Kärppiin tuli taas uusi versio Juhamatti Aaltosesta: ”Old school -peluri on ollut minun juttuni”

4.1.2021
Kärppiin tuli taas uusi versio Juhamatti Aaltosesta: ”Old school -peluri on ollut minun juttuni”

Juhamatti Aaltonen on palannut vahvasti Kärppiin. (Kuva: Jussi Määttä/PicFactor)

Juhamatti Aaltosen vuodet Kärpissä voidaan jakaa kolmeen aikakauteen. Tällä kaudella kasassa on kolme ottelua ja kuusi pistettä.

Aaltosen paluu Liigaan oli marraskuussa säväyttävä, kun hän teki kauden ensimmäisessä ottelussaan heti tehot 0+4. Aaltonen ehti harjoitella Kärppien kanssa yhdet kunnon treenit ja pelipäivän aamujäät.

- Sama pelihän se edelleen on, vaikka olin ollut pitkään pelaamatta. Laji on sama, ja sai hommat vauhtiin, niin selkärangasta alkoi tulla asioita. Pelikunto tulee pelaamalla, ja vaikka kuinka paljon treenaisi, peli on eri asia. Sitten alkoi soljua ja tulla hommat selkärangasta, Aaltonen sanoi joulunalusajan Liiga-podcastissa.

Aaltonen iski toisessa pelissä maalin Tapparaa vastaan ja toisen maalinsa joulun jälkeen JYPin verkkoon. Hän on pelannut Mika Pyörälän ja Cody Kunykin kanssa. Ketju on kova.

- Meillä on hyvä mixi. Olemme kaikki erilaisia pelaajia ja täydennämme toisiamme aika hyvin. Kyllä siinä minunkin mielestäni on hyvä iskukyky verrattuna muidenkin joukkueiden ykkösketjuihin. Mitä enemmän saamme pelejä, alamme vielä paremmin tunnistaa toisiamme ja tiedämme, missä liikumme. Siinä on hyvä potentiaali, Aaltonen toteaa.

Aaltonen pelasi 2000-luvun ensimmäisellä vuosikymmenellä Kärpissä ensimmäisen kerran voittaen niinä vuosina kolme Suomen mestaruutta. Hän palasi seuraan kaudeksi 2013-14 ja ratkaisi keväällä 2014 Kärpille mestaruuden ikimuistoisella Rastilan seitsemännen finaalin jatkoerämaalillaan. Kevään 2020 ja tämän kauden Kärpät on taas uuden aikakauden joukkue Aaltoselle.

- No onhan niissä paljonkin eroja. Jokainen joukkue on aina erilainen. Jokaisella joukkueella on aina oma tarinansa ja oma juttu. On paljon erilaisia joukkueita, mutta Kärppien identiteetti ei ole muuttunut mihinkään. Se on ollut koko ajan se sama, mutta jokainen joukkue on aina erilainen.

Aaltosen Kärpät-edustusten välillä on ollut sen verran vuosia, että pikkupetojen paitaan on aina tullut hieman edeltäneestä Juhamatti Aaltosen versiosta muuntunut Juhamatti Aaltonen.

- Pelihän on paljon muuttunut, kun olen pelannut ensimmäisiä pelejä. Silloinhan joutuu itse muuttumaan siinä mukana. Joka koutsilla on vähän omat systeeminsä. Vahvuudet ja pelitaidot pysyvät ja ovat ne, mitkä ovat, mutta välillä omaa peliä pitää vähän muokata. Hyvin sanottu, noinhan se on mennyt: meikästäkin on ollut monta eri versiota.

Aaltonen on jo 35-vuotias, mutta miehen veijarimainen luonne ei ole karissut mihinkään.

- Se on ollut se minun juttuni, ja sillä on menty aina. Old school -peluri on ollut minun juttuni. Sitä pitäisi olla hyvinkin paljon enemmän. Välillä olen miettinyt, että kun peli nopeutuu, niin aletaan painottaa vain sitä, että pitää osata luistella. Pelitaitoihin ei niin paljoa keskitytä. Pitäisi opettaa ja painottaa enemmän pelitaitoa nykyjääkiekossa.

Aaltonen korostaa, että pelata ei voi koskaan liikaa. Nimenomaan pelata.

- Se lähtee pihapeleistä. YouTubesta katsotaan coast-to-coast -maaleja, eikä osata arvostaa niitä pieniä hienoja juttuja – kivoja hienoja syöttöjä – pelin sisällä. Katsotaan, kun joku kuskaa kiekon päästä päähän ja maaliin, luistelee vain täysillä maalille. Enemmän pihalle ja pikkupelejä pelaamaan. Pelaamaan pienpelejä ja tekemään syöttöhommia. Ehkä tämmöistä ei enää niin arvosteta.

- Minulla on paljon ideana se, että yritän tuoda omalla esimerkilläni peluriutta peliin. Itse arvostan hienoa juttuja, ihan perusjuttuja, että syöttö onnistuu, on aina lavassa, ja sen saa haltuun. Arvostan niitä tosi paljon.

Aaltosen koko haastattelu löytyy Suplasta.

Aaltonen ja Kärpät palaavat takaisin Liiga-jäille tiistaina, kun Jukurit matkustaa Ouluun.


---
Julkaisija: Salttu Forsström