodessa eteenpäin ja hyökkäyspeliin pitää pystyä tuomaan koko ajan lisää, että saa enemmän tulosta. Perushomma on kuitenkin puolustus, jota pyritään kehittämään, hän toteaa.

KooKoo hävisi molemmat joulun jälkeiset pelinsä jatkoajoilla Ilvekselle ja Ässille. Viime päivien tekeminen on keskittynyt myös joukkuetasolla perusasioihin perjantain Tappara-otteluun valmistauduttaessa.

– Varmasti tulee tasainen ja vauhdikas peli. Olemme hävinneet omiin virheisiimme. Olemme olleet jäähyllä ja tehneet tyhmiä virheitä. Olemme keskittyneet pari päivää oman pään perusasioihin. Meidän pitää pysyä pois jäähyltä, että voimme voittaa pelejä. Kun pystymme parantamaan yksinkertaisia asioita, niin pystymme määrittelemään myös tulosta ja voittamaan noita tasaisia pelejä, Pelli sanoo.

KooKoo–Tappara pelataan perjantaina kello 18.

***

Teksti: Panu Markkanen


---
Julkaisija: Aija Saha