KooKoon Martin Bergerin taklauksesta ei pelikieltoa

4.1.2021

Liigan kurinpitodelegaatio ei määrännyt KooKoon Martin Bergerille pelikieltoa Ässät–KooKoo-ottelussa tapahtuneesta taklauksesta.

Kurinpitopäätös kokonaisuudessaan

Ottelu: Ässät–KooKoo
Peliaika: 32.32
Pelipäivä: 30.12.2020

1. Selostus asiasta

Ässät–KooKoo-ottelun peliajassa 32.32 KooKoon Martin Berger taklaa Ässien Jasse Ikosta. Ottelun tuomaristo ei tuominnut tilanteesta rangaistuksia.

Liigan tilannehuone on katsonut tilanteen ja päävideotuomari on asettanut kyseisen tilanteen kurinpitokäsittelyyn. Päävideotuomarin mukaan tilanteesta tulisi määrätä Bergerille ottelurangaistus pään tai niskan alueelle kohdistuneesta taklauksesta (sääntö 124).

Tilanne näkyy ottelun videotallenteelta. Ikonen ei loukkaantunut tilanteessa.

Berger on antanut suullisen lausuman tilanteesta.

2. Sovellettavat säännöt ja ratkaisun perustelut

Sääntökirjan säännön 124 mukaan päähän kohdistuvalla taklauksella tarkoitetaan tilannetta, jossa pelaaja kohdistaa millaisen iskun tahansa millä tahansa vartalonsa tai varusteensa osalla vastustajan pään ja niskan alueelle tai iskee tai runnoo vastustajan pään suojalasia tai laitaa vasten. Säännön i ja ii kohtien mukaan päähän kohdistuvasta taklauksesta määrätään harkinnan mukaan pieni rangaistus ja käytösrangaistus (2+10); iso rangaistus ja pelirangaistus (5+20) tai ottelurangaistus (OR).

Kurinpitodelegaatio on katsonut tilanteesta olevat videoklipit ja kuullut Bergerin lausuman. Delegaatio toteaa, että videolta tehtyjen havaintojen mukaan Ikonen nousee kiekollisena vasenta laitaa pitkin kohti Ässien hyökkäysaluetta. Samanaikaisesti Berger luistelee kohti Ikosta ja taklaa tätä voimakkaasti laitaa vasten siniviivan kohdalla. Taklaus tulee etuviistosta Ikoseen. Taklaus kohdistuu pääasiallisesti Ikosta vartaloon. Videolta ei pysty toteamaan taklauksen osumista Ikosta päähän.

Kurinpitodelegaatio toteaa, että edellä kuvattu Bergerin voimakas taklaus on suoritettu kiekolliseen pelaajaan. Taklaus suuntautuu ylöspäin, mutta se ei ole tehty hyppäämällä: Bergerin luistimet ovat jäässä kontaktihetkellä ja irtoavat jäästä vasta kontaktin jälkeen. Käytössä olevista videoista ei pysty toteamaan, tapahtuuko taklauksessa kontaktia taklattavan pelaajan päähän. Videoiden perusteella taklauksen voima kohdistuu joka tapauksessa valtaosin taklatun pelaajan vartaloon. Näillä perusteilla kurinpitodelegaatio ei pidä taklausta ottelurangaistusta edellyttävänä taklauksena.

3. Ratkaisu

KooKoon Martin Bergerille ei määrätä pelikieltoa.

4. Muutoksenhaku

Tähän päätökseen saa hakea muutosta valittamalla Urheilun oikeusturvalautakunnalle sen sääntöjen 9-12 §:ien mukaisella tavalla. Valitus tulee toimittaa oikeusturvalautakunnalle 30 päivän kuluessa tämän päätöksen tiedoksisaannista.

5. Päiväys ja allekirjoitus

1. tammikuuta 2021

Liigan Kurinpitodelegaatio

Sampo Liusjärvi

Kurinpitodelegaation puheenjohtaja


---
Julkaisija: Antti Seppänen